Skip to main content

Bewaar je voedsel langer met een Vacuummachine

 

 

De beste vacuummachines voor thuisgebruik

 

vacuummachine

Lava V300 Black Premium

High End

 

vacuumsealer

Foodsaver FSV005

Mid Range

 

vacumeermachine

Wartmann WM-2005

Budget

 

 

vacuummachine kopen

Wij hebben een groot consumentenonderzoek gedaan en zijn daarna met de data aan de slag gegaan. Buiten deze data hebben wij bijna alle populaire vacuummachine zelf getest en onder handen genomen. Deze reviews zijn mede mogelijk gemaakt door ons andere project vacuumtest.be dit is de grootste vacuummachine website van Benelux.

✅ Wij hebben de modellen zelf test!

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor vacuummachines

✅ Betrouwbare partners

✅ Consumentenonderzoek

De beste vacuummachines vind je hier

Zoek jij een manier om voedsel langer te bewaren? Vind jij het vervelend om etensresten altijd weg te moeten gooien? Laat me je dan zeggen dat er een oplossing bestaat hiervoor. Met een vacuummachine kun je voedsel tot wel 8 keer langer bewaren. Het werkt heel gemakkelijk en als volgt:

Je steekt het voedsel dat je wilt bewaren in een vacuumzak. Hierna steek je de vacuumzak in een vacuummachine. Een vacuummachine zuigt lucht uit de vacuumzak zodat er weinig lucht overblijft in de vacuumzak. Bacteriën hebben zuurstof nodig om te snel te vermenigvuldigen. Doordat er weinig lucht in de vacuumzak zit wordt het bederf proces vertraagt tot wel 8 keer.

Zo kan je etensresten makkelijk vacumeren en daarna in de frigo of diepvries bewaren. Als je vacuum verpakt voedsel in de diepvriezer bewaart wordt de levensduur van het voedsel dramatisch verlengt.

Tegenwoordig is een vacuumsealer niet meer weg te denken. Da, heb ik het Voornamelijk over de commerciële sector. Veel voedsel wordt vacuum verpakt. In groot warenhuizen, in de horeca, supermarkten. Denk bijvoorbeeld aan viswaren die bijna altijd vacuum verpakt zitten.

Om een goed vacuum proces te garanderen is het van belang dat je een degelijke vacuummachine hebt. Juist om deze reden hebben we deze pagina gemaakt, zodat jij de beste vacumeermachine kan kiezen die het best bij je situatie past. Op deze pagina kan je een handige TOP 10 terugvinden met de beste vacuumsealers voor thuisgebruik. Verder beantwoorden we de meest gestelde vragen over vacuummachines zodat jij binnenkort makkelijk je voedsel kan vacumeren.

 

Wat is een vacuummachine?

 

Voedsel langer bewaren kan vanaf nu!

Als je op een effectieve manier je voedsel langer wilt bewaren dan is vacumeren de meest doeltreffende manier buiten voedsel vriezen en voedsel drogen, om dit te bekomen. Een combinatie van vacumeren en voedsel invriezen zorgt er zelfs voor dat je het vacuum verpakt voedsel jaren kunt bewaren in je diepvriezer. Zeg neen vanaf nu tegen etensresten die verloren gaan. Als er restjes overblijven verpak je ze in een vacuumzak en je etensresten blijven zo 5 keer langer vers.

En niet alleen voor thuisgebruik is een vacuumsealer onmisbaar. In de vlees en vis sector is vacumeren gewoonweg niet meer weg te denken! Een slager bijvoorbeeld kan vlees dat er over blijft na het snijden makkelijk langer bewaren op deze manier.

Ga maar eens naar de supermarkt en bij de vlees en vis waren kijk je in de diepvriezer. Je zal merken dat veel vacuum verpakt is. En dit is ook niet meer dan normaal. Om de versheid van hun product te garanderen wordt gewoon naar de meest doeltreffende manier gezocht om dit te garanderen.

Of stel je de volgende situatie maar eens voor. Het is een zonnige zomerdag en je hebt een grootte barbecue georganiseerd bij jou thuis. Er zullen heel veel mensen komen genieten van al je heerlijke gegrilde steaks en spareribs.

Na je zal het al raden na het dit grootte eetfestijn zullen er heel veel etensresten overblijven, en ja het gaat hier om honderden euro’s en voeding dat in de beste gevallen slechts enkele dagen bewaart kan blijven in de frigo.

Nu als je al deze etensresten zou vacumeren dan blijven de etensresten veel langer houdbaar in de frigo. Als je beslist om ze te vacuum te verpakken en daarna in de diepvriezer te steken blijft het voedsel veel langer vers.

Zo zie je maar anders had je al dit lekkere voedsel moeten weggooien het ging hier om enkele honderden euro’s aan voedsel. Dit zou gewoon een zonde zijn geweest. Als je een restaurant hebt dan weet je hoe belangrijk een goede vacuummachine in huis hebben is. Je zal veel minder voedsel moeten weggooien en dit zal veel kosten uitsparen op lange termijn. Op deze pagina vind je alles over vacuummachines, hieronder alvast alle voordelen van een vacuumapparaat.

Voordelen van voedsel vacumeren

✅ Voedsel blijft langer vers

✅ Micro-organismen krijgen geen kans

✅ Je bespaart ruimte / Organisatie

✅ Voorkom verspilling van voedsel

✅ Bespaar geld

✅ Bescherming

✅ Veiligheid

✅ Marineren

✅ Opnieuw verzegelen

 

vacuummachine voor thuis

Hoe werkt een vacumeermachine?

Vacuumverpakken is een verpakkingsmethode waarbij lucht uit de verpakking wordt verwijderd voordat deze verzegeld wordt. Met een vacuummachine ook wel vacumeermachine of vacuumsealer genoemd kan je dit het eenvoudigst doen.

Je plaats het artikel in de plastic filmverpakking, waarna je deze vacuumzak in de vacuummachine legt. Hierna zuigt de vacuummachine bijna alle lucht weg uit de vacuumzak waarna de zak verzegeld wordt.

De bedoeling van vacuumverpakking is om de zuurstof uit de container te verwijderen om zo de houdbaarheid van voedsel te verlengen en in de meeste gevallen ook om de inhoud en volume van de verpakking te verminderen. Je zal veel meer opslagruimte hebben op deze manier. Tot slot is het ook nog eens extra hygiënisch het voedsel is beschermd, dus kruisbesmettingen komen op deze manier bijna niet meer voort. Er zijn 2 verschillende soorten vacumeermachines namelijk:

Een externe vacuumachine is het meest populair en ook de goedkoopste manier om voedsel vacuum verpakken. Bijna alle modellen voor thuisgebruik behoren tot deze categorie. Een externe vacuumsealer is veel kleiner dus compacter, weegt minder en goedkoper. De resultaten zijn hetzelfde.

Het grootte verschil zit in de vacuumzakken bij een extern vacuummachine moet je altijd vacuumzakken met structuur gebruiken. Je kan een externe vacuummachine herkennen omdat het zakje langs 1 kant uitsteekt buiten het apparaat. De meeste vacuumsealers voor thuisgebruik kan je slechts enkele keren achter elkaar gebruiken 5 keer waarna je best het apparaat 1 minuutje laat afkoelden.

Een kamervacuumapparaat is meestal geschikt voor commerciële doeleinden. Deze apparaten kunnen meestal continue achter elkaar blijven door sealen en doordat het zakje volledig in de kamer zit kan je bij deze vacuummachine enkel gladde vacuumzakken gebruiken. Gladde vacuumzakken zijn veel goedkoper en dus als je op grote schaal vacuum wilt verpakken is een kamervacuumsealer altijd een goede investering. Een kamer vacuum apparaat is veel duurder dan een externe vacuumsealer, en door het lompe gewicht is het ook af geraden voor thuisgebruik.

TIP: Als je merkt dat er veel etensresten verloren gaan en je wilt graag je steentje bijdragen om voedsel verspilling tot een minimum te houden dan is een vacuummachine de beste keuze!

 

Vacuummachine Koopgids

 

Hou rekening met de volgende factoren

Voordat je overgaat tot de aankoop van een vacuummachine is het van belang de rekening te houden met de volgende aankoopcriteria.

  • Vacuumpomp / Sterkte
  • Breedte van sealstrip
  • Het geluidsniveau
  • Prijs
  • Extern of kamer
  • Puls functie
  • Het merk
  • De vacuumzakken

Vacuumpomp / Sterkte

Als je er zeker van wilt zijn dat je vacuumzak goed luchtdicht wordt getrokken dat kan je maar best een vacuumsealer kopen waarbij de pomp sterk genoeg is. De goedkoopste modellen zijn meestal niet geschikt voor commercieel gebruik. Als je als slager of veel aan de slag wilt gaan met sous vide kan je best één van de top apparaten komen in het assortiment.

De Foodsaver FSV005 en de Lava V300 Black zijn zeer degelijke apparaten waarvan de lava black zelfs geschikt is voor commercieel gebruik. Als je liever een goedkopere oplossing wilt kan je een kijkje nemen naar de Wartmann WM-2005.

Breedte van sealstrip

Zorgt dat de sealstrip altijd minimaal 28 cm is zodat je de meest vacuumzakken kan gebruiken in jou vacuummachine! Bijna alle modellen die aanbod komen in onze TOP 10 voldoen aan deze eigenschap.

Het geluidsniveau

Hou er rekening mee dat bijna elke vacuummachine evenveel lawaai maakt. Het maakt herrie punt en daar komen we niet mee weg. Althans na het testen van onze budget winnaar de WM-2005 zijn we tot de conclusie gekomen dat deze vacuumsealer veel minder lawaai maakt dan zijn tegenhangers. Dus als je één van de stilste vacuummachines in huis wilt kan je met dit model niet mis slaan!

Het merk

Aangezien je met voedingsmiddelen werkt wil je zeker zijn van je zaak en een betrouwbaar merk kiezen is daarom ook aanbevolen. De meest betrouwbare merken zijn Lava, Caso, Foodsaver en Wartmann. Deze merken zijn al jaren actief in deze sector en hebben een groot assortiment apparaten met degelijke apparaten voor zowel huishoudelijk als professionele doeleinden.

De vacuumzakken

Een goede vacuumzak mag zeker niet ontbreken als je voedsel wilt vacuumverpakken. Bekijk onze ultieme koopgids over vacuumzakken om alles hierover te weten te komen. Hierin bespreken welke vacuumzakken je het best gebruikt als je vochtig voedsel wilt vacumeren. Ook vind je op deze pagina onze betrouwbare partner die de beste vacuumzakken van Benelux verkoopt.

TIP: Zo zie je dat kwaliteitsvolle vacuumzakken even belangrijk is als een betrouwbare vacuummachine.

 

vacuumsealer

Prijs

Voor een degelijke vacuummachine betaal je al gauw 100 euro. Als je echt zeker wilt zijn van je zaak raden we de Foodsaver FSV005 aan of de Foodsaver 2860 dit zijn beiden de top apparaten rond de prijsklasse van 169€

Voor de duurdere commerciële modellen betaal je al snel 300 euro of meer. Tot slot kosten de kamervacuumsealer veel duurder als de duurste externe vacuummachines. Deze worden dan ook enkel in de commerciële sector gebruikt.

Extern of kamer

Zoals je boven in het hoofdstuk Hoe werkt een vacuummachine kon lezen zijn alle modellen voor thuis gebruik een externe vacuummachine. Dat wil dus zeggen dat je vacuumsealer enkel met vacuumzakken met structuur werkt.

Kamer-vacuummachine zijn veel groter en zwaarder en geschikt voor veelvuldig continue gebruik. Ze zijn vaak ook veel duurder en ze worden vaak gebruikt in warenhuizen, fabrieken en slagers.

Puls functie

Met de puls functie kan je kiezen hoe sterk je vacuumzak vacuum getrokken wordt. Als je op de puls knop, drukt begint de sealer te zuigen. Als je de puls knop los laat stopt de sealer met zuigen. Dit is extra handig als je zachte voedingswaren zoals brood wilt vacumeren. Zo zorg je ervoor dat ze zeker niet geplet worden. Verder is de puls functie ook handig als je voedsel met marinade wilt vacuum verpakken. Als je merkt dat de marinade opgezogen wordt kan je snel de puls knop loslaten zodat de marinade niet in het toestel terecht komt. Met altijd op met vochtige producten.

Gebruik het best een vacuumzak met vochtstrip zodat er geen vocht in de pomp van de vacuumsealer terecht komt dit kan je vacuumsealer beschadigen.

Meest gestelde vragen over vacuummachines

Als jij een vacuummachine gebruikt voor bij je thuis zal het bijna altijd om een externe vacuummachine gaan. Hierbij hangt de vacuumzak langs één kant buiten het apparaat. In dit geval moet je altijd een vacuumzak met structuur gebruiken.

Gladde vacuumzakken zijn enkel compatibel in kamer-vacuumapparaten, die in de meeste gevallen enkel voor commerciële doeleinden gebruikt worden.

Wij hebben alle modellen die we op deze pagina bespreken zelf getest en onder handen genomen. Dit komt omdat we via onze andere website Vacuumtest.be al jaren in deze sector actief zijn. Buiten onze eigen bevindingen hebben we honderden gebruikersbeoordelingen gelezen om tot een eindconclusie te komen voor onze aanbevelingen.

Het vacumeren van vochtig voedsel kan je apparaat beschadigen. Zorgt dat je altijd een vacuumzak met een vochtstip gebruikt, en als je vacuumsealer over een pulse functie beschikt dat je deze functie gebruik hierbij. Bekijk onze vacuumzak pagina voor een demonstratie hoe vochtig voedsel vacumeren.