Hoe moet je Banaan drogen?

Wist je dat bananen drogen veel lekkerder is ze gewoon eten? Als je bananen droogt worden ze nog zoeter van smaak. Het is echt een delicatesse! Op deze pagina laten we zien hoe we banaan drogen met een voedseldroger. Schil de banaan en snijd ze in plakjes. Bananen bevatten meer vocht dus het is iets langer om de drogen dan andere soorten fruit ook de temperatuur is hoger. Meer hierover onderaan. Probeer de banaan in zo dun mogelijk plakjes te snijden.

TIP: Besprenkel de banaanplakjes in met citroensap zodat ze niet te snel bruin worden. Dit is niet verplicht.

Bananen drogen: Stappen plan

 1. Je snijd de banaan in stukjes.
 2. Leg alle stukjes gesneden banaan in het kopje met vers geperst citroensap, dit zal ervoor zorgen dat de bananen hun mooie gele kleur behouden. Als je dit niet doet worden ze rap bruin, en dat ziet er gewoon niet lekker uit.
 3. Leg daarna alle stukjes banaan in de voedseldroger, en zorgt dat ze niet tegen elkaar plakken.
 4. Zet de temperatuur van de voedsel droger op 57 °C en droog het 10 tot 12 uur.
 5. Draai de drooglade na 6 uur om zodat de banaan ver van het warmte element beter kan drogen.
 6. De volledig uitgedroogde bananenstukjes  voelen wat plakkerig aan. Als de banaan gemakkelijk scheuren moet je hem niet wat langer drogen in je droogoven.
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.

Banaan drogen in droogoven Alternatief op snoep

Hopelijk kan je nu lekker genieten van gedroogde stukjes bananen. Gedroogde stukjes banaan zijn heerlijk als alternatief voor snoep, maar ook ideaal om in je ijscoupe te doen. Verder kun je met de oven gedroogde banaan als gezonde topping bij je havermout doen en ook bij Griekse yoghurt zijn ze heerlijk om van te smullen. Tot slot kunnen we je zeggen dat als je voedsel droogt in dit geval banaan. Dat de smaak dus versterkt wordt. Daarom dat het een ideaal alternatief voor snoep is. Hopelijk weet jij nu hoe je makkelijk bananen kunt drogen in de droogoven! We wensen nog vele gezonde hapjes toe!

Gedroogde banaan

Wat is de juiste droogtijd voor bananen?

We drogen bananen 10 tot 12 uur. Bananen bevatten net als kiwi’s en sinaasappel meer vocht vandaar dat we ze langer drogen zodat voldoende droog zijn om lang te bewaren. Check na de droogtijd of de banaanplakjes voldoende droog zijn als dit niet het geval is laat je ze nog een paar uurtjes extra drogen. Draai de rooster tijdens de helft van de droogtijd, de banaanplakjes dicht bij het warmte element kunnen sneller drogen.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om banaan te drogen

Banaan droog je net zoals de meeste fruitsoorten op 55 – 60 °C in de voedseldroger. Echter is het mogelijk om ze op 67 °C te drogen. Als je dit doet duurt het ook korter tot ze volledig gedroogd zijn. Wij hebben ze gewoon 12 uur op 55 °C laten drogen en voor ons waren ze voldoende gedroogd. Let er wel op dat de dikte van de plakjes ook een factor is in hoelang het duurt voor dat de plakjes voldoende gedroogd zijn.

Banaan voedseldroger
Voordelen gedroogde bananen
 • Gedroogde banaan blijft maanden houdbaar
 • Overheerlijk zoet
 • Lekker met muesli, yoghurt of havermout
 • Vitaminen blijven behouden
 • Natuurlijke gezonde snack
 • Je kan er cake van maken
 • Ook geschikt als topping of voor in smoothies

Extra info banaan drogen

Banaan is een overheerlijke delicatesse als je het droogt, het is zoet van smaak en kan je perfect combineren met muesli of yoghurt voor een gezond ontbijt. Omdat we drogen op een lage temperatuur van 57 graden blijven vitaminen veel beter bewaard. Gedroogde banaan is eigenlijk een gezonde snack voor tussendoor. Je kan het ook als topping gebruiken bij roomijs.

 • Gedroogde bananen bevatten een hoogwaardige hoeveelheid aan kalium. Nadat ze gedroogd zijn ze veel langer houdbaar.
 • Schil de banaan en snijdt ze in plakjes van 2 tot 3 mm. Hoe dunner hoe sneller het droogproces.
 • Verdeel ze over de roosters.
 • Wat opvalt tijdens het drogen van banaan is dat ze nogal plakken aan het rooster na de droogtijd. Je kan dit voorkomen door een droogvel te gebruiken. Als je geen droogvel hebt kan je het zonder doen.
 • Het schoonmaken van de droogrekken kan vervelend zijn gebruik een metalen schuurspons om het makkelijk schoon te maken nadien.
 • Zet de voedseldroger op 57 tot 60 graden en droog het 10-12 uur lang. Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden.
 • Zoals je kan zien krimpen de banaanplakjes tijdens het drogen. Dit komt omdat er zo goed als geen vocht meer in zit. Dit is ook de reden dat het lang houdbaar blijft aangezien bacteriën vocht nodig hebben om te vermenigvuldigen.
 • Halverwege de droogtijd roteren we de drooglade zodat de banaan vooraan ook een kans krijgt om te drogen dicht bij het warmte element. De stukjes banaan die worden gedroogd dicht bij het warmte element zijn altijd beter gedroogd vandaar dat we dit doen.
 • Gedroogde bananen zijn lang houdbaar je kan ze tot 12 maanden bewaren als het voldoende gedroogd is. Bewaar het in een afgesloten pot of vacuumzak liefst op een donkere droge plaats.
Gedroogde banaan maken
Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

1 Reactie
 1. Ik wil graag weten hoe ik een complete bananenknop kan drogen voor decoratieve doeleinden.

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0