Pruimen Drogen in voedseldroger

Hoe moet je pruimen drogen?

Pruimen zijn heel zoet en lekker om zo te eten maar wist je dat als je ze droogt dat ze nog zoeter van smaak worden? Op deze pagina het volledig stappenplan pruimen drogen met een voedseldroger. Gedroogde pruimen zijn een beetje vergelijkbaar met gedroogde druiven maar ook gedroogde druiven hebben een beetje weg ervan qua smaak. Verder zit het vol met gezonde voedingsstoffen en draagt het bij tot je immuun systeem. Als je het droogt blijven de voedingstoffen behouden. Gedroogde pruim kan je als snack eten maar ook gebruiken voor sommige stoofpotten. Denk aan konijn met pruimen. Doordat het droog is zal de smaak nog sterker zijn. Hieronder het stappenplan hoe je het best pruimen droogt in een voedseldroger.

TIP: Pruimen zitten boordevol vitamine C, vitamine B11 en antioxidanten. Zorg wel altijd dat je rijpe pruimen kiest omdat je wilt dat ze zoet smaken na het drogen.

Stappenplan pruimen drogen

 1. Koop rijpe pruimen voor een zoetere smaak.
 2. Maak de pruimen schoon met water. Spoel ze gewoon af onder de kraan.
 3. Blanceer de pruimen 30-50 seconden in kokend water zodat de schil openbreekt. Hierdoor drogen ze makkelijker.
 4. Verwijder de pit.
 5. Zet ze in de voedseldroger en ze de drogen op 55 °C en voor 30 uur.
 6. Tijdens de helft van de droogtijd draai je de roosters om. Dit doen we omdat de pruimen dicht bij het warmt element sneller gedroogd zijn als die aan de andere kant zitten.
 7. Na de droogtijd controleer je of de pruimen voldoende droog zijn. Als dit niet het geval is laat je ze nog een paar uur extra drogen. Herhaal deze stap indien nodig.

Wat is de juiste droogtijd voor pruimen?

We drogen pruimen 30 uur. Pruimen drogen duurt veel langer omdat ze groter zijn en meer vocht bevatten. Blancheer pruimen altijd eerst 30 – 50 seconden in kokend water zodat de schil openbreekt. Hierdoor drogen ze sneller. Let op afhankelijk van luchtvochtigheid en of je de pruimen volledig of in halve droogt kan het tot 48 uur duren voordat ze volledig droog zijn.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om pruimen te drogen

Pruimen droog je net zoals druiven op 55 – 65 °C in de voedseldroger. Bewaar de gedroogde pruimen in een donkere, luchtvrije plaats. Bijvoorbeeld in bewaardozen of weckpotten in je keukenkast.

Pruimen voedseldroger
Voordelen gedroogde pruimen
 • Gedroogde pruimen blijven veel langer houdbaar
 • Vitaminen blijven veel beter behouden
 • De smaak is veel zoeter
 • Powerfood, geef je energie
 • Gezonde snack
 • Kan gebruik worden in stoofpotten
 • Zit boordevol vitamine C en antioxidanten.
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.
gedroogde-pruimen

Pruimen drogen Extra info

 • Gedroogde Pruimen zitten boordevol vitamine C, vitamine B11 en antioxidanten.  Het versterkt je immuunsysteem.
 • Gedroogde Pruim kan je als snack eten, in je havermout doen of in gebak zoals een cake of taart. Het meest populair is om het te gebruiken in stoofpotten denk aan konijn met pruimen. Dankzij het drogen wordt de smaak veel sterker.
 • Pruimen drogen duurt lang tot wel 48 uur. Om deze reden blancheren we de pruimen 1 minuut in kokend water. Leg ze daarna even in koud water zodat de schil openbreekt. Dankzij blancheren drogen de pruimen veel sneller.
 • Dep de pruimen droog met keukenpapier, een keukenhanddoek raden we af want ze geven een rode kleur af.
 • Snijd de pruimen in halve en verwijder de pit. Verdeel ze over de drooglades zodat ze elkaar zeker niet aanraken.
 • Zet de voedseldroger op 55 graden en droog het 30 uur lang. Soms kan het tot 48 uur duren voordat de pruimen volledig droog zijn. Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden. Als dit jou niet uitmaakt kan je het op 65 graden zetten om tijd uit te sparen.
 • Tijdens de helft van de droogtijd draai je de roosters om. Dit doen we omdat de pruimen dicht bij het warmte element sneller gedroogd zijn als die aan de andere kant zitten.
 • Gedroogde pruimen krimpen enorm tijdens het drogen. Ze worden donkerder van kleur en de smaken worden veel sterker.
 • Zoals je ziet zien zelf gedroogde pruimen er veel anders uit als gedroogde pruimen die je in de supermarkt koopt. Die van de supermarkt zijn niet in halve gesneden. Je kan dit ook doen maar vergeet de pit zeker niet te verwijderen als je dit van plan bent. Gedroogd fruit in de supermarkt is meestal bewerkt of er zitten bewaarmiddelen in vandaar dus dat zelf pruimen drogen de gezondste manier is. Zo ben je ook zeker dat het niet op een hoge temperatuur is gedroogd en de voedingstoffen behouden blijven.
 • Gedroogde pruimen kan je 6 tot 9 maanden bewaren.
 • Bewaar gedroogde pruimen op een donkere droge plaats in een bewaardoos, weckpot of vacuumzak.

Pruimen in de oven drogen

Als je geen voedseldroger hebt is het ook mogelijk om pruimen in de oven te drogen. Zet de oven op een zo laag mogelijke temperatuur rond de 60 °C. Spoel ze goed af en ontpit ze eerst. Gebruik bakpapier en leg ze verspreid erop. Laat ze 10 uur drogen en gebruik een houtenlepel om de ovendeur op een kiep te houden zodat het vocht kan ontsnappen. Controleer iedere 2 uur of de pruimen voldoende droog zijn. Het wordt aanbevolen om pruimen te drogen met een voedseldroger.

Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0