Skip to main content

Weckketel Test 2022

 

 

De beste weckketel voor ieders budget

 

welke inmaakketel kopen

Weck WAT25

High End

 

beste weckautomaat

Klarstein KonfiStar 40

Mid Range

 

Weckketel kopen

Weck WAT15

Budget

 

 

inmaakpotten

Meestal is de keuze aan weckketels zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ Wij hebben de modellen zelf geanalyseerd

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor inmaakketels

✅ Betrouwbare partners

De beste weckketels vind je hier

Als je al eens voedsel ingemaakt hebt weet je dat het inkoken van weckpotten voorzichtigheid en aandacht vereist. Je moet zelf de temperatuur meten met een temperatuurmeter in de kookpot en daarna ook met een eierwekker het alarm instellen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig Weckketels die het weck kookproces vereenvoudigen. Je legt de weckpotten in de weckketel, stelt de temperatuur en timer in en het inkoken wordt geautomatiseerd.

Op deze pagina bespreken alles over wecken en je vindt ook verschillende links naar andere artikelen om alles te weten te komen over wecken.

Wat een weckketel is, hoe je het moet gebruiken maar ook de specificaties waar je zeker op moet letten bij de aankoop komen hier aanbod. De beste weckketel vind je terug op deze pagina. Wij hebben een handige TOP 10 samengesteld met de beste inmaakketels. Wij hebben een groot aantal weckketels overlopen en gekeken naar de gebruikersbeoordelingen. Samen met de specificaties en onze eigen bevinden hebben we deze data om kunnen zetten tot een volwaardige TOP 10.

Lees hoe je moet wecken zonder weckketel

Lees waarom je voedsel moet steriliseren in glazen pottten

OPGELET: Het voedingscentrum raadt het af om groente of vlees te wecken vanwege het risico van botulisme. Thuis wecken is enkel geschikt voor fruit omdat de bacterie niet kan groeien in een zuur milieu. In een speciale hogedrukpan of snelkookpan kan deze bacterie wel gedood worden als ze minimaal 12 minuten verhit wordt op een temperatuur van 121 °C.

Weckketel TOP 10

Model Review
1 Rommelsbacher KA 1800 Rommelsbacher KA 1800

88.17%

“Ideale machine voor particulieren, handig in gebruik met een simpele aftapkraan.”

Lees ReviewPrijs
2 Weck WAT15 Weck WAT15

93.17%

“Geweldig voor het bewaren van fruit of groenten in wecks voor de winter en andere seizoenen.”

Lees ReviewPrijs
3 Steba EREDS Steba EREDS

93.83%

“Super eenvoudig om mee te werken dankzij deze degelijke inmaakketel.”

Lees ReviewPrijs
4 Klarstein KonfiStar 40 Klarstein KonfiStar 40

94.5%

“Ideaal voor grote evenementen wanneer het nodig is om in grote hoeveelheden koffie te schenken!”

Lees ReviewPrijs
5 Weck WAT25 Weck WAT25

90.83%

“Zeer eenvoudige en praktische bediening, met zeer ongecompliceerde reiniging!”

Lees ReviewPrijs
6 Domo DO323W Domo DO323W

88.5%

“Deze inmaakketel voldoet aan de gewone verwachtingen van de gebruikers.”

Lees ReviewPrijs
7 Klarstein Jam Session kookketel Klarstein Jam Session kookketel

88.67%

“Deze kookketel doet wat het moet doen, het voldoet aan de gewone verwachtingen.”

Lees ReviewPrijs
8 Klarstein Biggie inmaakketel Klarstein Biggie inmaakketel

90.5%

“Deze inmaakketel heeft een voldoende capaciteit en het is handig in gebruik.”

Lees ReviewPrijs
9 ProfiCook PC-HGA 1111 ProfiCook PC-HGA 1111

92.17%

“Het voldoet aan de verwachtingen. Ideaal voor professioneel gebruik.”

Lees ReviewPrijs
10 AFK Inmaakketel AFK Inmaakketel

86.33%

“Een degelijke machine met een grote capaciteit, genoeg om te wecken.”

Lees ReviewPrijs

 

Wat is een inmaakketel?

 

Waarom een Weckketel kopen?

