Overzicht
Hoe moet je selderijblad drogen?
Selderijblad is het blad selderij, bleekselderij en knolselderij. Het wordt als smaakmaker gebruikt bij warme en koude gerechten. Maar wist je als je het droogt dat het nog sterker van smaak wordt en je het lang kan bewaren? Tevens worden de vitaminen en mineralen behouden. De bladeren van selderij zijn rijk aan vitamine C, ijzer, calcium en kalium. Lees hier het stappenplan selderijblad drogen in een dehydrator.
TIP: Gedroogde selderijblad is perfect voor bij mosselen. Zowel de stengels als blaadjes zijn eetbaar en smaken hetzelfde.
Stappenplan: selderijblad drogen
- Als je selderij maakt kan je de blaadjes bewaren. Het is eetbaar net zoals de stengels.
- Spoel de blaadjes goed af met water. Zwier het daarna droog met een slazwier.
- Verdeel het over de trays of roosters van je voedseldroger.
- Stel de temperatuur in op 55 °C en laat het 12 tot 18 uur drogen. Je kan eventueel de temperatuur hoger zetten bijvoorbeeld op 70 °C om het proces te versnellen.
- Controleer na de droogtijd of het voldoende droog is. Als je de blaadjes met je hand kan verpulveren is het voldoende gedroogd.
- Bewaar de blaadjes op een donkere luchtvrije omgeving.
- Je kan ze verpulveren of malen in de blender tot kruid. Bewaar het nadien in een kruidenpotje.
Wat is de juiste droogtijd van selderijblad?
We drogen selderijblad 12 tot 18 uur in een dehydrator. Controleer na 6 uur de blaadjes. Als ze niet droog zijn controleer je om de 2 uur. Dit hangt af van de vochtigheidsgraad in de lucht maar ook de grootte van de blaadjes. Als je de stengels ook droogt laat je het nog langer drogen tot 18 uur.
Wat is de juiste temperatuur om selder te drogen?
Selderijblad drogen we op een temperatuur van 55 – 60 °C in de voedseldroger.
Selder drogen extra tips
- Selderij is een bron van vezels vitamines en mineralen, zoals kalium en vitamine C.
- Selderij wordt gebruik immens veel gerechten, sauzen en soepen. Het is min of meer een basiskruid.
- Selderij zelf drogen is makkelijk en kan je zelf thuis doen als je een voedseldroger hebt.
- Snijd de onderkant van de selderij weg en spoel snij elke steel in 2 of 3 stengels, zo zijn ze dunner en makkelijker te drogen.
- Spoel de selderij goed af met water tussen de stengels en selderbladen. Dep het droog met een propere keukenhanddoek of keukenpapier.
- Je droogt selderij met stengels en de selderijbladen. Verdeel de selder over de drooglades.
- Zet de voedseldroger op 55 °C en droog het 12 tot 18 uur lang. Hoe lager de temperatuur hoe sterker de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden. Als dit jou niet uitmaakt kan je het op 70 °C zetten om tijd uit te sparen.
- Tijdens het drogen krimpt de selderij en het wordt donkergroen van kleur met een geelbruine tint.
- Als de selderij voldoende gedroogd is kan je het verpulveren met je hand. Het best gebruik je een vijzel of kruidenmolen om het tot selderijkruid te vermalen.
- Je kan het daarna in een kruidenpotje bewaren om gerechten op smaak te brengen.
- Gedroogde selderij kan je tot één jaar bewaren. Bewaar het op een droge donkere plaats in een kruidenpotje, weckpot of vacuumzak
Selderijblad in de oven drogen
Als je geen voedseldroger hebt is het mogelijk om selderijblad in de oven te drogen. Zet de oven op 70 °C en laat het 2 tot 3 uur drogen. Laat de ovendeur op een kiep staan.
Bron: https://www.freshoffthegrid.com/dehydrated-celery/
Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.