Skip to main content

Paddenstoelen drogen in voedseldroger

Paddestoelen drogen

Eerst en vooral gebruik een droogoven! Met dit handige hulpmiddel zijn je paddenstoelen droog in no time! Gedroogd eekhoorntjesbrood is één van de favoriete paddenstoelen om te drogen. Hieronder alle stappen die je moet volgen om paddenstoelen te drogen in een voedseldrogen.

Controlelijst paddenstoelen drogen

 1. Was de paddenstoelen en zorg ervoor dat je alleen de versere bewaart.
 2. Vul een kom met vers water en doe de champignons erin.
 3. Dompel ze niet te lang onder, want dan duurt het uitdrogingsproces langer.
 4. Giet de kom af na het wassen van de champignons, deze stap kan het beste worden gedaan met een filter, omdat dit het gemakkelijker maakt om het water te verwijderen.
 5. Gebruik droogvellen indien mogelijk.

OPGELET: Sommige paddenstoelen zijn giftig dus zorg zeker dat je weet wat voor soort je hebt !

Paddenstoelen drogen stappenplan

 1. Leg de gewassen champignon na het wassen op een vlakke ondergrond, indien mogelijk een schone bak. Verse paddenstoelen bevatten 70-90% water, dus het zou moeilijk zijn om de schimmel als geheel uit te drogen.
 2. Snijd elke paddenstoel in plakjes. Hoe dikker de plak, hoe langer hij droogt, dus zorg ervoor dat je dunne plakjes maakt.
 3. Plaats de eerste partij in plakjes gesneden champignons op het eerste droogrek. Verspreid ze plat op het oppervlak om ervoor te zorgen dat ze opdrogen. Zorg ervoor dat de paddenstoelen elkaar niet overlappen, want ze drogen niet tegelijkertijd.
 4. Doe hetzelfde op de volgende bak en stapel ze in de voedseldroger. Beide trays moeten een gelijke hoeveelheid of zelfs een hoeveelheid hebben. Beide bakplaten hebben dezelfde kooktijd. Als de ene bak meer champignons bevat dan de andere, zijn de champignons ongelijkmatig uitgedroogd. Sommige in plakjes gesneden champignons zouden knapperig zijn, en andere zouden drassig zijn.
 5. Schakel de voedseldroger in en draai hem tot 50 °C of lager. U kunt het beste een lagere temperatuur gebruiken om verbranding te voorkomen. De temperatuur kan ook afhangen van de voedseldroger die je hebt, de Wartmann WM 1902 voedseldroger is een handig apparaat.
 6. Droog de champignonplakjes 6 uur of tot ze knapperig worden.
 7. Controleer ze elk uur. Gedroogde paddenstoelen hebben geen significante kleurverandering. U kunt bepalen of ze knapperig genoeg zijn als ze hard en niet buigzaam zijn.
 8. Plooibaarheid heeft betrekking op de flexibiliteit van de schimmels. Onderzoek dit door een plak te buigen. Als de mat niet breekt, is hij nog vochtig.
 9. Vocht kan de oorzaak zijn van schimmelvorming of zelfs rotten als het eenmaal in de opslag is geplaatst. Dit proces kan langer duren dan zou moeten, maar het is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle plakjes droog zijn.
paddenstoelen drogen

Gedroogde paddenstoelen in een bord.

Wat is de juiste droogtijd voor paddenstoelen?

We drogen paddenstolen 6 tot 8 uur. We drogen de paddenstoelen tot ze volledig droog zijn anders gaan ze rotten. Controleer na de droogtijd of de paddenstoelen voldoende gedroogd zijn. Als ze niet voldoende droog zijn laat je het nog een paar uur extra drogen.

De juiste temperatuur om paddenstoelen te drogen

Paddenstoelen droog je op 50 °C in de voedseldroger.

gedroogde paddestoelen

Gedroogde paddestoelen

Paddenstoelen in de oven drogen

Als je geen voedseldroger hebt is het ook mogelijk om paddenstoelen te drogen in de oven. Gebruik altijd bakpapier. Zet de oven op 50 °C en laat het 10 uur drogen. Doe de deur van de oven open kiep.

Gedroogde paddenstoelen bewaren

Bewaar de gedroogde champignons in een goed afgesloten glazen bak zoals een weckpot. Je kunt ze ook in luchtdichte plastic waren of ritssluitingen stoppen. Zet de bakjes in een koude en donkere kast. Deze voorwaarden voorkomen het verkorten van de houdbaarheid. Met deze uitdroging technieken gaan paddenstoelen tot een jaar mee. Ze dienen als een primair ingrediënt voor soepen, stoofpotten en sauzen. Je kunt deze gedroogde paddenstoelen ook weer fris krijgen door ze onder te dompelen in warm water, zodat ze zachter worden.


Conclusie

Paddenstoelen uitdrogen is geen moeilijk proces. Dus aarzel niet om de volgende keer dat je wat paddenstoelen moet kopen, deze in verpakkingen te kopen, want je kunt ze nu gemakkelijk uitdrogen en bewaren voor toekomstig gebruik.

Wartmann Teflonmat 40 x 40
 
Prijs
Wartmann Siliconenmat 40x40cm
 
Prijs
Wartmann WM-2006 DH
Onze keuze Wartmann WM 1902 DH
Espressions EP5600

Bron: https://nl.wikihow.com/Paddenstoelen-drogenGeen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *