Mango drogen in voedseldroger

Hoe moet je mango drogen?

Op deze pagina bespreken we hoe je mango droogt met een voedseldroger. Mango is een eetbare steenvrucht vol met vitamine A en C het draagt bij aan een gezond eetpatroon. Gedroogde mango kan je gebruiken als alternatief op ongezond snoep. Dankzij het drogen op lage temperatuur blijven vitaminen en mineralen behouden. Voedsel drogen is echt een effectieve manier om voedsel te conserveren. Gedroogde mango blijft veel langer houdbaar. We raden aan om gedroogde mango’s in een weckpot of bewaardoos op te bergen en liefst op een donkere omgeving zoals in je keukenkast. We snijden de mango’s in plakjes van 5mm. Het lijkt een beetje op frietjes.

TIP: Als je de mango nog zoeter wilt kan je ze voordat je ze gaat eten insmeren met honing. Als je wilt kan je ze zelfs dippen in warme chocolade. Op deze manier heb je een natuurlijke en volwaardige snack.

Stappenplan: Mango drogen

 1. Koop rijpe mango’s voor een zoetere smaak.
 2. Spoel de mango’s af met water.
 3. Schil de mango’s en doe de pit eruit.
 4. Snijd het vruchtvlees in plakjes van 5 mm in de vorm van frietjes.
 5. Gebruik Droogvellen indien mogelijk. Zo bescherm je de bodem van je dehydrator tegen sappen.
 6. Zet de voedseldroger op 57 °C en de timer op 12 uur.
 7. De mango’s dicht bij het warmte element zullen sneller gedroogd zijn daarom draaien we het droogrek of rooster nadat de helft van de droogtijd verstreken is om.
 8. Als de 12 uur om is controleer je of de mango’s voldoende droog zijn. Als ze nog plakken of vochtig aanvoelen laat je het nog een paar uur extra drogen. Herhaal deze stap indien nodig.
 9. Bewaar de mango’s op een donkere en afgedichte ruimte zoals een weckpot of bewaardoos. Je kan ze ook vacuüm verpakken.

Wat is de juiste droogtijd voor mango’s?

We drogen mango’s 12 tot 16 uur. Mango is dik van vrucht en zit vol vocht vandaar dat het langer duurt om mango te drogen. Mango drogen is vergelijkbaar met abrikozen drogen.

0
UUR DROGEN

Wat is de juiste droogtijd voor mango’s?

Mango’s droog je net zoals de meeste fruitsoorten op 55 – 60 °C in de voedseldroger. Afhankelijk van de dikte van de plakjes kan de droogtijd verschillen.

Mango voedseldroger
Voordelen gedroogde mango
 • Gedroogde Mango kan je lang bewaren
 • Vitamines blijven behouden
 • De smaak is veel sterker en lekker zoet
 • Gezonde en natuurlijke snack
 • Boordevol vitamine A en C
 • Perfect bij yoghurt
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.

Gedroogde mango extra tips

 • Gedroogde mango is een heerlijke gezonde zoete snack. Het zit vol met vitaminen, antioxidanten en vezels. Je kan gedroogde mango bij de muesli of havermout doen, gebruiken in cake of zelfgemaakte proteïne repen. Ook wordt het vaak gecombineerd met yoghurt en smoothies. Gedroogde mango is een echte powerfood. Omdat we drogen op een lage temperatuur van 57 graden blijven vitaminen veel beter bewaard.
 • Om mango te drogen verwijder je eerst de grote pit. Snijdt met een mes de mango rond de pit. Haal daarna de grote pit met een lepel uit de mango. Daarna verwijder je de schil en dan blijft het vruchtvlees over dat we gaan drogen.
 • Mango is een kleverige vrucht, dep het droog met keukenpapier zodat het niet te veel gaat knoeien in je voedseldroger.
 • Verdeel de mango plakjes over de roosters.
 • Wat opvalt tijdens het drogen van mango is dat ze net als bananen nogal plakken aan het rooster na de droogtijd. Je kan dit voorkomen door een droogvel te gebruiken. Als je geen droogvel hebt kan je het zonder doen.
 • Het schoonmaken van de droogrekken kan vervelend zijn gebruik een metalen schuurspons om het makkelijk schoon te maken nadien.
 • Zet de voedseldroger op 57 tot 60 graden en droog het 12 – 14 uur lang. Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden.
 • Zoals je kan zien krimpen de mangoplakjes tijdens het drogen. Dit komt omdat er zo goed als geen vocht meer in zit. Dit is ook de reden dat het lang houdbaar blijft aangezien bacteriën vocht nodig hebben om te vermenigvuldigen.
 • Halverwege de droogtijd roteren we de drooglade zodat de mangoplakjes vooraan ook een kans krijgt om te drogen dicht bij het warmte element. De stukjes mango die worden gedroogd dicht bij het warmte element zijn altijd beter gedroogd vandaar dat we dit doen.
 • Gedroogde mango is lang houdbaar je kan het tot 12 maanden bewaren als het voldoende gedroogd is. Na verloop van tijd verliest de mango zijn kleur en smaak. Je kan dit tegen gaan door de mango te bewaren in een afgesloten pot of vakumzak liefst op een donkere droge plaats.
mango-dehydrator

Mango drogen in de oven

Als je geen voedseldroger hebt kan je mango drogen in een oven. Het is hetzelfde stappenplan als in de voedseldroger alleen dan zet je de oven op 70°C en droog je ze eerst 5 uur. Laat de deur van de oven op een kier staan zodat er voldoende vocht kan ontsnappen tijdens het drogen. Na 5 uur controleer je of de mango’s voldoende gedroogd zijn. Als dit niet het geval is laat je het een paar uur verder drogen.

Bron: https://preserveandpickle.com/dehydrating-mango/

Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

2 Opmerkingen
 1. wat is het verschil tussen een teflonmat en een siliconenmat
  Welke is het meest geschikt om voedsel te drogen in de voedseldroger en kun je ze ook in de gewone oven gebruiken en tot hoeveel graden

  • Beste,

   De teflon droogmatten zijn gladder van structuur, kruiden en fruit blijven niet zo snel kleven als bij siliconen droogmatjes. Zowel de teflon als de siliconen droogvellen kan je ook gebruiken in de oven. Let wel op de teflon droogmat van Wartmann gaat tot 260 °C. De siliconenmatten gaan tot 280 °C. Dit verschilt ook per droogmat lees dus goed de productinformatie van de betreffende droogmatjes. Ga naar onze droogmatjes infopagina voor meer info.

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0