Lavendel drogen | Stappenplan

Hoe moet je Lavendel drogen?

Als je geen voedseldroger hebt is het verstandig om lavendel gewoon om te hangen met een elastiek of touw. Laat het 3 tot 4 weken in een omgeving drogen waar het zonlicht niet rechtstreeks op schijnt anders verkleurt de lavendel. Indien je een voedseldroger hebt is het natuurlijk veel makkelijker. Je droogt de lavendel een 2-tal uur op de laagste stand (35 °C). Hieronder het stappenplan lavendel drogen in een voedseldroger:

TIP: Gedroogde lavendel is ideaal om thee mee te maken. Het draagt bij tot je rust en je kan er beter van slapen. Verder kan je het gebruiken in bad. Ken je nog die bubbelbaden in zwembaden waar je een geur kon bij kiezen? Lavendel is een populaire bad-geur die voor extra rust en sfeer zorgt in een bubbelbad. Ook ideaal als je bijvoorbeeld een Jacuzzi hebt.

Lavendel drogen: Stappenplan

 1. Spoel de lavendel af met water.
 2. Gebruik een slazwierder om het een beetje te drogen.
 3. Gebruik daarna een passeerdoek en doe deze rond je roosters die je gebruikt voor in de voedseldrogers. Dit doe je zodat de bloemen zeker niet blijven hangen tussen de roosters.
 4. Zet de temperatuur op de laagste stand maar nooit hoger dan 35 °.
 5. Laat het 2 tot 3 uur drogen.
 6. Check na het drogen of de lavendel voldoende droog is als dit niet het geval is laat je het nog een uurtje extra drogen.
 7. Bewaar de lavendel in kruidenzakjes of bewaardozen.

Wat is de juiste droogtijd voor lavendel?

We drogen lavendel 1 tot 3 uur. Lavendel moet zacht en niet te lang drogen. Gebruik een passeerdoek of neteldoek en doe deze rond de roosters zodat de lavendel er zeker niet achter blijft hangen. Check na de droogtijd of de lavendel volledig droog is. Indien nodig droog je het nog een uurtje langer. Na het drogen kan je lavendel in luchtdichte zakjes, bewaardozen of kruidenzakjes bewaren.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om lavendel te drogen?

Lavendel droog je op een lage temperatuur van 35 °C in de voedseldroger. Ga zeker niet hoger anders verliest de lavendel zijn geur en eigenschappen.

lavendel drogen
Voordelen gedroogde lavendel
 • Je kan het gebruiken voor thee
 • Het heeft een aangename geur
 • Het zorgt voor een rustige sfeer
 • Het is effectief tegen motten (in je kast)
 • Je kan het in bad doen (Of bubbel bad)
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.

Lavendel in de oven drogen

Het is ook mogelijk om lavendel in de oven te drogen. Dit gaat kort dus max 10 minuten en op 100 graden Celsius. Zet de oven op een kier. Na de 10 minuten kijk je naar de stengels deze moeten volledig broos zijn. Als dit niet het geval is laat je het nog een paar minuten extra drogen in de oven. We geven de voorkeur om lavendel te drogen op een zachtere manier zoals met een voedseldroger of op de natuurlijke wijze. Zo blijven de eigenschapen en geur beter behouden.

Bron: https://nl.wikihow.com/Lavendel-drogen

Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0