Cranberry Drogen

Hoe moet je Cranberry drogen?

Cranberry ook gekend als grote veenbessen is een bosbes die je makkelijk kan drogen met een voedseldroger. Cranberry’s zitten boordevol voedingstoffen die je immuunsysteem de hoogte in boosten. Als je ze droogt in de voedseldroger blijven deze voedingsstoffen behouden. Cranberry drogen gaat als volgt:

TIP: Om te checken of de cranberry’s voldoende droog zijn neem je een paar in de hand en druk je ze samen. Als ze aan elkaar kleven zijn ze nog niet voldoende droog.

Veenbessen drogen: Stappenplan

 1. Maak de cranberry’s schoon mater water. Spoel ze onder een kraan.
 2. Je kan ze eerst blancheren 30-50 seconden in kokend water zodat de schil openbreekt. Op deze manier droogt de cranberry sneller.
 3. Leg de veenbessen op je droogrooster gebruik een droogvel indien mogelijk.
 4. Zet de voedseldroger op 55 – 60 °C en laat 18 uur drogen.
 5. Tijdens de helft draai je de rooster om zodat alles gelijkmatig gedroogd wordt.
 6. Na de droogtijd controleer je of de veenbessen voldoende gedroogd zijn. Als ze nog niet volledig droog zijn laat je ze nog enkele uren na drogen. Herhaal deze stap indien nodig.
 7. Na het drogen laat je ze eerst afkoelen. Zodra ze afgekoeld zijn bewaar je ze in een luchtdichte zak, weckpot of bewaardoos. Gedroogde veenbessen kan je veel langer bewaren.

Wat is de juiste droogtijd voor veenbessen?

We drogen veenbessen 18 uur. Cranberry’s of veenbessen zijn net zoals pruimen groter en bevatten meer vocht. Als ze na 18 uur niet volledig droog zijn laat je het nog enkele uren extra in de droogoven drogen.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om cranberry te drogen?

Cranberry droog je net zoals de meeste fruitsoorten en bessen op 55 – 60 °C in de voedseldroger. Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak en voedingstoffen behouden blijven.

Gedroogde cranberry
Voordelen gedroogde veenbessen
 • Gedroogde veenbessen zijn blijft veel langer houdbaar
 • Rijk aan vitamine C, E, vitamine B1, B2, B5, B6, B11 en vitamine K
 • Rijk aan vitamine C, E, vitamine B1, B2, B5, B6, B11 en vitamine K
 • Geschikt voor muesli, yoghurt en gebak.
 • Bron van antioxidanten
 • Gezonde en natuurlijke snack
 • Powerfood
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.

Cranberry drogen in de oven

Als je geen dehydrator hebt kan je de cranberry’s ook gewoon in de oven drogen. Verwarm de oven voor op 100 °C. Spoel de cranberry’s goed af met water. Blanceer ze zoals boven in het stappenplan staat. Je laat ze 30-50 seconden in kokend water koken zodat de schil openbreekt waardoor ze beter drogen. Laat ze daarna uitlekken. Leg bakpapier op de rooster en verdeel hier over de cranberry’s. Zet de ovendeur op een kier middels een houten lepel er tussen te houden zodat het vocht kan ontsnappen. Laat nu 5 uur drogen op 100 °C in de oven. Laat ze na het drogen voldoende afkoelen en daarna bewaar je ze op een donkere plaats in een weckpot of bewaardoos in je keukenkast.

Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0