Skip to main content

Vijgen Drogen | Stappenplan

vijgen drogen

Hoe moet je vijgen drogen?

Vijgen is een vrucht van de vijgenboom. De vrucht is vrij droog en zoet en bevat veel vitaminen en voedingsvezels. En net daarom zijn vijgen als ze gedroogd zijn een echte gezonde zoete snack. Vijgen zijn tevens een remedie tegen constipatie, indigestie en maagpijn.  Vijgen drogen in een droogoven of voedseldroger is eenvoudig. Als je geen voedseldroger hebt kan ze ook in de oven drogen. Hieronder het stappenplan hoe je vijgen droogt met een voedseldroger

  1. Koop rijpe vijgen om zeker te zijn dat ze een zoete smaak hebben.
  2. Maak de vijgen schoon met zuiver kraantjes water en dep ze daarna droog met keukenpapier of een schone handdoek.
  3. Snij de vijgen doormidden in 2 of 4 stukken om zeker te zijn dat ze voldoende drogen in de voedseldroger. Leg de vijgen met de schil naar beneden op de droogrekken of roosters.
  4. Gebruik droogvellen om de bodem van je voedseldroger te beschermen tegen sap.
  5. Zet de voedseldroger op 57 °C en droog de vijgen 16 tot 25 uur.
  6. Zet de droogoven op 57 °C en de timer op 12 uur.
  7. Als de helft van de droogtijd verstreken is draai je het rooster om, omdat de abrikozen die dichter bij het warmte element zitten sneller droog zijn.
  8. Bewaar de abrikozen op een donkere plaats liefst in een luchtdichte zak of een weckpot in je keukenkast.
TIP: Kies altijd rijpe vijgen als je vijgen neemt die te vers zijn gaan ze bitter zijn van smaak en niet echt lekker na het drogen.

vijgen voedseldroger

Voordelen gedroogde vijgen

✅ Gedroogde vijgen blijft langer houdbaar

✅ Vitaminen blijven behouden

✅ Sterkere smaken

✅ Gezonde snack

✅ Zit boordevol vitamine A en B

Wat is de juiste droogtijd voor vijgen?

We drogen abrikozen 16 tot 25 uur. Vijgen drogen duurt net als abrikozen en druiven drogen langer omdat er meer vruchtvlees en vocht in zit en omdat een de stukjes ook dikker zijn als kleine plakjes appel bij het drogen. Vandaar dus dat we het rond de 20 uur drogen. Als je in de helft van de droogtijd bent mag je de roosters omdraaien omdat de vijgen die het dichts bij het warmte element zitten sneller droog zijn. Zo verdeel je alles gelijkmatig.

De juiste temperatuur om vijgen te drogen

Vijgen droog je net zoals abrikozen op 57 °C tot 60 °C in de voedseldroger.

Vijgen in de oven drogen

Als je geen voedseldroger hebt kan je vijgen in de oven drogen. Zet de temperatuur zo laag mogelijk dus rond de 62 °C en laat een tiental uur drogen. Onze voorkeur gaat naar de voedseldroger dit is trouwens een betere en veiligere manier om op lagere temperatuur veilig voedsel te drogen voor een langere periode.

gedroogde vijgen
Wartmann Teflonmat 40 x 40
 
Prijs
Wartmann Siliconenmat 40x40cm
 
Prijs
Wartmann WM-2006 DH
Onze keuze Wartmann WM 1902 DH
Espressions EP5600

Bron: https://nl.wikihow.com/Vijgen-drogen



Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *