Overzicht
Hoe moet je bessen drogen?
Op deze pagina bespreken we hoe je bessen droogt in een droogoven. Bessen drogen duurt iets langer dan de meeste fruitsoorten omdat het in zijn geheel wordt gedroogd net als druiven. Als je bijvoorbeeld zwarte bessen droogt zijn daar verschillende voordelen aan verbonden. Het drogen van fruit heeft als grootste voordeel dat alle voedingstoffen bewaard blijven. Na het drogen heb je dus een gezonde natuurlijke snack die maanden houdbaar blijft.
Gedroogde bessen kan je combineren met muesli, yoghurt maar ook in gebak zoals cake of taart gebruiken. Zwarte bessen zitten vol antioxidanten. Hieronder het stappenplan bessen drogen in een dehydrator.
TIP: Gedroogde bessen verliezen 90 % van hun vocht na het drogen. Voor de beste resultaten droog je het op een lage temperatuur in een voedseldroger.
Bessen drogen: Stappenplan
- Koop rijpe bessen of pluk ze.
- Spoel ze goed af met water voordat je ze gaat drogen.
- Verdeel de bessen over de roosters of trays.
- Stel de temperatuur in op 55-60 °C en laat het 20 tot 24 uur drogen.
- Controleer na 10 uur of ze droog zijn als dit niet het geval is laat je het drogen zolang het nodig is.
- Bosbessen zijn droog als je ze uitknijpt en ze niet echt geplet worden.
- Bewaar de bessen na het drogen in een weckpot op een donkere plaats.
Wat is de juiste droogtijd van bessen?
We drogen zwarte bessen tot 20 uur in een voedseldroger. Als ze nog niet droog na 20 uur laat je het drogen zolang het nodig is. Zwarte bessen drogen duurt soms meer dan 24 uur. Het hangt ook af van de dikte van de bessen.
De juiste temperatuur om bessen te drogen
Bessen drogen we op een temperatuur van 55 tot 60 °C in de voedseldroger. Hoe lager de temperatuur hoe beter voedingstoffen bewaard blijven.
Blauwe bessen drogen extra tips
- Gedroogde bessen zijn een bron van antioxidanten, vezels en vitaminen. Ze zijn zoet en sterk van smaak en perfect voor bij havermout, yoghurt, gebak en smoothies. Je kan de bessen ook gebruiken voor stoofpotten en sauzen. Als je wil kan je er zelfs bessen thee van maken.
- Spoel de bessen goed af met water en droog na met een propere keukenhanddoek of keukenpapier. Verdeel ze over de drooglades. Let wel op tijdens het drogen krimpen de bessen om deze reden gebruiken we een kruidenlade of fijnmazige mat. Als je dit niet hebt kan je eventueel een droogvel gebruiken. Als je het zo op de lades legt kunnen de bessen door de lades naar onder vallen.
- Zet de voedseldroger op 55 tot 60 °C en droog het 20 tot 24 uur lang. Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden. Bessen drogen duurt langer als appels of peren drogen. Dit komt omdat ze een dikkere schil hebben. Gelukkig duurt het niet zo lang als druiven of pruimen drogen.
- Tijdens het drogen krimpen de bessen ze worden veel kleiner en donkerder van kleur afhankelijk van welke bessen je droogt. De bessen worden sterk van smaak en lekker zoet.
- Als de bessen voldoende droog zijn kan je het 6 tot 8 maanden bewaren.
Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.