Skip to main content

Brandnetel Drogen in de voedseldroger

gedroogde brandnetel

Zelf brandnetelpoeder maken

Iedereen kent de vervelende plant brandnetel waar je jezelf vast en zeker al eens aan hebt geprikt. Het veroorzaak lichte irritatie op de huid. Maar wist je dat je brandnetel kunt consumeren? Gedroogde brandnetel kan gebruik worden voor thee, soep en zelf brandnetelstomp. Brandnetel heeft een complex samenspel van mineralen en vitaminen. Het is een bron van calcium, ijzer, selenium, kalium, magnesium, vitamines A, B, C, D, E en K. Zoals je kan zien zijn de voordelen niet te groot om niet af en toe te genieten van brandnetelthee.

Jammer genoeg verliezen brandnetels een groot deel van hun voedingstoffen als je het kookt. Maar geen paniek! Wist je als je brandnetel droogt dat de meeste voedingstoffen bewaard blijven? Met Gedroogde brandnetel maak je de gezondste thee! Laat het goed lang intrekken en je immuunsysteem zal je bedanken. Het drogen van brandnetels is echt eenvoudig. Het enigste waar je rekening mee moet houden is dat je handschoenen aan doet omdat brandnetel voor irritatie zorgt. Na het drogen vallen de haren van de brandnetel en kunt u ze zonder probleem eten. Op deze pagina het stappenplan brandnetels drogen met een voedseldroger.

TIP: Basilicum is een gezonde kruiden vol met Calcium, Kalium fosfor en ijzer. Verder zit er ook vitamine C in. Als je het droogt aan een lage temperatuur worden al deze voedingsstoffen behouden.

Stappenplan: zelf brandnetel drogen

  1. Pluk zelf verse brandnetel buiten. Gebruik hier altijd handschoenen voor!
  2. Laat de bladeren aan de stengels zitten.
  3. Spoel de brandnetels goed af met water (onder de kraan). Zwier ze droog in een slazwierder.
  4. Verdeel de brandnetels over het rooster. Als je droogvellen hebt mag je deze gebruiken maar dit is niet vereist bij brandnetels aangezien ze niet lekken of door de rooster kunnen vallen.
  5. Druk de bladeren plat als ze niet in de droger gaan. Je kan ook een paar roosters open laten indien nodig.
  6. Stel de temperatuur in op de laagste stand dus 35 °C. Dit doen we zodat alle voedingstoffen behouden blijven. Het nadeel hieraan is dat je tussen 12 en 18 uur de netels moet laten drogen in de dehydrator.
  7. Nadat de droogtijd om is controleer je of alles droog is. Als dit niet het geval is laat je het nog wat langer drogen.
  8. Nadat het gedroogd is laat je het afkoelen.
  9. Je kan thee maken van de bladeren en stengels. Maar je kan ook brandnetel poeder maken van de gedroogde brandnetels. Maal, plet of verpulver het tot poeder. Bewaar het in een kruidenpotje, weckpot of bewaardoos.
brandnetel thee zelf maken

Je kan brandnetelthee maken van de bladeren.

Voordelen gedroogde brandnetel

✅ Gedroogde brandnetel kan je lang bewaren

✅ Vitaminen en mineralen blijven behouden

✅ De smaak is lekker

✅ Ideaal voor thee, soep en stomp

✅ Zit boordevol vitaminen en mineralen

✅ Je kan het vermalen tot brandnetelkruiden

✅ Brandnetel is een powerfood.

✅ Goed voor het immuunsysteem

✅ Het is makkelijk om te drogen

Wat is de juiste droogtijd van brandnetels?

We drogen brandnetels voor een lange tijd tussen de 12 en 18 uur in de voedseldroger. Na de droogtijd laat je het afkoelen. Je kan dan kiezen of je de netels in deze staat opbergt. Maar je kan ze ook verpulveren tot brandnetelpoeder. De stelen hebben altijd meer tijd nodig dan de bladeren om te drogen. Als je wilt, kun je de stelen en bladeren apart drogen.

De juiste temperatuur om brandnetel te drogen

Brandnetels drogen we op een zo laag mogelijke temperatuur van 35 °C in de voedseldroger. Dit doen we zodat de brandnetel zijn vitamine en mineralen bewaard blijven. Brandnetels zijn echt gezond. Het stimuleert je immuunsysteem. Als we de temperatuur te hoog zouden zetten gaan er te veel voedingstoffen verloren.

Brandnetel drogen in de oven

We raden af de brandnetel te drogen in de oven. Als je het toch doet zet de oven dan op de laagst mogelijk temperatuur zodat er zo weinig mogelijk voedingstoffen verloren gaan.

Wartmann Teflonmat 40 x 40
 
Prijs
Wartmann Siliconenmat 40x40cm
 
Prijs
Wartmann WM-2006 DH
Onze keuze Wartmann WM 1902 DH
Espressions EP5600
brandnetel drogen voedseldroger

Bron: https://www.gettystewart.com/how-to-dry-stinging-nettle/Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *