Beste inmaakketel

Weckketel Test 2022

Als je al eens voedsel ingemaakt hebt weet je dat het inkoken van weckpotten voorzichtigheid en aandacht vereist. Je moet zelf de temperatuur meten met een temperatuurmeter in de kookpot en daarna ook met een eierwekker het alarm instellen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig Weckketels die het weck kookproces vereenvoudigen. Je legt de weckpotten in de weckketel, stelt de temperatuur en timer in en het inkoken wordt geautomatiseerd.

Op deze pagina bespreken alles over wecken en je vindt ook verschillende links naar andere artikelen om alles te weten te komen over wecken.

Wat een weckketel is, hoe je het moet gebruiken maar ook de specificaties waar je zeker op moet letten bij de aankoop komen hier aanbod. De beste weckketel vind je terug op deze pagina. Wij hebben een handige TOP 10 samengesteld met de beste inmaakketels. Wij hebben een groot aantal weckketels overlopen en gekeken naar de gebruikersbeoordelingen. Samen met de specificaties en onze eigen bevinden hebben we deze data om kunnen zetten tot een volwaardige TOP 10.

Opgelet: Het voedingscentrum raadt het af om groente of vlees te wecken vanwege het risico van botulisme. Thuis wecken is enkel geschikt voor fruit omdat de bacterie niet kan groeien in een zuur milieu. In een speciale hogedrukpan of snelkookpan kan deze bacterie wel gedood worden als ze minimaal 12 minuten verhit wordt op een temperatuur van 121 °C.

De beste Weckketel voor ieders budget

Weckketel kopen

Weck WAT15

weckautomaat

Klarstein KonfiStar 40

welke inmaakketel kopen

Weck WAT25

inmaakketel

De beste weckketels vind je hier

Meestal is de keuze aan weckketels zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars van het moment bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden in onze TOP 10 inmaakketels op op deze pagina.

TOP 10 Weckketels

1 Klarstein Jam Session kookketel
Klarstein Jam Session kookketel – Review Test De Klarstein Jam Session jam- en geleikoker is de expert, wanneer het om zelfgemaakte jam en gelei gaat. De bediening is heel eenvoudig. Gewoon de geselecteerde vruchten voor de jam of vruchtensap voor …
Toevoegen aan vergelijken
9.5
2 AFK Inmaakketel
AFK Inmaakketel – Review Test Met de inhoud van 27 liter kan men 14 weckpotten van 1 liter tegelijkertijd inzetten. Deze inmaakketel is gemaakt van hoogwaardig geëmailleerd staal en heeft een tapkraan. Deze inmaakketel van AFK kan meer dan alleen …
Toevoegen aan vergelijken
8.8
3 Rommelsbacher KA 1800
Rommelsbacher KA 1800 – Review Test Met deze praktische inmaakmachine kunt u het hele jaar door genieten van de vruchten van de zomer. Fruit, groenten, sappen en jam kunnen er op een gezonde en gemakkelijke manier in worden bewaard. Dit apparaat is …
Toevoegen aan vergelijken
8.5
4 Domo DO323W
Domo DO323W – Review Test Onder inmaken verstaat men het conserveren van levensmiddelen zonder chemische conserveringsstoffen. De geproduceerde hitte doodt de in de ingemaakte levensmiddelen aanwezige kiemen. Tegelijkertijd wordt door de ontstane …
Toevoegen aan vergelijken
9.3
5 Klarstein KonfiStar 40
Klarstein KonfiStar 40 – Review Test Met de Klarstein KonfiStar 40 Digital weckpan komt afwisseling op het menu – met langdurig effect. De 40 liter grote inmaakketel biedt voldoende plaats om de inhoud van uw weckpotten door middel van hitte in …
Toevoegen aan vergelijken
10
6 Klarstein Biggie inmaakketel
Klarstein Biggie inmaakketel – Review Test De Klarstein Biggie is een ijverige keukenhelper in wiens binnenruimte van 27 liter de lekkerste traditie van het inmaken competent beoefend en bewaard wordt. Daartoe lijft de inmaakautomaat tot 14-1 liter …
Toevoegen aan vergelijken
10
7 Steba EREDS
Steba EREDS – Review Test Geweldige inmaakketel van STEBA met een vulhoeveelheid van 27 liter. Roestvrij stalen behuizing met draaggrepen. Temperatuur instellen gaat gemakkelijk dankzij de traploze temperatuurregeling van 30°C tot …
Toevoegen aan vergelijken
9
8 Weck WAT25
Weck WAT25 – Review Test Deze rvs inmaakketel of weckketel is volautomatisch wat betekent dat de ketel een thermostaat heeft om uw temperatuur in te stellen en een tijdschakelaar om de inmaaktijd in te stellen. Zodra het water op temperatuur is …
Toevoegen aan vergelijken
9
9 Weck WAT15
Weck WAT15 – Review Test Weck inmaak ketel type WAT15 met regelbare thermostaat en tijdklok op 220 volt, 1800 Watt. Het apparaat heeft een controlelampje en een speciale stand voor het ontsappen. Geheel van zuurbestendig emaille, met stalen …
Toevoegen aan vergelijken
8.5
10 ProfiCook PC-HGA 1111
ProfiCook PC-HGA 1111 inmaakketel – Review Test De inmaakketel van ProfiCook is geschikt voor het verwarmen en warm houden van bijvoorbeeld glühwein, koffie, thee, punch of soepen. Verwarm heel eenvoudig warme dranken op koude dagen en breng …
Toevoegen aan vergelijken
9.5

Wat is een inmaakketel?

Waarom een weckketel kopen?

Wecken in een gewone kookpot of pan is niet echt geschikt om voedsel in te wecken. Je ziet de temperatuur niet en ook de tijd moet je nauwkeurig in het oog houden. Een weckketel zorgt voor een nauwkeurige temperatuur zodat de inhoud perfect geconserveerd wordt. Sommige weckketels hebben ook een ontsap functie zodat fruit en groenten geperst kunnen worden tot sap.

Verder is het mogelijk om het heet water na het inkookproces te gebruiken via het kraantje voor bijvoorbeeld, koffie en thee. Een weckketel kan soms ook gebruikt worden om dranken zoals glühwein in op te warmen.
Het grote voordeel aan wecken is dat je goedkoop kunt conserveren. Als je jam of fruit wecken kan je het jaren bewaren in de pot. Dit is veel energiezuiniger als in de diepvries bewaren.

Voordelen van een inmaakketel
  • Een inmaakketel is makkelijker in gebruik
  • Een weckpot is goedkoop
  • Hygiënisch
  • Energiebesparend
  • Voedingsmiddelen zijn zichtbaar
  • Kostenbesparend
  • Ontdooien niet meer nodig
  • Milieubesparend
  • Geen conserveringsmiddelen
  • Zeer geschikt voor fruit en jam langer te bewaren
Nadelen van een inmaakketel

Tijdens de werking kunnen de wanden van het toestel zeer heet worden tijdens het gebruik. Raak alleen de handgreep of de bedieningsknop van het apparaat aan anders bestaat er gevaar voor brandwonden.

Automatische weckketel

Volautomatische inmaakketels zijn makkelijker in gebruik omdat je de temperatuur en tijdschakelaar in kunt stellen. De tijd gaat automatisch teruglopen zodra de temperatuur bereikt is.
Halfautomatische inmaakketels zijn minder praktisch, je moet de temperatuur zelf in de gaten houden meestal dat het lampje uit is gegaan. Zodra het lampje uit gaat is de temperatuur op punt en moet je zelf een wekker zoals een eierwekker of stopwatch gebruiken.

wecken met een weckketel

Hoe werkt een weckketel?

Een weckketel, inmaakketel of weckpan is een elektrisch apparaat om weckpotten het voedsel in weckpotten te steriliseren. Dit wordt ook wel wecken of inmaken genoemd en is een manier om levensmiddelen te bewerken zodat ze langer houdbaar blijven. De naam wecken ligt van oorsprong bij de Duitse familie Weck. Johann Carl Weck kocht in 1892 de wecktechniek van een Zwitserse familie die op zijn beurt de weckmethode kocht van de originele bedenker Nicolas Appert. Dit was de originele bedenker van de sterilisatiemethode om voedsel te bewaren in weckpotten. Voor het wecken worden glazen potten van verschillend formaat gebruikt, die weckpotten of weckflessen worden genoemd.

De weckpotten worden eerst schoongemaakt met soda of afwasmiddel. Daarna worden ze gevuld met de in te maken levensmiddelen. De potten worden altijd afgesloten met een glazen deksel. Tussen het deksel en de pot ligt een rubberen ring ook wel de weckring genoemd. Het deksel wordt klemgezet met een weckklem of beugel.

Hierna worden de weckpotten in een weckketel of heet waterbad gezet waardoor de inhoud gesteriliseerd wordt. Door de warmte verlaat de uitzettende lucht de weckpot.
Na het weckproces in de weckketel ook het inkoken genoemd haal je de weckpotten uit de inmaakketel met een kooktang! De inmaakpotten zijn zeer heet na het inkoken dus opgelet.

Tijdens het afkoelen zorgt de rubberen weckring voor een luchtdichte sluiting en wordt het deksel door atmosferische druk op de pot gedrukt. Hierna kan de weckklem of beugel worden afgenomen waarna de inhoud jaren bewaard kan worden.

OPGELET: Als er bij het openen geen sprake blijkt te zijn van onderdruk is de inhoud aangetast en niet te vertrouwen. Dit betekent dat er lucht in de weckpot zit waardoor bacteriën kans kregen om te groeien. Als dit het geval is gooi je de inhoud weg eet je het absoluut niet.

Inmaakketel Koopgids

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Vooraleer je over gaat tot de aankoop van een inmaakketel moet je altijd opletten of de weckketel van je keuze over de juiste specificaties beschikt. Hieronder alle eigenschappen waar je zeker op moet letten bij de aankoop van een weckketel.

• Weckpotten
• Accessoires
• Ontsapper
• Kraantje
• Materiaal
• Warmhoudfunctie
• Maischen

Weckpotten

Voor het gebruik van een weckketel of inmaakketel heb je natuurlijk weckpotten nodig. Op deze pagina vind je de beste inmaakketels. Bekijk onze Weckpotten TOP 10 om zeker te zijn dat je een degelijke weckpot in huis haalt. Naast deze handige suggesties vind je nog meer informatie terug over specifiek inmaakpotten.

Accessoires

Glastang: Gebruik altijd een glastang om de weckpotten uit het heet water in de weckketel te nemen nadat het inkoken gedaan is.
Vultrechter: Gebruik een vultrechter om de weckpotten makkelijk te vullen zonder de randen vuil te maken. Het is aangeraden om een veltrechter te nemen die zowel op jampotten als op kleine en grote weckpotten past. Vultrechters zijn verkrijgbaar in alle maten en soorten.

Ontsapper

Sommige weckketels hebben de mogelijkheid tot inzetstukken of juicer-opzetstukken om fruit en groenten tot sap te persen. Deze apparaten hebben meestal een sapcircuit dat het sap maken makkelijker maakt.

Kraantje

Kies bij voorkeur ook een inmaakketel met een kraantje zodat je het water veilig kunt laten weglopen. Je kan dit heet water gebruiken voor het serveren van koffie, thee of andere warme drankjes. Je kan er zelfs noedels mee maken.

weckketel

Materiaal

Je kan kiezen tussen een rvs-weckketel of een emaillen inmaakketel. Emaillen is een zeer goede warmtegeleider en is geschikt voor alle warmtebronnen. RVS roest niet en is makkelijk af te wassen. De werking van RVS en emaillen weckketels blijft hetzelfde.

Warmhoudfunctie

De meeste weckpotten zijn ook geschikt voor het opwarmen en het warm houden van vloeistoffen zoals glühwein of het bereiden van punch. Opgepast bij het vullen van de weckketel. Het vloeistofniveau mag tot max 4 cm onder de bovenste rand van de pot worden bijgevuld, anders kan de vloeistof overlopen.

Maischen

Het is mogelijk bier te brouwen met een weckketel als je ervaring hier mee hebt. Voornamelijk om het geschrote mout te mengen met warm water.

TIP: Je kiest best een inmaakketel met een kraantje onderaan. Zo kan je het water veilig weg laten lopen. Het is mogelijk om het hete water te gebruiken voor oploskoffie, thee, soep of glühwein.

Meest gestelde vragen over Inmaakketels (FAQ)

Wat heb je nodig bij het wecken?

Voor het wecken heb je weckpotten met een weckring nodig. De ring zit meestal bij de pot inbegrepen. Verder heb je weckklemmen, een weegschaal, een maatbeker, een vultrechter en een glastang nodig om te wecken. Tot slot heb je ook een waterbad nodig met warm water om het voedsel in te koken. Gebruik hier best een weckketel voor. Gebruik altijd vers fruit of groenten als je gaat wecken. Zorg, dat de werkruimte proper is en ga hygiënisch te werk.

Wat mag ik inmaken in een weckpot?

Voor thuis wecken raadt het voedingscentrum af om groeten en vlees in te maken vanwege het risico van botulisme. Thuis wecken is enkel geschikt voor fruit omdat de bacteriën niet kunnen vermenigvuldigen in een zure omgeving.

Kan ik wecken in een gewone kookpot?

Je kan wecken in een gewone kookpot echter is dit niet zo veilig en makkelijk. Gebruik altijd een glasspatel om de weckpotten uit de kookpot te halen anders bestaat er gevaar op verbranding. We raden aan om altijd een weckketel te gebruiken, een degelijke inmaakketel vind je terug in de TOP 10 weckketels op deze pagina.

Is een inmaakketel heet aan de buitenkant?

Tijdens het inkoken is de buiten kant heet. Raak de buitenkant nooit met je hand aan tijdens het inkookproces! Verplaats de inmaakketel nooit als het apparaat vol met water zit. Gebruik altijd een glasspatels om de weckpotten uit de weckketel de nemen.

hoe lang wecken
Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0