Pruimen Drogen | Stappenplan

Hoe moet je pruimen drogen?

Pruimen zijn heel zoet en lekker om zo te eten maar wist je dat als je ze droogt dat ze nog zoeter van smaak worden? Op deze pagina het volledig stappenplan pruimen drogen met een voedseldroger. Gedroogde pruimen zijn een beetje vergelijkbaar met gedroogde dadels maar ook gedroogde druiven hebben een beetje weg ervan qua smaak. Verder zit het vol met gezonde voedingsstoffen en draagt het bij tot je immuun systeem. Als je het droogt blijven de voedingstoffen behouden. Gedroogde pruim kan je als snack eten maar ook gebruiken voor sommige stoofpotten. Denk aan konijn met pruimen. Doordat het droog is zal de smaak nog sterker zijn. Hieronder het stappenplan hoe je het best pruimen droogt in een voedseldroger.

TIP: Pruimen zitten boordevol vitamine C, vitamine B11 en antioxidanten. Zorg wel altijd dat je rijpe pruimen kiest omdat je wilt dat ze zoet smaken na het drogen.

Stappenplan pruimen drogen

 1. Koop rijpe pruimen voor een zoetere smaak.
 2. Maak de pruimen schoon met water. Spoel ze gewoon af onder de kraan.
 3. Blanceer de pruimen 30-50 seconden in kokend water zodat de schil openbreekt. Hierdoor drogen ze makkelijker.
 4. Verwijder de pit.
 5. Zet ze in de voedseldroger en ze de drogen op 57 °C en voor 30 uur.
 6. Tijdens de helft van de droogtijd draai je de roosters om. Dit doen we omdat de pruimen dicht bij het warmt element sneller gedroogd zijn als die aan de andere kant zitten.
 7. Na de droogtijd controleer je of de pruimen voldoende droog zijn. Als dit niet het geval is laat je ze nog een paar uur extra drogen. Herhaal deze stap indien nodig.

Wat is de juiste droogtijd voor pruimen?

We drogen pruimen 30 uur. Pruimen drogen duurt veel langer omdat ze groter zijn en meer vocht bevatten. Blancheer peulvrucht altijd eerst 30 – 50 seconden in kokend water zodat de schil openbreekt. Hierdoor drogen ze sneller.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om pruimen te drogen

Pruimen droog je net zoals de meeste peulvruchten op 57 – 65 °C in de voedseldroger. Het is een beetje vergelijkbaar met abrikozen drogen. Bewaar de gedroogde pruimen in een donkere, luchtvrije plaats. Bijvoorbeeld in bewaardozen of weckpotten in je keukenkast.

Pruimen voedseldroger
Voordelen gedroogde pruimen
 • Gedroogde pruimen blijven veel langer houdbaar
 • Vitaminen blijven veel beter behouden
 • De smaak is veel zoeter
 • Powerfood, geef je energie
 • Gezonde snack
 • Kan gebruik worden in stoofpotten
 • Zit boordevol vitamine C en antioxidanten.
10
voedseldroger
Vita5 Nobel Pro 6 Winnaar 2022
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0,6 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Compact design met handvatten perfect voor thuisgebruik. RVS en BPA-vrij.
We hebben de Vita5 Nobel Pro 6 een 3 tal weken getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2022!
10
Vita5 Nobel Pro 10
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Vita5 Nobel Pro10. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,45m²! Binnenkant volledig RVS en BPA-vrij!
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.

Pruimen in de oven drogen

Als je geen voedseldroger hebt is het ook mogelijk om pruimen in de oven te drogen. Zet de oven op een zo laag mogelijke temperatuur rond de 60 °C. Spoel ze goed af en ontpit ze eerst. Gebruik bakpapier en leg ze verspreid erop. Laat ze 10 uur drogen en gebruik een houtenlepel om de ovendeur op een kiep te houden zodat het vocht kan ontsnappen. Controleer iedere 2 uur of de pruimen voldoende droog zijn. Het wordt aanbevolen om pruimen te drogen met een voedseldroger.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0