Skip to main content

Abrikozen Drogen

abrikozen drogen

Hoe moet je abrikozen drogen?

Abrikozen drogen wordt gedaan over de hele wereld. Voornamelijk in Kazakhstan en Rusland. Een typische zoetwaar is gedroogde abrikoos bedenkt in chocoladesaus. Je kan abrikozen drogen een oven maar een voedseldroger is de beste manier om een betere smaak te behouden. Het is zelf mogelijk om abrikozen in de zon te drogen dit wordt gedaan in Turkije en andere landen waar de temperaturen hoog zijn in de zomer.

Op deze pagina gaan we Abrikozen drogen in een voedseldroger. Zoals altijd Koop de abrikozen als ze volledig rijpt zijn. Het is belangrijk dat je de abrikozen schoon maakt voordat je ze gaat drogen. Hieronder het stappenplan Abrikozen drogen in een voedseldroger:

  1. Koop rijpe abrikozen voor een zoetere smaak.
  2. Maak de abrikozen schoon, laat ze 5 minuten weken in een kom met water en spoel ze daarna grondig af met water.
  3. Abrikozen met bruine plekken gooi je weg. Je wilt droge abrikozen langdurig bewaren dus het mag zeker niet bedorven zijn!
  4. Ontpit de abrikozen.
  5. Keer de abrikozen binnenstebuiten zodat het vruchtvlees naar boven bloot wordt gesteld aan de lucht.
  6. Dep de abrikozen proper met keukenpapier en leg ze verspreid op je droogrek of rooster.
  7. Gebruik Droogvellen indien mogelijk. Dit om lekken van sap te voorkomen op de bodem van je droogoven.
  8. Zet de droogoven op 57 °C en de timer op 12 uur.
  9. Als de helft van de droogtijd verstreken is draai je het rooster om, omdat de abrikozen die dichter bij het warmte element zitten sneller droog zijn.
  10. Als de volledige tijd verstreken is check je of de abrikozen voldoende droog zijn. Als dit niet het geval is laat je het nog een paar uur extra drogen. Herhaal deze stap indien nodig.
  11. De Abrikozen zijn gedroogd als ze droog maar zacht aanvoelen.
  12. Bewaar de abrikozen op een donkere, koele plaats liefst in een luchtdichte zak of weckpot in je keukenkast.
TIP: Zorg ervoor dat je altijd voldoende rijpe abrikozen gebruikt om te drogen zodat ze na het drogen lekker zoet van smaak zijn. Als je te rijpe abrikozen droogt gaan ze al snel bitter proeven.

abrikoos voedseldroger

Neem altijd grote rijpe abrikozen zodat je zeker bent dat de smaak zoet is na het drogen.

gedroogde abrikozen

Gedroogde abrikozen kunnen een geel tint of meer oranje tint krijgen.

Voordelen gedroogde abrikozen

✅ Gedroogde abrikoos blijft langer houdbaar

✅ Vitaminen blijven veel beter behouden

✅ De smaak is zoeter veel sterker

✅ Gezonde en natuurlijke snack

✅ Lekker muesli en yoghurt

✅ Zit boordevol vitamine A en Kalium

Wat is de juiste droogtijd voor abrikozen?

We drogen abrikozen 12 tot 16 uur. Abrikozen duren net zoals banaan drogen iets langer dan de meeste fruitsoorten. Dit komt omdat een abrikoos veel dikker is dan bijvoorbeeld een plakje appel of peer. Check na de 12 uur drogen of de abrikozen voldoende droog zijn. Als dit niet het geval is laat je het nog een paar uur extra drogen, herhaal deze stap indien nodig. Abrikozen zijn voldoende gedroogd als ze zacht maar droog aanvoelen.

De juiste temperatuur om abrikoos te drogen

Abrikozen droog je net zoals de meeste fruitsoorten op 57 °C tot 60 °C n de voedseldroger.

Abrikozen in de oven drogen

Als je geen voedseldroger hebt is het ook mogelijk om abrikozen in de oven te drogen. Ga naar het stappenplan bovenaan en volg de eerste 7 stappen. Vanaf dan vervang je het gewoon met een oven. Zet de oven op een zo laag mogelijk temperatuur indien mogelijk 80 tot 90 °C. Laat het daarna 10 tot 12 uur drogen. Zorg dat er genoeg plaats tussen de roosters is en laat de oven af en toe ontluchten zodat vocht kan ontsnappen.

Wartmann Teflonmat 40 x 40
 
Prijs
Wartmann Siliconenmat 40x40cm
 
Prijs
Wartmann WM-2006 DH
Onze keuze Wartmann WM 1902 DH
Espressions EP5600

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Dried_apricot

Bron: https://nl.wikihow.com/Abrikozen-drogen



Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *