Hoe moet je Cranberry drogen?
Cranberry ook gekend als grote veenbessen is een bosbes die je makkelijk kan drogen met een voedseldroger. Cranberry’s zitten boordevol voedingstoffen die je immuunsysteem de hoogte in boosten. Als je ze droogt in de voedseldroger blijven deze voedingsstoffen behouden. Cranberry drogen gaat als volgt:
TIP: Om te checken of de cranberry’s voldoende droog zijn neem je een paar in de hand en druk je ze samen. Als ze aan elkaar kleven zijn ze nog niet voldoende droog.
Overzicht
Veenbessen drogen: Stappenplan
- Maak de cranberry’s schoon mater water. Spoel ze onder een kraan.
- Je kan ze eerst blancheren 30-50 seconden in kokend water zodat de schil openbreekt. Op deze manier droogt de cranberry sneller.
- Leg de veenbessen op je droogrooster gebruik een droogvel indien mogelijk.
- Zet de voedseldroger op 55 – 60 °C en laat 18 uur drogen.
- Tijdens de helft draai je de rooster om zodat alles gelijkmatig gedroogd wordt.
- Na de droogtijd controleer je of de veenbessen voldoende gedroogd zijn. Als ze nog niet volledig droog zijn laat je ze nog enkele uren na drogen. Herhaal deze stap indien nodig.
- Na het drogen laat je ze eerst afkoelen. Zodra ze afgekoeld zijn bewaar je ze in een luchtdichte zak, weckpot of bewaardoos. Gedroogde veenbessen kan je veel langer bewaren.
Wat is de juiste droogtijd voor veenbessen?
We drogen veenbessen 18 uur. Cranberry’s of veenbessen zijn net zoals pruimen groter en bevatten meer vocht. Als ze na 18 uur niet volledig droog zijn laat je het nog enkele uren extra in de droogoven drogen.
De juiste temperatuur om cranberry te drogen?
Cranberry droog je net zoals de meeste fruitsoorten en bessen op 55 – 60 °C in de voedseldroger. Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak en voedingstoffen behouden blijven.
Cranberry drogen in de oven
Als je geen dehydrator hebt kan je de cranberry’s ook gewoon in de oven drogen. Verwarm de oven voor op 100 °C. Spoel de cranberry’s goed af met water. Blanceer ze zoals boven in het stappenplan staat. Je laat ze 30-50 seconden in kokend water koken zodat de schil openbreekt waardoor ze beter drogen. Laat ze daarna uitlekken. Leg bakpapier op de rooster en verdeel hier over de cranberry’s. Zet de ovendeur op een kier middels een houten lepel er tussen te houden zodat het vocht kan ontsnappen. Laat nu 5 uur drogen op 100 °C in de oven. Laat ze na het drogen voldoende afkoelen en daarna bewaar je ze op een donkere plaats in een weckpot of bewaardoos in je keukenkast.
Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.