Overzicht
Hoe moet je rabarber drogen?
Rabarbar is een stevige maar lekkere groente die gebruikt wordt in jam en gebakken. Je kan het zelf gebruiken om frisdrank van te maken. Op deze pagina het stappenplan Rabarber drogen met een dehydrator.
TIP: Dankzij het drogen op een lage temperatuur blijven de voedingsstoffen behouden.
Stappenplan: rabarber drogen
- Was de rabarber goed af met water.
- Snijd met een koksmes de stengels in de lengte net zoals je prei snijdt.
- Snijd de rabarber in kleine stukjes.
- Gebruik droogvellen en leg hierop de rabarberstukjes.
- Zet de trays in de voedseldroger.
- Stel de temperatuur in op 57 °C en laat het 14 uur drogen.
- Controleer na de droogtijd of alles voldoende droog is. Als dit niet het geval is laat je het nog een paar uur extra drogen.
- Voordat je het opbergt laat je het eerst afkoelen.
Wat is de juiste droogtijd van rabarber?
We drogen rabarber 14 uur in een voedseldroger. Draai de trays om tijdens de helft van de droogtijd zodat de rabarber verder bij het warmte element ook een kans krijgt om sneller te drogen. Gebruik altijd droogvellen als je kleine stukjes rabarber droogt in een voedseldroger.
De juiste temperatuur om rabarber te drogen
Rabarber drogen we op een temperatuur van 57 °C in de voedseldroger. Je kan het op 65 °C om het proces te versnellen. Denk er wel aan hoe hoger de temperatuur hoe meer vitaminen er verloren gaan.

Rabarber in de oven drogen
Rabarber is een heerlijke, lichtzure groente die vaak wordt gebruikt in compotes, taarten en jam. Wil je rabarber langer bewaren en een gezonde snack of ingrediënt maken? Door rabarber te drogen in de oven behoud je de smaak en kun je er nog langer van genieten!
- Was de rabarber en verwijder de harde draden. Snijd de stelen in dunne plakjes of reepjes voor een gelijkmatige droging.
- Voor een zachtere structuur kun je de rabarber kort (30 seconden) blancheren in kokend water en daarna afspoelen met koud water.
- Verwarm de oven voor op 50-70°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg de stukjes in een enkele laag op de bakplaat, zodat ze gelijkmatig drogen.
- Laat de rabarber 4 tot 6 uur in de oven drogen. Houd de ovendeur op een kier, zodat het vocht kan ontsnappen.
- Laat de rabarber volledig afkoelen en bewaar in een luchtdichte pot.
Gedroogde rabarber is heerlijk als snack, in muesli of als smaakmaker in baksels. Probeer het zelf en geniet langer van deze seizoensfavoriet! 😊🍂
Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.