Gedroogde appel

Hoe moet je Appel drogen?

Op deze pagina bespreken we de juiste manier om appels te drogen in een voedseldroger. Appels drogen gaat sneller als banaan drogen. Voordat je begint met appels drogen spoelen we ze eerst goed af met water. Als je dit gedaan hebt snijd je de appels in plakjes van 2 tot 3 mm. Hoe dikker je snijdt hoe langer het in de voedseldroger moet dus houdt hier rekening mee. Gedroogde appels zijn veel sterker van smaak. Als je ze eet proeft het eerst mild en na een paar seconden knabbelen proef je de geconcentreerde smaak. Het is echt een delicatesse!

TIP: Besprenkel de appel plakjes in met citroensap zodat ze niet te snel bruin worden.

 1. Spoel de appels goed of met water. We drogen appels namelijk met schil hier zitten de meeste vitamines in.
 2. Dep de appels droog met een keukenhanddoek of keukenpapier.
 3. Verwijder het klokhuis en snijd de appel in zo dun mogelijke plakjes.
 4. Hoe dunner hoe sneller appel droogt.
 5. Droog appel 10 tot 12 uur op 55 – 60 °C in de voedseldroger.
 6. Als de helft van de droogtijd verstreken is draai je de drooglades om. Dit doen we zodat de stukjes appel aan de andere kant van het warmte element ook een kans krijgen om dichter bij het warmte element te drogen.
 7. Gedroogde appel kan je veel langer bewaren. Het is perfect te eten met havermout en yoghurt. Wij hebben er zelfs een lekkere ijscoupe mee gemaakt. Overheerlijk!

Wat is de juiste droogtijd voor appels?

We drogen appels 10 tot 12 uur afhankelijk van de dikte ze gesneden zijn. Als de appels na de droogtijd niet volledig droog zijn laat je ze nog een paar uurtjes extra drogen.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om appels te drogen

Appel droog je net zoals de meeste fruitsoorten op 55 tot 60 °C in de voedseldroger. Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak.

Appel voedseldroger
Voordelen gedroogde appels
 • Gedroogde appel blijft veel langer houdbaar
 • De smaak is sterker/ geconcentreerd
 • Vitaminen blijven behouden
 • Natuurlijke gezonde snack
 • Overheerlijk in muesli, havermout of yoghurt
 • Je kan het in appel cake doen
 • Ook geschikt als topping voor bijvoorbeeld roomijs.
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.

Extra tips om appels te drogen

 • Spoel de appels goed af met water en droog na met keukenpapier of een zuivere keukenhanddoek. Verwijder het klokhuis en snijdt ze in zo klein mogelijke plakjes van 2 tot 3 mm. Hoe dunner de appelplakjes hoe beter ze drogen. We drogen de appel met schil. Het is lekker en eetbaar in zijn geheel.
 • Verdeel ze over de roosters en leg ze zeker niet over elkaar.
 • Wat opvalt tijdens het drogen van fruit zoals appel is dat ze een beetje plakken aan het rooster na de droogtijd. Bij appel valt het wel nog mee vergeleken met bananen die plakken veel feller. Je kan dit voorkomen door een droogvel te gebruiken. Als je geen droogvel hebt kan je het zonder doen.
 • Het schoonmaken van de droogrekken kan vervelend zijn gebruik een metalen schuurspons om het makkelijk schoon te maken nadien.
 • Zet de voedseldroger op 57 tot 60 graden en droog het 10 tot 12 uur lang. Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden.
 • Zoals je kan zien krimpen de appelstukjes tijdens het drogen. Dit komt omdat er zo goed als geen vocht meer in zit. Dit is ook de reden dat het lang houdbaar blijft aangezien bacteriën vocht nodig hebben om te vermenigvuldigen. Controleer na de droogtijd of de appel voldoende droog is. Droog nog een paar uur extra als het niet voldoende droog is.
 • Halverwege de droogtijd roteren we de drooglade zodat de appel vooraan ook een kans krijgt om te drogen dicht bij het warmte element. De stukjes appel die worden gedroogd dicht bij het warmte element zijn altijd beter gedroogd vandaar dat we dit doen.
 • Gedroogde appels zijn lang houdbaar je kan ze tot 1 jaar bewaren als het voldoende gedroogd is. Bewaar het in een afgesloten pot of vakumzak liefst op een donkere droge plaats.
gedroogde appels met roomijs snack
Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0