Dadels drogen in de voedseldroger

Hoe moet je dadels drogen?

Dadels is een zoete vrucht van de dadelpalm. Ze groeien in trossen aan de vrouwelijke bomen. De dadel is een steenvrucht. In de vrucht zit een harde pit die je uiteraard eruit moet halen voor je ze droogt. Op deze pagina kan je zien hoe je dadels op de juiste manier droogt in een droogoven. Dadels worden veel gegeten in Arabische landen met Egypte als koploper.

Ze worden verwerkt in desserts maar komen ook veel voor in tajine en stoofschotels. Gedroogde dadels zijn zeer populair en je kan ze eten als gezonde snack. In warme landen worden ze meestal gewoon in de zon gedroogd. Maar hier in Nederland drogen we ze in de voedseldrogen of oven. Hou er rekening mee dat dadels drogen langer duurt als gewoon fruit. Het kan net als druiven rond de 30 uur duren voordat je dadels droog zijn. Hieronder het stappenplan hoe je dadels droogt in een droogoven.

TIP: Dadels zitten vol met vitamine A, B maar ook ijzer, magnesium en fosfor. Dadels zijn zoet dus dit maakt ze perfect om te drogen. Zorg wel dat je rijpe dadels neemt als ze te vers zijn zit er minder suiker in. Dankzij de suiker in de vrucht blijven ze nog langer houdbaar na het drogen.

Dadels drogen Stappenplan?

 1. Koop rijpe dadels, deze bevatten meer suiker.
 2. Maak de dadels schoon met water.
 3. Ontpit de dadels. Als je wilt kan je ze daarna in 2 snijden zodat ze sneller drogen.
 4. Zet ze in de voedseldroger en droog de dadels op 57 °C en voor 30 uur lang.
 5. Gebruik droogvellen indien mogelijk. Zo bescherm je de bodem van je dehydrator.
 6. Na 12 uur controleer je een paar dadels om te zien hoe droog ze zijn.
 7. Ze gaan normaal gezien nooit droog zijn tenzij je ze in kleine stukjes hebt gesneden.
 8. Na het drogen laat je ze afkoelen en bewaar je ze in een afgesloten, donkere omgeving. Een weckpot of vershouddoos in je keukenkast is de ideale omgeving.

Wat is de juiste droogtijd voor dadels?

We drogen dadels 30 uur en soms nog langer. Dadels drogen duurt lang net zoals druiven. Dit komt omdat ze veel vocht bevatten en ze dik zijn. Snijd ze in de helft zodat ze sneller drogen.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om dadels te drogen

Dadels droog je op 57 – 60 °C in de voedseldroger. Het is vergelijkbaar met mango, pruimen en druiven drogen.

Gedroogde dadels
Voordelen gedroogde dadels
 • Gedroogde dadels blijven lang houdbaar
 • Vitaminen blijven veel beter behouden
 • De smaak is nog zoeter
 • Gezonde snack
 • Kan gebruik worden in stoofpotten en tajine
 • Ook geschikt voor gebak
 • Zit boordevol vitamine A, B en ijzer.
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.
dadelpalm

Dadels in de oven drogen

Als je geen droogoven hebt kan je dadels drogen in de oven. Dit doe je op 66 °C. Gebruik altijd bakpapier. Je laat ze er rond de 10 – 12 uur in staat om te drogen. Zet de oven op een kiep zodat vocht voldoende kan ontsnappen.

Bron: https://www.delightedcooking.com/how-do-i-dry-dates.htm

Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0