Skip to main content

Paddenstoelen drogen in voedseldroger

Paddestoelen drogen

Eerst en vooral gebruik een droogoven! Met dit handig hulpmiddel zijn je paddenstoelen droog in no time! Hieronder alle stappen die je moet volgen om paddenstoelen te drogen in een voedseldrogen.

Controlelijst paddenstoelen drogen

 1. Was de paddenstoelen en zorg ervoor dat je alleen de versere bewaart.
 2. Vul een kom met vers water en doe de champignons erin.
 3. Dompel ze niet te lang onder, want dan duurt het uitdrogingsproces langer.
 4. Giet de kom af na het wassen van de champignons, deze stap kan het beste worden gedaan met een filter, omdat dit het gemakkelijker maakt om het water te verwijderen.

Paddenstoelen voedseldroger

 1. Leg de gewassen champignon na het wassen op een vlakke ondergrond, indien mogelijk een schone bak. Verse paddenstoelen bevatten 70-90% water, dus het zou moeilijk zijn om de schimmel als geheel uit te drogen.
 2. Snijd elke paddenstoel in plakjes. Hoe dikker de plak, hoe langer hij droogt, dus zorg ervoor dat je dunne plakjes maakt.
 3. Plaats de eerste partij in plakjes gesneden champignons op het eerste droogrek. Verspreid ze plat op het oppervlak om ervoor te zorgen dat ze opdrogen. Zorg ervoor dat de paddenstoelen elkaar niet overlappen, want ze drogen niet tegelijkertijd.
 4. Doe hetzelfde op de volgende bak en stapel ze in de voedseldroger. Beide trays moeten een gelijke hoeveelheid of zelfs een hoeveelheid hebben. Beide bakplaten hebben dezelfde kooktijd. Als de ene bak meer champignons bevat dan de andere, zijn de champignons ongelijkmatig uitgedroogd. Sommige in plakjes gesneden champignons zouden knapperig zijn, en andere zouden drassig zijn.
 5. Schakel de voedseldroger in en draai hem tot 46°C of lager. U kunt het beste een lagere temperatuur gebruiken om verbranding te voorkomen. De temperatuur kan ook afhangen van de voedseldroger die je hebt, de Stockli voedseldroger is een handig apparaat.
 6. Droog de champignonplakjes 3 tot 4 uur of tot ze knapperig worden.
 7. Controleer ze elk uur. Gedroogde paddenstoelen hebben geen significante kleurverandering. U kunt bepalen of ze knapperig genoeg zijn als ze hard en niet buigzaam zijn.
 8. Plooibaarheid heeft betrekking op de flexibiliteit van de schimmels. Onderzoek dit door een plak te buigen. Als de mat niet breekt, is hij nog vochtig.
 9. Vocht kan de oorzaak zijn van schimmelvorming of zelfs rotten als het eenmaal in de opslag is geplaatst. Dit proces kan langer duren dan zou moeten, maar het is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle plakjes droog zijn.
Stockli Voedseldroger RVS en timer

Na het uitdrogen paddenstoelen

Bewaar de gedroogde champignons in een goed afgesloten glazen bak. Je kunt ze ook in luchtdichte plastic waren of ritssluitingen stoppen. Zet de bakjes in een koude en donkere kast. Deze voorwaarden voorkomen het verkorten van de houdbaarheid.
Met deze uitdroging technieken gaan paddenstoelen tot een jaar mee. Ze dienen als een primair ingrediënt voor soepen, stoofpotten en sauzen. Je kunt deze gedroogde paddenstoelen ook weer fris krijgen door ze onder te dompelen in warm water, zodat ze zachter worden.


Conclusie

Paddenstoelen uitdrogen is geen moeilijk proces. Dus aarzel niet om de volgende keer dat je wat paddenstoelen moet kopen, deze in verpakkingen te kopen, want je kunt ze nu gemakkelijk uitdrogen en bewaren voor toekomstig gebruik.

Excalibur 4948CDFB
Meest populair Espressions EP5600
Brod en Taylor Sahara


Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *