Overzicht
Hoe moet je bieslook drogen?
Bieslook of pijpgras is een frisse kruiden die je zelf ook kan drogen in een dehydrator. Bieslook is een kleine soort ui en heeft een zachte ui en grasachtige smaak. Het drogen van bieslook is echt eenvoudig. Droog het 10 uur op een temperatuur van 55 °C. Nadat het droog is kan je het in een kruidenpotje bewaren. Hieronder het stappenplan bieslook drogen in een voedseldroger.
TIP: Bieslook is een gezonde kruiden vol met Vitamine C en Calcium. Van oudsher wordt dit kruid gebruikt voor zijn zogenaamde eetlustopwekkende en spijsvertering bevorderende werking. Verder helpt het ook voor zijn vocht afdrijvende werking.
Stappenplan: zelf bieslook drogen
- Koop eerst verse bieslook.
- Verwijder de paarse bloemen van de bovenkant van de bieslook. Deze drogen niet goed.
- Was de verse bieslook goed af met water. Verwijder afgestorven of dorre bieslook. Dep het daarna droog met een handdoek en zwier het in een slazwierder.
- Snij of knip de bieslook in stukjes van een halve centimeter.
- Gebruik een droogvel en verspreidt hierop de bieslookstukjes. Je hebt een droogvel of bakpapier nodig anders valt de biestlook door je roosters.
- Zet de droogoven op 55 °C en stel de timer in op 10 tot 12 uur.
- Na het drogen controleer je of de bieslook voldoende droog is. Als dit niet het geval is laat het nog enkele uren verder drogen.
- Bewaar de gedroogde bieslook in een kruidenpotje. Liefst op een koele plaats en niet rechtstreeks in het zonlicht.
- Als je wilt kan je de gedroogde bieslook verpulveren tot bieslookpoeder.
Wat is de juiste droogtijd van bieslook?
We drogen bieslook 10 tot 12 uur in de voedseldroger. Voordat je het in een kruidenpotje steekt of tot poeder verpulvert laat je het eerst afkoelen. Denk eraan dat gedroogde bieslook zijn smaak verliest na 6 maanden dus het wordt aanbevolen het te gebruiken binnen de 6 maanden.
De juiste temperatuur om bieslook te drogen
Bieslook drogen we op een temperatuur van 55°C in de voedseldroger. Als je te laag gaat moet het enkele dagen drogen.
Gedroogde bieslook extra info
Gedroogde bieslook is iets minder gezond dan verse bieslook maar het verschil is minimaal. Het is rijk aan vitamine C en K. Gedroogde bieslook is een toegankelijk en veelzijdig kruid. Het heeft een prei-uiachtige smaak en past bij veel gerechten.
- Om bieslook te drogen gebruiken we verse bieslook, je kan een bieslook plant kopen in de supermarkt. Als je het zelf kweekt nog beter.
- Knip met een schaar de stengels over en spoel ze goed af met water.
- Droog ze na met keukenpapier of een zuivere keukenhanddoek.
- Verdeel de bieslook over het droogrek. Het mag een beetje over elkaar liggen op het droogrek dit kan geen kwaad.
- Gedroogde bieslook blijft lang houdbaar. Dankzij een voedseldroger droog je de bieslook op een lage temperatuur waardoor vitaminen en smaken beter behouden blijven
- Zet de voedseldroger op 55 graden Celsius en droog het 10 uur lang. Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden. Als je wil kan je ook drogen op 40 of 45 graden Celsius, denk eraan dat het dan iets langer duurt eer de bieslook gedroogd is.
- Zoals je kan zien wordt de bieslook geel groen van kleur tijdens het drogen.
- Neem een kommetje en doe hierin de gedroogde bieslook. Als het voldoende droog is kan je de bieslook verpulveren met je hand. Optioneel kan je een vijzel of kruidenpletter gebruiken hiervoor.
- Gedroogde bieslook kan je tot wel 2 jaar bewaren.
Bieslook drogen in oven
Als je geen droogoven hebt is het mogelijk om de bieslook te drogen in een oven. Zet de oven zo laag mogelijk en laat het enkele uren drogen. Controleer regelmatig om te zien of de bieslook droog is. Je kan de oven op een kiep zetten zodat het vocht voldoende kan ontsnappen.
Bron:https://nl.wikihow.com/Bieslook-drogen
Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.