Brandnetel Drogen in de voedseldroger

Zelf brandnetelpoeder maken

Iedereen kent de vervelende plant brandnetel waar je jezelf vast en zeker al eens aan hebt geprikt. Het veroorzaak lichte irritatie op de huid. Maar wist je dat je brandnetel kunt consumeren? Gedroogde brandnetel kan gebruik worden voor thee, soep en zelf brandnetelstomp. Brandnetel heeft een complex samenspel van mineralen en vitaminen. Het is een bron van calcium, ijzer, selenium, kalium, magnesium, vitamines A, B, C, D, E en K. Zoals je kan zien zijn de voordelen niet te groot om niet af en toe te genieten van brandnetelthee.

Jammer genoeg verliezen brandnetels een groot deel van hun voedingstoffen als je het kookt. Maar geen paniek! Wist je als je brandnetel droogt dat de meeste voedingstoffen bewaard blijven? Met Gedroogde brandnetel maak je de gezondste thee! Laat het goed lang intrekken en je immuunsysteem zal je bedanken. Het drogen van brandnetels is echt eenvoudig. Het enigste waar je rekening mee moet houden is dat je handschoenen aan doet omdat brandnetel voor irritatie zorgt. Na het drogen vallen de haren van de brandnetel en kunt u ze zonder probleem eten. Op deze pagina het stappenplan brandnetels drogen met een voedseldroger.

TIP: Brandnetel is gezond het zit vol met Calcium, Kalium fosfor en ijzer. Verder zit er ook vitamine C in. Als je het droogt aan een lage temperatuur worden al deze voedingsstoffen behouden.

Stappenplan: zelf brandnetel drogen

 1. Pluk zelf verse brandnetel buiten. Gebruik hier altijd handschoenen voor!
 2. Laat de bladeren aan de stengels zitten.
 3. Spoel de brandnetels goed af met water (onder de kraan). Zwier ze droog in een slazwierder.
 4. Verdeel de brandnetels over het rooster. Als je droogvellen hebt mag je deze gebruiken maar dit is niet vereist bij brandnetels aangezien ze niet lekken of door de rooster kunnen vallen.
 5. Druk de bladeren plat als ze niet in de droger gaan. Je kan ook een paar roosters open laten indien nodig.
 6. Stel de temperatuur in op de laagste stand dus 35 °C. Dit doen we zodat alle voedingstoffen behouden blijven. Het nadeel hieraan is dat je tussen 12 en 18 uur de netels moet laten drogen in de dehydrator.
 7. Nadat de droogtijd om is controleer je of alles droog is. Als dit niet het geval is laat je het nog wat langer drogen.
 8. Nadat het gedroogd is laat je het afkoelen.
 9. Je kan thee maken van de bladeren en stengels. Maar je kan ook brandnetel poeder maken van de gedroogde brandnetels. Maal, plet of verpulver het tot poeder. Bewaar het in een kruidenpotje, weckpot of bewaardoos.

Wat is de juiste droogtijd van brandnetels?

We drogen brandnetels voor een lange tijd tussen de 12 en 18 uur in de voedseldroger. Na de droogtijd laat je het afkoelen. Je kan dan kiezen of je de netels in deze staat opbergt. Maar je kan ze ook verpulveren tot brandnetelpoeder. De stelen hebben altijd meer tijd nodig dan de bladeren om te drogen. Als je wilt, kun je de stelen en bladeren apart drogen.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om brandnetel te drogen

Brandnetels drogen we op een zo laag mogelijke temperatuur van 35 tot 45°C in de voedseldroger. Dit doen we zodat de brandnetel zijn vitamine en mineralen bewaard blijven. Brandnetels zijn echt gezond. Het stimuleert je immuunsysteem. Als we de temperatuur te hoog zouden zetten gaan er te veel voedingstoffen verloren.

Brandnetel voedseldroger
Voordelen gedroogde brandnetel
 • Gedroogde brandnetel kan je lang bewaren
 • Vitaminen blijven behouden
 • De smaak is lekker
 • Je kan het vermalen tot brandnetelkruiden
 • Brandnetel is een powerfood
 • Goed voor het immuunsysteem
 • Het is makkelijk om te drogen
10
voedseldroger
Vita5 Nobel Pro 6 Winnaar 2022
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0,6 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Compact design met handvatten perfect voor thuisgebruik. RVS en BPA-vrij.
We hebben de Vita5 Nobel Pro 6 een 3 tal weken getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2022!
10
Vita5 Nobel Pro 10
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Vita5 Nobel Pro10. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,45m²! Binnenkant volledig RVS en BPA-vrij!
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.

Brandnetel drogen in de oven

We raden af de brandnetel te drogen in de oven. Als je het toch doet zet de oven dan op de laagst mogelijk temperatuur zodat er zo weinig mogelijk voedingstoffen verloren gaan.

Bron: https://www.gettystewart.com/how-to-dry-stinging-nettle/

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0