Wecken in een gewone kookpot of pan is niet echt geschikt om voedsel in te wecken. Je ziet de temperatuur niet en ook de tijd moet je nauwkeurig in het oog houden. Een weckketel zorgt voor een nauwkeurige temperatuur zodat de inhoud perfect geconserveerd wordt. Sommige weckketels hebben ook een ontsap functie zodat fruit en groenten geperst kunnen worden tot sap.

Verder is het mogelijk om het heet water na het inkookproces te gebruiken via het kraantje voor bijvoorbeeld, koffie en thee. Een weckketel kan soms ook gebruikt worden om dranken zoals glühwein in op te warmen.

Het grote voordeel aan wecken is dat je goedkoop kunt conserveren. Als je jam of fruit wecken kan je het jaren bewaren in de pot. Dit is veel energiezuiniger als in de diepvries bewaren.

Voordelen van een inmaakketel

✅ Een inmaakketel is makkelijker in gebruik

✅ Een weckpot is goedkoop

✅ Hygiënisch

✅ Energiebesparend

✅ Voedingsmiddelen zijn zichtbaar

✅ Kostenbesparend

✅ Ontdooien niet meer nodig

✅ Milieubesparend

✅ Geen conserveringsmiddelen

✅ Zeer geschikt voor fruit langer te bewaren

✅ Ideaal voor jam in te bewaren

Nadelen van een inmaakketel

Tijdens de werking kunnen de wanden van het toestel zeer heet worden tijdens het gebruik. Raak alleen de handgreep of de bedieningsknop van het apparaat aan anders bestaat er gevaar voor brandwonden.

Domo DO323W
Weck WAT25

 

wecken met een weckketel

Hoe werkt een weckketel

Een weckketel, inmaakketel of weckpan is een elektrisch apparaat om weckpotten het voedsel in weckpotten te steriliseren. Dit wordt ook wel wecken of inmaken genoemd en is een manier om levensmiddelen te bewerken zodat ze langer houdbaar blijven. De naam wecken ligt van oorsprong bij de Duitse familie Weck. Johann Carl Weck kocht in 1892 de wecktechniek van een Zwitserse familie die op zijn beurt de weckmethode kocht van de originele bedenker Nicolas Appert. Dit was de originele bedenker van de sterilisatiemethode om voedsel te bewaren in weckpotten. Voor het wecken worden glazen potten van verschillend formaat gebruikt, die weckpotten of weckflessen worden genoemd.

De weckpotten worden eerst schoongemaakt met soda of afwasmiddel. Daarna worden ze gevuld met de in te maken levensmiddelen. De potten worden altijd afgesloten met een glazen deksel. Tussen het deksel en de pot ligt een rubberen ring ook wel de weckring genoemd. Het deksel wordt klemgezet met een weckklem of beugel.

Hierna worden de weckpotten in een weckketel of heet waterbad gezet waardoor de inhoud gesteriliseerd wordt. Door de warmte verlaat de uitzettende lucht de weckpot.

Na het weckproces in de weckketel ook het inkoken genoemd haal je de weckpotten uit de inmaakketel met een kooktang! De inmaakpotten zijn zeer heet na het inkoken dus opgelet.

Tijdens het afkoelen zorgt de rubberen weckring voor een luchtdichte sluiting en wordt het deksel door atmosferische druk op de pot gedrukt. Hierna kan de weckklem of beugel worden afgenomen waarna de inhoud jaren bewaard kan worden.

Volautomatische inmaakketels zijn makkelijker in gebruik omdat je de temperatuur en tijdschakelaar in kunt stellen. De tijd gaat automatisch teruglopen zodra de temperatuur bereikt is.

Halfautomatische inmaakketels zijn minder praktisch, je moet de temperatuur zelf in de gaten houden meestal dat het lampje uit is gegaan. Zodra het lampje uit gaat is de temperatuur op punt en moet je zelf een wekker zoals een eierwekker of stopwatch gebruiken.

OPGELET: Als er bij het openen geen sprake blijkt te zijn van onderdruk is de inhoud aangetast en niet te vertrouwen. Dit betekent dat er lucht in de weckpot zit waardoor bacteriën kans kregen om te groeien. Als dit het geval is gooi je de inhoud weg eet je het absoluut niet.

