Skip to main content

Lavendel drogen | Stappenplan

lavendel drogen

Hoe moet je Lavendel drogen?

Als je geen voedseldroger hebt is het verstandig om lavendel gewoon om te hangen met een elastiek of touw. Laat het 3 tot 4 weken in een omgeving drogen waar het zonlicht niet rechtstreeks op schijnt anders verkleurt de lavendel. Indien je een voedseldroger hebt is het natuurlijk veel makkelijker. Je droogt de lavendel een 2-tal uur op de laagste stand (35 °C). Hieronder het stappenplan lavendel drogen in een voedseldroger:

  1. Spoel de lavendel af met water.
  2. Gebruik een slazwierder om het een beetje te drogen.
  3. Gebruik daarna een passeerdoek en doe deze rond je roosters die je gebruikt voor in de voedseldrogers. Dit doe je zodat de bloemen zeker niet blijven hangen tussen de roosters.
  4. Zet de temperatuur op de laagste stand maar nooit hoger dan 35 °.
  5. Laat het 2 tot 3 uur drogen.
  6. Check na het drogen of de lavendel voldoende droog is als dit niet het geval is laat je het nog een uurtje extra drogen.
  7. Bewaar de lavendel in kruidenzakjes of bewaardozen.
TIP: Gedroogde lavendel is ideaal om thee mee te maken. Het draagt bij tot je rust en je kan er beter van slapen. Verder kan je het gebruiken in bad. Ken je nog die bubbelbaden in zwembaden waar je een geur kon bij kiezen? Lavendel is een populaire bad-geur die voor extra rust en sfeer zorgt in een bubbelbad. Ook ideaal als je bijvoorbeeld een Jacuzzi hebt.

Voordelen gedroogde lavendel

✅ Je kan het gebruiken voor thee

✅ Het heeft een aangename geur

✅ Het zorgt voor een rustige sfeer

✅ Het is effectief tegen motten (in je kast)

✅ Je kan het in bad doen (Of bubbel bad)

gedroogde lavendel

Wat is de juiste droogtijd voor lavendel?

We drogen lavendel 1 tot 3 uur. Lavendel moet zacht en niet te lang drogen. Gebruik een passeerdoek of neteldoek en doe deze rond de roosters zodat de lavendel er zeker niet achter blijft hangen. Check na de droogtijd of de lavendel volledig droog is. Indien nodig droog je het nog een uurtje langer. Na het drogen kan je lavendel in luchtdichte zakjes, bewaardozen of kruidenzakjes bewaren.

De juiste temperatuur om lavendel te drogen

Lavendel droog je op een lage temperatuur van 35 °C in de voedseldroger. Ga zeker niet hoger anders verliest de lavendel zijn geur en eigenschappen.

Lavendel in de oven drogen

Het is ook mogelijk om lavendel in de oven te drogen. Dit gaat kort dus max 10 minuten en op 100 graden Celsius. Zet de oven op een kier. Na de 10 minuten kijk je naar de stengels deze moeten volledig broos zijn. Als dit niet het geval is laat je het nog een paar minuten extra drogen in de oven. We geven de voorkeur om lavendel te drogen op een zachtere manier zoals met een voedseldroger of op de natuurlijke wijze. Zo blijven de eigenschapen en geur beter behouden.

Wartmann Teflonmat 40 x 40
 
Prijs
Wartmann Siliconenmat 40x40cm
 
Prijs
Wartmann WM-2006 DH
Onze keuze Wartmann WM 1902 DH
Espressions EP5600

Bron: https://nl.wikihow.com/Lavendel-drogenGeen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *