Gedroogde Berenklauw

Hoe moet je berenklauw drogen?

Berenklauw is een geslacht van rond de 60 tweejarige en overblijvende kruiden in de schermbloemenfamillie. De naam Berenklauw verwijst naar hun bladeren die iets weg hebben van een klauw. In Nederland en België kan je berenklauw in het wild aantreffen. Er zijn 2 soorten berenklauw de normale berenklauw  (Heracleum sphondylium) deze kan je drogen en zelfs eten. Het is een plant van 90-150 cm die veel langs dijken en wegen in hooilanden voorkomt. De plant is ruw behaard en heeft drievoudig tot vinspletige bloemen. De gewone berenklauw bloeit van juni tot oktober. De stengels van 15 – 20 cm worden gedroogd en kunnen daarna gegeten worden. Verder wordt berenklauw voornamelijk als decoratie gebruikt.

OPGELET:  We raden af om de gedroogde stengels te eten. Er bestaan nog andere soorten berenklauw die giftig zijn (de reuzenberenklauw) waar je dus ernstige irritatie van kunt krijgen voornamelijk op de huid en als het in de ogen komt kan het nog schadelijker zijn! Ook is het giftig voor je hond. Het gaat hier dan om de reuzenberenklauw. (Heracleum mantegazzianum)

Hoe pluk je berenklauw?

Als je zelf van plan bent berenklauw te plukken zijn er verschillenden maatregelen waar je op moet letten. Zorg ervoor dat je huid goed beschermd is. Berenklauw is giftig voor de mens dus je kan er brandwonden mee oplopen als je niet beschermd berenklauw gaat plukken. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen in acht:

  • Draag handschoenen en een muts.
  • Zorgt dat je lange mouwen draagt.
  • Neem een stevig groot mes mee zoals een machete of broodmes.
  • Gebruik een veiligheidsbril om je ogen te beschermen.
  • Gebruik een mondkap
  • Pluk de berenklauw op een zonnige dag rond september is de beste periode.

Hoe moet je berenklauw drogen?

Als je berenklauw plukt als deze volledig is uitgebloeid dan is deze meestal gedroogd. Je kan het afknippen en verder in huis drogen. Je kan ze ook met de stengels in de zon drogen.

OPGELET: Het wordt niet aangeraden om berenklauw in de voedseldroger te drogen

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_berenklauw

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzenberenklauw

10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.
Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0