Vijgen Drogen in een dehydrator

Hoe moet je Vijgen drogen?

Vijgen zijn vruchten van de vijgenboom. De vrucht is vrij droog en zoet en bevat veel vitaminen en voedingsvezels. En net daarom zijn vijgen als ze gedroogd zijn een echte gezonde zoete snack. Vijgen zijn tevens een remedie tegen constipatie, indigestie en maagpijn.  Vijgen drogen in een droogoven of voedseldroger is eenvoudig. Als je geen voedseldroger hebt kan ze ook in de oven drogen. Hieronder het stappenplan hoe je vijgen droogt met een voedseldroger

TIP: Kies altijd rijpe vijgen als je vijgen neemt die te vers zijn gaan ze bitter zijn van smaak en niet echt lekker na het drogen.

Vijgen drogen: Stappenplan

 1. Koop rijpe vijgen om zeker te zijn dat ze een zoete smaak hebben.
 2. Maak de vijgen schoon met zuiver kraantjes water en dep ze daarna droog met keukenpapier of een schone handdoek.
 3. Snijd de vijgen doormidden in 2 of 4 stukken om zeker te zijn dat ze voldoende drogen in de voedseldroger. Leg de vijgen met de schil naar beneden op de droogrekken of roosters.
 4. Gebruik droogvellen om de bodem van je voedseldroger te beschermen tegen sap.
 5. Zet de voedseldroger op 55 tot 60 °C en droog de vijgen 12 uur.
 6. Als de helft van de droogtijd verstreken is draai je het rooster om, omdat de vijgen die dichter bij het warmte element zitten sneller droog zijn.
 7. Bewaar de vijgen op een donkere plaats liefst in een luchtdichte zak of een weckpot in je keukenkast.

Wat is de juiste droogtijd voor vijgen?

We drogen vijgen 12 uur. Vijgen drogen gaat sneller als als abrikozen en druiven drogen. Als je in de helft van de droogtijd bent mag je de roosters omdraaien omdat de vijgen die het dichts bij het warmte element zitten sneller droog zijn. Zo verdeel je alles gelijkmatig.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om vijgen te drogen?

Vijgen droog je net zoals abrikozen op 55 – 60 °C in de voedseldroger. Hoe lager de temperatuur hoe beter smaak en vitaminen behouden blijven.

Gedroogde vijgen
Voordelen gedroogde vijgen
 • Gedroogde vijgen blijft langer houdbaar
 • Vitaminen blijven behouden
 • Smaken zijn veel sterker
 • Vitaminen blijven behouden
 • Zit boordevol vitamine A en B
 • Droogt snel vergeleken met pruimen
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.
vijgen-drogen-dehydrator

Vijgen drogen extra tips

 • Gedroogde vijgen zijn lekker zoet en knapperig het is een gezonde snack. Het zit vol met vezels één gedroogde vijg levert al 2 gram vezels. Om deze reden vult het ook vergeleken met andere vruchten. Vijgen zijn echt gezond het is een bron van vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Verder zit er veel kalium in het helpt de hartslag en bloeddruk op peil te houden.
 • Gedroogde vijgen drogen snel vergeleken met abrikozen en pruimen. Je droogt vijgen met schil hier zitten trouwens de meeste vitaminen aan. Om deze reden spoelen we ze eerst goed af met water. Balanceren is niet nodig.
 • Droog ze na met een zuivere keukenhanddoek of keukenpapier.
 • Snijd de bovenkant met de stengel af en snijd ze doormidden.
 • Verdeel ze over de drooglades met de schil naar onder en zorg dat ze elkaar niet aanraken laat er voldoende afstand tussen.
 • Zet de voedseldroger op 55 °C en droog het 12 uur lang.
 • Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden. Als je de vijgen sneller wil drogen zet het dan op 60 °C.
 • Zoals je kan zien krimpen de vijgen tijdens het drogen. Dit komt omdat er zo goed als geen vocht meer in zit. Dit is ook de reden dat het lang houdbaar blijft aangezien bacteriën vocht nodig hebben om te vermenigvuldigen.
 • Halverwege de droogtijd roteren we de drooglade zodat de vijgen vooraan ook een kans krijgen om te drogen dicht bij het warmte element. Controleer na de droogtijd of de vijgen voldoende droog zijn, als het niet volledig droog is droog je het een paar uur extra.
 • Het lijkt alsof de vijgen geler van kleur worden tijdens het drogen maar dit lijkt maar zo. Het vruchtvlees verkrimpt waardoor de gele pitjes opvallen. De pitjes zijn eetbaar je kan de gedroogde vijgen stukjes in zijn geheel opeten.
 • Als de vijgen voldoende droog zijn kan je het breken met de hand.
 • Gedroogde vijgen zijn lang houdbaar je kan ze tot 8 maanden bewaren als het voldoende gedroogd is. Bewaar het op een donkere plaats liefst in een afgesloten pot of vacuumzak. Zet ze zeker niet in de koelkast want dan kan het sneller bederven.

Vijgen drogen in de oven

Als je geen voedseldroger hebt kan je vijgen in de oven drogen. Zet de temperatuur zo laag mogelijk dus rond de 75 °C en laat een tiental uur drogen. Onze voorkeur gaat naar de voedseldroger dit is trouwens een betere en veiligere manier om op lagere temperatuur veilig voedsel te drogen voor een langere periode.

Bron: https://nl.wikihow.com/Vijgen-drogen

Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0