Vijgen Drogen | Stappenplan

Hoe moet je Vijgen drogen?

Vijgen is zijn vruchten van de vijgenboom. De vrucht is vrij droog en zoet en bevat veel vitaminen en voedingsvezels. En net daarom zijn vijgen als ze gedroogd zijn een echte gezonde zoete snack. Vijgen zijn tevens een remedie tegen constipatie, indigestie en maagpijn.  Vijgen drogen in een droogoven of voedseldroger is eenvoudig. Als je geen voedseldroger hebt kan ze ook in de oven drogen. Hieronder het stappenplan hoe je vijgen droogt met een voedseldroger

TIP: Kies altijd rijpe vijgen als je vijgen neemt die te vers zijn gaan ze bitter zijn van smaak en niet echt lekker na het drogen.

Vijgen drogen: Stappenplan

 1. Koop rijpe vijgen om zeker te zijn dat ze een zoete smaak hebben.
 2. Maak de vijgen schoon met zuiver kraantjes water en dep ze daarna droog met keukenpapier of een schone handdoek.
 3. Snijd de vijgen doormidden in 2 of 4 stukken om zeker te zijn dat ze voldoende drogen in de voedseldroger. Leg de vijgen met de schil naar beneden op de droogrekken of roosters.
 4. Gebruik droogvellen om de bodem van je voedseldroger te beschermen tegen sap.
 5. Zet de voedseldroger op 57 °C en droog de vijgen 20 tot 30 uur.
 6. Als de helft van de droogtijd verstreken is draai je het rooster om, omdat de vijgen die dichter bij het warmte element zitten sneller droog zijn.
 7. Bewaar de vijgen op een donkere plaats liefst in een luchtdichte zak of een weckpot in je keukenkast.

Wat is de juiste droogtijd voor vijgen?

We drogen vijgen 20 tot 30 uur. Vijgen drogen duurt net als abrikozen en druiven drogen langer omdat er meer vruchtvlees en vocht in zit en omdat een de stukjes ook dikker zijn als kleine plakjes appel bij het drogen. Vandaar dus dat we het rond de 20 uur drogen. Als je in de helft van de droogtijd bent mag je de roosters omdraaien omdat de vijgen die het dichts bij het warmte element zitten sneller droog zijn. Zo verdeel je alles gelijkmatig.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om vijgen te drogen?

Vijgen droog je net zoals abrikozen op 57 – 60 °C in de voedseldroger. Hoe lager de temperatuur hoe beter smaak en vitaminen behouden blijven.

Gedroogde vijgen
Voordelen gedroogde vijgen
 • Gedroogde vijgen blijft langer houdbaar
 • Vitaminen blijven behouden
 • Smaken zijn veel sterker
 • Vitaminen blijven behouden
 • Zit boordevol vitamine A en B
10
voedseldroger
Vita5 Nobel Pro 6 Winnaar 2022
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0,6 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Compact design met handvatten perfect voor thuisgebruik. RVS en BPA-vrij.
We hebben de Vita5 Nobel Pro 6 een 3 tal weken getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2022!
10
Vita5 Nobel Pro 10
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Vita5 Nobel Pro10. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,45m²! Binnenkant volledig RVS en BPA-vrij!
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.

Vijgen drogen in de oven

Als je geen voedseldroger hebt kan je vijgen in de oven drogen. Zet de temperatuur zo laag mogelijk dus rond de 75 °C en laat een tiental uur drogen. Onze voorkeur gaat naar de voedseldroger dit is trouwens een betere en veiligere manier om op lagere temperatuur veilig voedsel te drogen voor een langere periode.

Bron: https://nl.wikihow.com/Vijgen-drogen

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0