Paddenstoelen drogen in voedseldroger

Controlelijst paddenstoelen drogen

Eerst en vooral gebruik een droogoven! Met dit handige hulpmiddel zijn je paddenstoelen droog in no time! Gedroogd eekhoorntjesbrood is één van de favoriete paddenstoelen om te drogen. Hieronder alle stappen die je moet volgen om paddenstoelen te drogen in een voedseldrogen.

 1. Was de paddenstoelen en zorg ervoor dat je alleen de versere bewaart.
 2. Vul een kom met vers water en doe de champignons erin.
 3. Dompel ze niet te lang onder, want dan duurt het uitdrogingsproces langer.
 4. Giet de kom af na het wassen van de champignons, deze stap kan het beste worden gedaan met een filter, omdat dit het gemakkelijker maakt om het water te verwijderen.
 5. Gebruik droogvellen indien mogelijk.

OPGELET: Sommige paddenstoelen zijn giftig dus zorg zeker dat je weet wat voor soort je hebt !

Paddenstoelen drogen: Stappenplan

 1. Leg de gewassen champignon na het wassen op een vlakke ondergrond, indien mogelijk een schone bak. Verse paddenstoelen bevatten 70-90% water, dus het zou moeilijk zijn om de schimmel als geheel uit te drogen.
 2. Snijd elke paddenstoel in plakjes. Hoe dikker de plak, hoe langer hij droogt, dus zorg ervoor dat je dunne plakjes maakt.
 3. Plaats de eerste partij in plakjes gesneden champignons op het eerste droogrek. Verspreid ze plat op het oppervlak om ervoor te zorgen dat ze opdrogen. Zorg ervoor dat de paddenstoelen elkaar niet overlappen, want ze drogen niet tegelijkertijd.
 4. Doe hetzelfde op de volgende bak en stapel ze in de voedseldroger. Beide trays moeten een gelijke hoeveelheid of zelfs een hoeveelheid hebben. Beide bakplaten hebben dezelfde kooktijd. Als de ene bak meer champignons bevat dan de andere, zijn de champignons ongelijkmatig uitgedroogd. Sommige in plakjes gesneden champignons zouden knapperig zijn, en andere zouden drassig zijn.
 5. Schakel de voedseldroger in en draai hem tot 50 °C of lager. U kunt het beste een lagere temperatuur gebruiken om verbranding te voorkomen. De temperatuur kan ook afhangen van de voedseldroger die je hebt, de Wartmann WM 1902 voedseldroger is een handig apparaat.
 6. Droog de champignonplakjes 6 uur of tot ze knapperig worden.
 7. Controleer ze elk uur. Gedroogde paddenstoelen hebben geen significante kleurverandering. U kunt bepalen of ze knapperig genoeg zijn als ze hard en niet buigzaam zijn.
 8. Plooibaarheid heeft betrekking op de flexibiliteit van de schimmels. Onderzoek dit door een plak te buigen. Als de mat niet breekt, is hij nog vochtig.
 9. Vocht kan de oorzaak zijn van schimmelvorming of zelfs rotten als het eenmaal in de opslag is geplaatst. Dit proces kan langer duren dan zou moeten, maar het is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle plakjes droog zijn.

Wat is de juiste droogtijd voor paddenstoelen?

We drogen paddenstolen 6 tot 8 uur. We drogen de paddenstoelen tot ze volledig droog zijn anders gaan ze rotten. Controleer na de droogtijd of de paddenstoelen voldoende gedroogd zijn. Als ze niet voldoende droog zijn laat je het nog een paar uur extra drogen.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om paddenstoelen te drogen

Paddenstoelen droog je op 50 °C in de voedseldroger. Ga niet te hoog. Gedroogde paddenstoelen zijn lekker krokant.

Paddenstoelen voedseldroger

Paddenstoelen in de oven drogen

Als je geen voedseldroger hebt is het ook mogelijk om paddenstoelen te drogen in de oven. Gebruik altijd bakpapier. Zet de oven op 50 °C en laat het 10 uur drogen. Doe de deur van de oven open kiep.

10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.

Gedroogde paddenstoelen bewaren

Bewaar de gedroogde champignons in een goed afgesloten glazen bak zoals een weckpot. Je kunt ze ook in luchtdichte plastic waren of ritssluitingen stoppen. Zet de bakjes in een koude en donkere kast. Deze voorwaarden voorkomen het verkorten van de houdbaarheid. Met deze uitdroging technieken gaan paddenstoelen tot een jaar mee. Ze dienen als een primair ingrediënt voor soepen, stoofpotten en sauzen. Je kunt deze gedroogde paddenstoelen ook weer fris krijgen door ze onder te dompelen in warm water, zodat ze zachter worden.

Paddenstoelen uitdrogen is geen moeilijk proces. Dus aarzel niet om de volgende keer dat je wat paddenstoelen moet kopen, deze in verpakkingen te kopen, want je kunt ze nu gemakkelijk uitdrogen en bewaren voor toekomstig gebruik.

Gedroogde paddenstoelen

Extra info champignons drogen

 • In deze video laten we zien hoe je paddenstoelen droogt met een voedseldrogerOPGELET: Sommige paddenstoelen zijn giftig dus zorg zeker dat je weet wat voor soort je hebt!!!
 • Je kan paddenstoelen vers plukken of ze kopen in de supermarkt.
 • Gedroogde paddenstoelen zijn een echte delicatesse en gezonde snack. Ze zitten vol smaak je moet het niet extra kruiden. Het proeft net als chips, maar dan gezond. Ze zijn krokant en je kan ze lang bewaren.
 • Paddenstoelen zijn gezond het bevat veel vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Dankzij een voedseldroger blijven voedingsstoffen veel beter behouden. De smaak wordt door het drogen sterker.
 • Gedroogde champignons of paddenstoelen zijn makkelijk om te drogen. Veeg ze eerst proper met een borsteltje zodat er zeker geen vuil meer op zit. Leg ze daarna over het droogrek. Je kan het droogvel gebruiken het kan wel zijn dat er kleine stukjes paddenstoel door het rooster naar onder vallen. Meestal kan dit geen kwaad ze vallen gewoon in de druipbak van je dehydrator.
 • Zet de voedseldroger op 50 graden en droog het 8 uur lang. Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden. Als dit jou niet uitmaakt kan je het op 60 graden zetten om tijd uit te sparen.
 • Zoals je kan zien worden de paddenstoelen bleker van kleur en krokant. Ze zijn zo krokant dat je ze kan breken met de hand. Je kan het verpulveren en gebruiken als een soort kruiden voor in champignonsoep en sauzen.
 • Gedroogde paddenstoelen kan je enkele maanden tot een jaar bewaren.
 • Als je ze volledig droogt zonder te snijden zoals wij kan je ze nadien “wellen”. Als je ze snel wilt wellen week je het 10 minuten in warm water waarna ze terug verdikken in hun oorspronkelijke vorm. Voor het beste resultaat laat je ze 3 uur weken in koud of lauw water.
 • Bewaar gedroogde paddenstoelen op een donkere droge plaats in een bewaardoos, weckpot of vacuumzak.

Bron: https://nl.wikihow.com/Paddenstoelen-drogen

Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0