 

Inmaakketel Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Vooraleer je over gaat tot de aankoop van een inmaakketel moet je altijd opletten of de weckketel van je keuze over de juiste specificaties beschikt. Hieronder alle eigenschappen waar je zeker op moet letten bij de aankoop van een weckketel.

  • Weckpotten
  • Accessoires
  • Ontsapper
  • Kraantje
  • Materiaal
  • Warmhoudfunctie
  • Maischen

Weckpotten

Voor het gebruik van een weckketel of inmaakketel heb je natuurlijk weckpotten nodig. Op deze pagina vind je de beste inmaakketels. Bekijk onze Weckpotten TOP 10 om zeker te zijn dat je een degelijke weckpot in huis haalt. Naast deze handige suggesties vind je nog meer informatie terug over specifiek inmaakpotten.

Accessoires

  • Glastang: Gebruik altijd een glastang om de weckpotten uit het heet water in de weckketel te nemen nadat het inkoken gedaan is.
  • Vultrechter: Gebruik een vultrechter om de weckpotten makkelijk te vullen zonder de randen vuil te maken. Het is aangeraden om een veltrechter te nemen die zowel op jampotten als op kleine en grote weckpotten past. Vultrechters zijn verkrijgbaar in alle maten en soorten.

Ontsapper

Sommige weckketels hebben de mogelijkheid tot inzetstukken of juicer-opzetstukken om fruit en groenten tot sap te persen. Deze apparaten hebben meestal een sapcircuit dat het sap maken makkelijker maakt.

Kraantje

Kies bij voorkeur ook een inmaakketel met een kraantje zodat je het water veilig kunt laten weglopen. Je kan dit heet water gebruiken voor het serveren van koffie, thee of andere warme drankjes. Je kan er zelfs noedels mee maken.

 

 

wecken

Materiaal

Je kan kiezen tussen een rvs-weckketel of een emaillen inmaakketel. Emaillen is een zeer goede warmtegeleider en is geschikt voor alle warmtebronnen. RVS roest niet en is makkelijk af te wassen. De werking van RVS en emaillen weckketels blijft hetzelfde.

Warmhoudfunctie

De meeste weckpotten zijn ook geschikt voor het opwarmen en het warm houden van vloeistoffen zoals glühwein of het bereiden van punch. Opgepast bij het vullen van de weckketel. Het vloeistofniveau mag tot max 4 cm onder de bovenste rand van de pot worden bijgevuld, anders kan de vloeistof overlopen.

Maischen

Het is mogelijk bier te brouwen met een weckketel als je ervaring hier mee hebt. Voornamelijk om het geschrote mout te mengen met warm water.

TIP: Je kiest best een inmaakketel met een kraantje onderaan. Zo kan je het water veilig weg laten lopen. Het is mogelijk om het hete water te gebruiken voor oploskoffie, thee, soep of glühwein.

Meest gestelde vragen over Inmaakketels (FAQ)

Voor het wecken heb je weckpotten met een weckring nodig. De ring zit meestal bij de pot inbegrepen. Verder heb je weckklemmen, een weegschaal, een maatbeker, een vultrechter en een glastang nodig om te wecken. Tot slot heb je ook een waterbad nodig met warm water om het voedsel in te koken. Gebruik hier best een weckketel voor. Gebruik altijd vers fruit of groenten als je gaat wecken. Zorg, dat de werkruimte proper is en ga hygiënisch te werk.

Voor thuis wecken raadt het voedingscentrum af om groeten en vlees in te maken vanwege het risico van botulisme. Thuis wecken is enkel geschikt voor fruit omdat de bacteriën niet kunnen vermenigvuldigen in een zure omgeving.

Je kan wecken in een gewone kookpot echter is dit niet zo veilig en makkelijk. Gebruik altijd een glasspatel om de weckpotten uit de kookpot te halen anders bestaat er gevaar op verbranding. We raden aan om altijd een weckketel te gebruiken, een degelijke inmaakketel vind je terug in de TOP 10 weckketels op deze pagina.

Tijdens het inkoken is de buiten kant heet. Raak de buitenkant nooit met je hand aan tijdens het inkookproces! Verplaats de inmaakketel nooit als het apparaat vol met water zit. Gebruik altijd een glasspatels om de weckpotten uit de weckketel de nemen.

hoelang wecken