Knoflook drogen in een voedseldroger

Hoe moet je knoflook drogen?

Op deze pagina het stappenplan knoflook drogen in een droogoven. Knoflook zit tegenwoordig bijna in elk recept. Het is niet meer weg te denken. Gedroogde Knoflook zorgt niet alleen voor een lekkere smaak het zit ook nog eens vol met gezonde voedingstoffen. Het is een echte powerfood! Het voordeel van knoflook drogen is dat deze veel langer houdbaar blijft maar ook zijn voedingstoffen behoudt. Verder kan je gedroogde knoflook tot knoflook poeder malen. Zo heb je dus je eigen zelfgemaakte knoflookpoeder met behoudt van Vitamine B6, Vitamine C en mangaan. Verder worden de smaken sterk en zullen je gerechten nog beter proeven.

TIP: Omdat we de knoflook fijn hakken zodat het sneller droogt en je er later knoflookpoeder van kan maken gebruiken we droogvellen voor in de voedseldroger. Als je dit niet doet valt de fijn gehakte knoflook tussen de roosters. Tenzij jouw voedseldroger droogrekjes heeft die als een net klein genoeg zijn om alles op te drogen.

Stappenplan: Zelf knoflook drogen

 1. Als je zelf knoflook oogst moet je altijd zorgen dat je knoflook rijp is voordat je deze gaat drogen. Dit herken je aan de bladeren die geel worden en op de grond vallen.
 2. Begin met het pellen van de schil van de knoflook.
 3. Breek vervolgens de teentjes knoflook van de bol.
 4. Snijd beide uiteinde van de knoflookteentjes af.
 5. Pel elk teentje tot de schillen volledig weg zijn.
 6. Hak nu de knoflook in fijn.
 7. Gebruik een droogvel zodat de knoflook niet door de roosters valt.
 8. Zet de dehydrator op 55-60 °C en de timer op 14 uur.
 9. Controleer na 6 uur hoe droog de knoflook is. Draai de roosters zodat de knoflook die ver van het droog element zit ook de kans krijgt om dichter bij het droogelement te drogen. Meestal droogt een voedingsdroger de inhoud sneller dichter bij het warmte element.
 10. Na de 14 uur controleer je het nog eens als het nog niet droog is laat je het nog een paar uur extra drogen maar meestal is dit voldoende.
 11. Plet de gehakte en gedroogde knoflook tot knoflookpoeder.
 12. Bewaar de knoflookpoeder in een weckpot of kruidenpotje.

Wat is de juiste droogtijd voor knoflook?

We drogen knoflook 14 tot 20 uur in de voedseldroger. Na de droogtijd laat je de knoflook op afkoelen en op kamertemperatuur komen. Zodra het afgekoeld is kan het pletten of vermalen tot knoflookpoeder. Bewaar de knoflookpoeder in een kruidenpotje of weckpot

0
UUR DROGEN

Wat is de juiste droogtijd voor knoflook?

Knoflook drogen we op een van 55 tot 60 °C in de voedseldroger. Dit doen we zodat er zeker geen voedingstoffen verloren gaan. Het is een beetje vergelijkbaar met gember drogen.

Knoflook voedseldroger
Voordelen gedroogde knoflook
 • Gedroogd knoflook blijft tot een jaar houdbaar
 • Smaken zijn veel sterker
 • Voedingstoffen blijven behouden
 • Ideaal voor gerechten op smaak te brengen
 • Rijk aan Vitamine B6, Vitamine C en mangaan
 • Gedroogde knoflook is een powerfood
 • Je kan het vermalen tot knoflookpoeder
 • Powerfood
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.
knoflook-drogen

Knoflook drogen extra tips

 • Knoflook is een superfood dus als je het droogt met een voedseldroger blijven voedingstoffen veel beter behouden dan drogen met een oven. Gedroogde knoflook heeft een zeer sterke smaak en is perfect voor gerechten, sauzen en stoofschotels. Knoflook zit tegenwoordig bijna in alle gerechten vandaar dat het extra handig is als je het zelf droogt bij je thuis.
 • Knoflook bevat vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, mangaan, seleen, fosfor, koper en calcium. Het is gezond voor de bloeddruk en versterkt je immuunsysteem.
 • Je kan zelf knoflook poeder maken nadat de knoflook gedroogd is. Knoflook poeder die je in de supermarkt koopt is vaak op een hogere temperatuur gedroogd dus het is niet altijd zeker of de voedingsstoffen optimaal behouden blijven.
 • Let op als je knoflook droogt het geeft een sterke geur in de ruimte waar je gaat drogen. Zet het in de keuken of een plaats waar je de ramen kan openzetten tijdens het drogen.
 • Pel de schil van de knoflook en verdeel de knoflookteentjes liefst over een droogvel of fijnmazige kruidenlade. Je kan het zo op de rooster leggen maar tijdens het drogen krimpen ze en dan vallen ze door de lades.
 • Zet de voedseldroger op 55 tot 60 °C en droog het 14 tot 20 uur lang. Hoe lager de temperatuur hoe sterker de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden. Als dit jou niet uitmaakt kan je het op 60 graden zetten om tijd uit te sparen.
 • Gedroogde knoflook worden donkergeel van kleur tijdens het drogen en het krimpt ook.
 • Na het drogen kan je de knoflook verpulveren tot knoflookpoeder, gebruik hiervoor een specerijenmolen.
 • Gedroogde knoflook kan je tot een jaar bewaren. Bewaar het op een droge donkere plaats in een kruidenpotje, weckpot of vacuumzak. Let wel op na 6 maanden verliest de gedroogde knoflook zijn smaak en geur.

Knoflook drogen in de oven

Als je geen dehydrator hebt is het mogelijk om knoflook in de oven te drogen. Gebruik altijd bakpapier of een droogvel. Zet de temperatuur op 80°C en laat het 2,5 uur drogen. Laat de oven op een kiep staan zodat vocht kan ontsnappen. Na de droogtijd controleer je. Als het niet voldoende droog is laat je het nog een half uur extra drogen. Herhaal deze stap indien nodig.

Bron: https://www.cravethegood.com/how-to-dehydrated-garlic/

Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0