Skip to main content

Knoflook drogen in een voedseldroger

knoflookpoeder drogen

Hoe moet je knoflook drogen?

Op deze pagina het stappenplan knoflook drogen in een droogoven. Knoflook zit tegenwoordig bijna in elk recept. Het is niet meer weg te denken. Knoflook zorgt niet alleen voor een lekkere smaak het zit ook nog eens vol met gezonde voedingstoffen. Het is een echte powerfood! Het voordeel van knoflook drogen is dat deze veel langer houdbaar blijft maar ook zijn voedingstoffen behoudt. Verder kan je gedroogde knoflook tot knoflook poeder malen. Zo heb je dus je eigen zelfgemaakte knoflookpoeder met behoudt van Vitamine B6, Vitamine C en mangaan. Verder worden de smaken sterk en zullen je gerechten nog beter proeven.

TIP: Omdat we de knoflook fijn hakken zodat het sneller droogt en je er later knoflookpoeder van kan maken gebruiken we droogvellen voor in de voedseldroger. Als je dit niet doet valt de fijn gehakte knoflook tussen de roosters. Tenzij jouw voedseldroger droogrekjes heeft die als een net klein genoeg zijn om alles op te drogen.

Stappenplan: Zelf knoflook drogen

 1. Als je zelf knoflook oogst moet je altijd zorgen dat je knoflook rijp is voordat je deze gaat drogen. Dit herken je aan de bladeren die geel worden en op de grond vallen.
 2. Begin met het pellen van de schil van de knoflook.
 3. Breek vervolgens de teentjes knoflook van de bol.
 4. Snijd beide uiteinde van de knoflookteentjes af.
 5. Pel elk teentje tot de schillen volledig weg zijn.
 6. Hak nu de knoflook in fijn.
 7. Gebruik een droogvel zodat de knoflook niet door de roosters valt.
 8. Zet de dehydrator op 40 °C en de timer op 12 uur.
 9. Controleer na 6 uur hoe droog de knoflook is. Draai de roosters zodat de knoflook die ver van het droog element zit ook de kans krijgt om dichter bij het droogelement te drogen. Meestal droogt een voedingsdroger de inhoud sneller dichter bij het warmte element.
 10. Na de 12 uur controleer je het nog eens als het nog niet droog is laat je het nog een paar uur extra drogen maar meestal is dit voldoende.
 11. Plet de gehakte en gedroogde knoflook tot knoflookpoeder.
 12. Bewaar de knoflookpoeder in een weckpot of kruidenpotje.
gedroogde knoflook

Voordelen gedroogde knoflook

✅ Gedroogde knoflook kan je jaren bewaren

✅ Voedingstoffen blijven behouden

✅ De smaak is nog sterker

✅ Ideaal voor gerechten op smaak te brengen.

✅ Rijk aan Vitamine B6, Vitamine C en mangaan

✅ Je kan het vermalen tot knoflookpoeder

Wat is de juiste droogtijd voor knoflook?

We drogen knoflook 12 uur in de voedseldroger. Na de droogtijd laat je de knoflook op afkoelen en op kamertemperatuur komen. Zodra het afgekoeld is kan het pletten of vermalen tot knoflookpoeder. Bewaar de knoflookpoeder in een kruidenpotje of weckpot

De juiste temperatuur om knoflook te drogen

Knoflook drogen we op een lage temperatuur van 40 °C in de voedseldroger. Dit doen we zodat er zeker geen voedingstoffen verloren gaan. Het is een beetje vergelijkbaar met gember drogen.

Knoflook drogen in de oven

Als je geen dehydrator hebt is het mogelijk om knoflook in de oven te drogen. Gebruik altijd bakpapier of een droogvel. Zet de temperatuur op 60 °C en laat het 2,5 uur drogen. Laat de oven op een kiep staan zodat vocht kan ontsnappen. Na de droogtijd controleer je. Als het niet voldoende droog is laat je het nog een half uur extra drogen. Herhaal deze stap indien nodig.

Wartmann Teflonmat 40 x 40
 
Prijs
Wartmann Siliconenmat 40x40cm
 
Prijs
Wartmann WM-2006 DH
Onze keuze Wartmann WM 1902 DH
Espressions EP5600
knoflook drogen

Bron: https://www.cravethegood.com/how-to-dehydrated-garlic/Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *