Druiven Drogen in voedseldroger

Hoe moet je Druiven drogen?

Op deze pagina bespreken we hoe je druiven moet drogen in een voedseldroger. Gedroogde druiven zijn één van de lekkerste dingen die je kan maken in een voedseldroger. Gedroogde druiven proeven nog zoeter en sterker van smaak. Na het drogen veranderd de druif in een rozijn. We gebruiken enkel rode druiven voor het maken van rozijnen. Wij hebben voor deze pagina zowel rode als groene druiven gedroogd en je kan duidelijk zien op de foto dat groene druiven veel langer tijd nodig hebben om volledig uit te drogen.

TIP: Wist je dat gedroogde druiven na het drogen veranderen in rozijnen/ krenten? Door het drogen krimpt de druif tot het een rozijn is. Gebruik enkel rode druiven bij het drogen deze drogen veel sneller dan groene druiven. Leg de druiven daarna op het rooster. Gebruik een droogvel of voedseldroger vel zodat het niet gaat lekken indien nodig.

Zelf rozijnen maken: Stappenplan

 1. Druiven en pruimen balanceren we eerst voor het drogen. Dit doen we zodat de schil openbarst waardoor de druiven makkelijker drogen. Je kan deze stap over slaan maar voor het beste resultaat raden we aan om ze eerst te balanceren.
 2. Balanceren is makkelijk kook water en dompel de druiven 1 minuut onder.
 3. Hierna leg je ze in koud water, de schil zal openbarsten. Tevens is dit ook een goede manier om alle bacteriën te vernietigen.
 4. Dep de druiven droog met een keukenhanddoek of keukenpapier.
 5. Druiven krimpen fel tijdens het drogen dus een droogvel of fijnmazige kruidenlade is aanbevolen anders vallen ze door de rooster op de bodem van je voedseldroger.
 6. Druiven hebben een extreem lange droogtijd nodig van 30 tot 48 uur afhankelijk van de temperatuur waarop je het droogt. Je droogt ze op 65 °C, na 2-3 dagen drogen worden druiven rozijnen ook wel krenten genoemd. Het is overheerlijk zoet en perfect voor bij havermout, yoghurt of als gezonde snack tussendoor.
 7. Als je zelf rozijnen droogt ben je zeker dat er geen bewaarmiddel of extra suiker in zit.

Wat is de juiste droogtijd voor druiven?

We drogen druiven 30 tot 40 uur. Als je groene druiven wilt drogen ga je ze nog langer moeten drogen tot wel 72 uur. Kijk af en toe in de voedseldroger en check even om te zien of je druiven volledig gedroogd zijn. Dus nogmaals rode druiven gaan sneller.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om druiven te drogen

Druiven droog je net zoals de meeste fruitsoorten op 65 – 75 °C in de voedseldroger.

Gedroogde druiven

Zoals je ziet zijn de rode druiven veel sneller droog dan de groene druiven

Voordelen zelf krenten maken
 • Gedroogde druiven blijven lang houdbaar
 • Nadat ze gedroogd zijn heb je rozijnen
 • De smaak is sterker en zoeter
 • Vitaminen blijven behouden
 • Natuurlijke gezonde snack
 • Overheerlijk in muesli, havermout of yoghurt
 • Je kan er krentenbrood mee maken
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.

Rozijnen drogen extra tips

rozijnen zelf drogen

Bewaar het op een donkere droge plaats in een weckpot, bewaardoos of vacuumzak.

 • Gedroogde druiven zitten boordevol ijzer, kalium, koper en vitamine B6. Rozijnen zijn enorm zoet het is een gezonde snack voor tussendoor. Het geeft je ook een energy boost door het hoge natuurlijke suikergehalte.
 • Rozijnen kan je eten als gezonde snack maar gaat ook in gebak en sauzen.
 • Druiven drogen duurt lang tot wel 48 uur. Om deze reden blancheren we de druiven 1 minuut in kokend water. Leg ze daarna even in koud water zodat de schil openbreekt. Dankzij blancheren drogen de druiven veel sneller.
 • Als je liever zonder blancheren droogt gaat dit ook spoel ze goed af met water. Droog de druiven na het blancheren of afspoelen met een propere keukenhanddoek of keukenpapier.
 • Verdeel de druiven over de roosters gebruik een fijnmazige drooglade of droogvel anders kunnen de gedroogde rozijnen door de lades naar onder vallen.
 • Zet de voedseldroger op 65 °C en droog het 30 uur lang. Soms kan het tot 48 uur duren voordat de druiven volledig droog zijn. Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden. Als dit jou niet uitmaakt kan je het op 75 °C zetten om tijd uit te sparen.
 • Tijdens de helft van de droogtijd draai je de roosters om. Dit doen we omdat de druiven dicht bij het warmte element sneller gedroogd zijn als die aan de andere kant zitten.
 • Gedroogde druiven krimpen enorm tijdens het drogen. Ze worden donkerder van kleur en de smaken worden veel sterker en zoeter. Wat opviel tijdens onze testen was dat rode en blauwe druiven sneller drogen als groene druiven, misschien was het toeval maar dit was opmerkelijk.
 • Zoals je ziet worden gedroogde druiven rozijnen. In onze ogen duurt het toch wel wat lang om ze zelf te maken tot 48 uur voor een halve kilo druiven. Hetgeen wat je overhoudt is een klein potje rozijnen. Het lijkt ons effecienter om rozijnen gewoon kant en klaar te kopen dit is goedkoper.
 • Echter als je rozijnen in de supermarkt haalt kan het zijn dat er bewaarmiddel en ook dat de druiven op een hoge temperatuur zijn gedroogd dus dan verliezen ze hun voedingswaarden.
 • Als je zelf rozijnen maakt ben je zeker dat ze op een lage temperatuur zijn gedroogd vergeleken met de oven. Het is dus gezonder als rozijnen die snel op hoge temperatuur zijn gedroogd.
 • Als de druiven rozijnen zijn geworden kan je ze tot 6 maanden bewaren. Let goed op na deze tijd dat de rozijnen niet bederven.
 • Bewaar rozijnen op een donkere droge plaats in een bewaardoos, weckpot of vacuumzak.
Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0