Skip to main content

Pruimen Drogen | Stappenplan

pruimen drogen

Hoe moet je pruimen drogen?

Pruimen zijn heel zoet en lekker om zo te eten maar wist je dat als je ze droogt dat ze nog zoeter van smaak worden? Op deze pagina het volledig stappenplan pruimen drogen met een voedseldroger. Gedroogde pruimen zijn een beetje vergelijkbaar met gedroogde dadels maar ook gedroogde druiven hebben een beetje weg ervan qua smaak. Verder zit het vol met gezonde voedingsstoffen en draagt het bij tot je immuun systeem. Als je het droogt blijven de voedingstoffen behouden. Gedroogde pruim kan je als snack eten maar ook gebruiken voor sommige stoofpotten. Denk aan konijn met pruimen. Doordat het droog is zal de smaak nog sterker zijn. Hieronder het stappenplan hoe je het best pruimen droogt in een voedseldroger.

TIP: Pruimen zitten boordevol vitamine C, vitamine B11 en antioxidanten. Zorg wel altijd dat je rijpe pruimen kiest omdat je wilt dat ze zoet smaken na het drogen.
pruim drogen
gedroogde pruimen

Stappenplan pruimen drogen

  1. Koop rijpe pruimen voor een zoetere smaak.
  2. Maak de pruimen schoon met water. Spoel ze gewoon af onder de kraan.
  3. Blanceer de pruimen 30-50 seconden in kokend water zodat de schil openbreekt. Hierdoor drogen ze makkelijker.
  4. Verwijder de pit.
  5. Zet ze in de voedseldroger en ze de drogen op 57 °C en voor 12 uur.
  6. Tijdens de helft van de droogtijd draai je de roosters om. Dit doen we omdat de pruimen dicht bij het warmt element sneller gedroogd zijn als die aan de andere kant zitten.
  7. Na de droogtijd controleer je of de pruimen voldoende droog zijn. Als dit niet het geval is laat je ze nog een paar uur extra drogen. Herhaal deze stap indien nodig.

Voordelen gedroogde pruimen

✅ Gedroogde pruimen blijven veel langer houdbaar

✅ Vitaminen blijven veel beter behouden

✅ De smaak is veel zoeter

✅ Gezonde snack

✅ Kan gebruik worden in stoofpotten

✅ Zit boordevol vitamine C en antioxidanten.

Wat is de juiste droogtijd voor pruimen?

We drogen pruimen 12 uur. Pruimen drogen duurt iets langer omdat ze groter zijn en meer vocht bevatten. Blancheer peulvrucht altijd eerst 30 – 50 seconden in kokend water zodat de schil openbreekt. Hierdoor drogen ze sneller.

De juiste temperatuur om pruimen te drogen

Pruimen droog je net zoals de meeste peulvruchten op 57 °C in de voedseldroger. Het is een beetje vergelijkbaar met abrikozen drogen. Bewaar de gedroogde pruimen in een donkere, luchtvrije plaats. Bijvoorbeeld in bewaardozen of weckpotten in je keukenkast.

pruimen droogoven

Pruimen in de oven drogen

Als je geen voedseldroger hebt is het ook mogelijk om pruimen in de oven te drogen. Zet de oven op een zo laag mogelijke temperatuur rond de 60 °C. Spoel ze goed af en ontpit ze eerst. Gebruik bakpapier en leg ze verspreid erop. Laat ze 10 uur drogen en gebruik een houtenlepel om de ovendeur op een kiep te houden zodat het vocht kan ontsnappen. Controleer iedere 2 uur of de pruimen voldoende droog zijn. Het wordt aanbevolen om pruimen te drogen met een voedseldroger.

Wartmann Teflonmat 40 x 40
 
Prijs
Wartmann Siliconenmat 40x40cm
 
Prijs
Wartmann WM-2006 DH
Onze keuze Wartmann WM 1902 DH
Espressions EP5600


Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *