Wat is voedsel Drogen? Hoe gaat het te werk?

Het dehydrateren van voedingsmiddelen

Het drogen van voedsel is een doeltreffende methode voor het conserveren van levensmiddelen die al meer dan 12.000 jaar wordt toegepast. In vroegere tijden werden fruit en groenten in de buitenlucht gedroogd door middel van zonlicht en wind, een methode die nog steeds populair is in het Midden-Oosten en effectief is wanneer de klimaatomstandigheden dit toelaten.

Tegenwoordig, na vele jaren van vooruitgang, is het proces van voedsel drogen, ook bekend als dehydrateren van voedingsmiddelen, aanzienlijk vereenvoudigd. Efficiënte apparaten zoals droogovens versnellen dit proces aanzienlijk.

Het doel van deze apparaten is om voedsel te drogen bij een lage temperatuur, met behulp van luchtstromen en warmte. Hierdoor blijven voedingsstoffen behouden en worden smaken geconcentreerder. Vrijwel alle soorten voedingsmiddelen kunnen in dergelijke apparaten worden gedroogd, wat leidt tot heerlijke delicatessen zoals gedroogd fruit en beef jerky.

INFO: Houdt een zo laag mogelijke temperatuur aan tijdens het drogen van voedsel, hoe lager de temperatuur hoe beter voedingstoffen en smaak behouden blijven.

Welke voedingsmiddelen kan ik drogen?

Het drogen van fruit is een gezond alternatief voor geraffineerde snoepwaren. Het behoudt de zoete smaak en voedingsstoffen, waardoor het een gezonde snackoptie is. Gedroogd fruit kan worden toegevoegd aan havermout of yoghurt voor een natuurlijk ontbijtgenot.

Het zelf maken van kruiden heeft ook voordelen, zoals een betere smaak en de zekerheid dat de kruiden niet op te hoge temperaturen zijn gedroogd, wat vaak gebeurt bij winkelgekochte kruiden.

Door voedsel zelf te drogen, heeft men volledige controle over het droogproces, zonder de toevoeging van conserveermiddelen of extra suikers. Dit is vooral gunstig voor mensen met een eigen moestuin, omdat ze voedsel op een natuurlijke wijze kunnen bereiden zonder pesticiden of andere schadelijke stoffen toe te voegen. Het drogen van voedsel kan dus bijdragen aan een gezondere levensstijl.

Wanneer voedsel op de juiste manier wordt gedroogd, resulteert dit in een sterkere smaak. Rode pepers, paprika’s, citroenen, sinaasappels en zelfs bananenchips kunnen worden gedroogd en gebruikt voor diverse culinaire toepassingen. Met een voedseldrogen kan je zelf rozijnen maken.

Wat is het nut van voedsel drogen?

Het drogen van voedsel biedt tal van voordelen, waarvan de meest voor de hand liggende de verlengde houdbaarheid is. Gedroogd voedsel blijft aanzienlijk langer houdbaar dan vers voedsel.

De afwezigheid van vocht verhindert de groei van bacteriën en schimmels, waardoor het voedsel langer kan worden bewaard. Voedsel met een vochtgehalte van minder dan 35% verhindert dat bacteriën zich vermenigvuldiging, terwijl minder dan 15% vochtgehalte schimmelgroei voorkomt. Dit maakt producten zoals crackers of cracottes die een zeer laag vochtgehalte hebben extreem lang houdbaar.

Denk bijvoorbeeld aan crackers. Crackers of cracottes blijven soms jaren houdbaar. Dit komt omdat het een zeer laag vochtgehalte heeft.

Voedsel drogen elimineert het bederfproces en maakt het mogelijk om voedsel in sommige gevallen tot wel 10 jaar te bewaren. Het kan worden gecombineerd met andere conserveringstechnieken zoals vacuüm verpakken en opslaan in luchtdichte glazen potten op een donkere plaats.

TIP: Het drogen van voedsel is dus een uiterst effectieve conserveringsmethode, vergelijkbaar met vacuüm verpakken en invriezen.

Richtlijnen voedsel drogen

Om het droogproces optimaal te laten verlopen, zijn er verschillende stappen die moeten worden gevolgd:

Richtlijnen voor het drogen van voedsel

✅ Gebruik zo vers mogelijke voedingsmiddelen om de kwaliteit en smaak te maximaliseren. Sommige fruitsoorten, zoals bananen, kunnen echter eerst rijpen, omdat te verse exemplaren een bittere smaak kunnen hebben.

✅ Spoel kruiden en groenten af met water en dep ze droog voordat u ze in de droogoven plaatst.

✅ Was altijd uw handen grondig met water en zeep voordat u gedroogde voedingsmiddelen gaat snijden of verwerken voor het droogproces.

✅ Snijd voedsel in dunne plakjes, omdat dunne plakjes sneller en gelijkmatiger drogen dan dikke plakken.

✅ Het wordt niet aanbevolen om rauw varkensvlees, kip en schaaldieren te drogen, omdat deze mogelijk ziekteverwekkers bevatten die niet worden gedood bij lage droogtemperaturen.

✅ Al met al biedt het drogen van voedsel tal van voordelen, zoals verlengde houdbaarheid, geconcentreerde smaken en het behoud van voedingsstoffen bij lage droogtemperaturen.

✅ Geniet van gezonde snacks en maak je eigen kruidenmix.

✅ Gebruik een goede betrouwbare dehydrator van hoge kwaliteit om voedsel te drogen.

✅ Laat het apparaat niet opstaan als je weg bent van huis.

Voordelen van gedroogd voedsel
  • Gedroogd voedsel kan je lang bewaren
  • Voedingstoffen blijven behouden
  • De smaak is intens en sterk
  • Maak je eigen bouillon
  • Gedroogd fruit is een zoete gezonde snack
  • Geschikt als basis voor kruidenmix
  • Beef Jerky is een delicatesse
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.
Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0