Skip to main content

Dadels Drogen in de voedseldroger

dadels voedseldroger

Hoe moet je dadels drogen?

Dadels is een zoete vrucht van de dadelpalm. Ze groeien in trossen aan de vrouwelijke bomen. De dadel is een steenvrucht. In de vrucht zit een harde pit die je uiteraard eruit moet halen voor je ze droogt. Op deze pagina kan je zien hoe je dadels op de juiste manier droogt in een droogoven. Dadels worden veel gegeten in Arabische landen met Egypte als koploper.

Ze worden verwerkt in desserts maar komen ook veel voor in tajine en stoofschotels. Gedroogde dadels zijn zeer populair en je kan ze eten als gezonde snack. In warme landen worden ze meestal gewoon in de zon gedroogd. Maar hier in Nederland drogen we ze in de voedseldrogen of oven. Hou er rekening mee dat dadels drogen langer duurt als gewoon fruit. Het kan net als druiven rond de 30 uur duren voordat je dadels droog zijn. Hieronder het stappenplan hoe je dadels droogt in een droogoven.

dadelpalm

Dadels groeien van een dadelpalm

dadels drogen

Dadels zijn populair vooral in Arabische laden.

TIP: Dadels zitten vol met vitamine A, B maar ook ijzer, magnesium en fosfor. Dadels zijn zoet dus dit maakt ze perfect om te drogen. Zorg wel dat je rijpe dadels neemt als ze te vers zijn zit er minder suiker in. Dankzij de suiker in de vrucht blijven ze nog langer houdbaar na het drogen.

Dadels drogen Stappenplan

  1. Koop rijpe dadels, deze bevatten meer suiker.
  2. Maak de dadels schoon met water.
  3. Ontpit de dadels. Als je wilt kan je ze daarna in 2 snijden zodat ze sneller drogen.
  4. Zet ze in de voedseldroger en droog de dadels op 57 °C en voor 30 uur lang.
  5. Gebruik droogvellen indien mogelijk. Zo bescherm je de bodem van je dehydrator.
  6. Na 12 uur controleer je een paar dadels om te zien hoe droog ze zijn.
  7. Ze gaan normaal gezien nooit droog zijn tenzij je ze in kleine stukjes hebt gesneden.
  8. Na het drogen laat je ze afkoelen en bewaar je ze in een afgesloten, donkere omgeving. Een weckpot of vershouddoos in je keukenkast is de ideale omgeving.

Voordelen gedroogde dadels

✅ Gedroogde dadels blijven lang houdbaar

✅ Vitaminen blijven veel beter behouden

✅ De smaak is nog zoeter

✅ Gezonde snack

✅ Kan gebruik worden in stoofpotten en tajine

✅ Zit boordevol vitamine A, B en ijzer.

gedroogde dadels als snack

Gedroogde dadels als snack.

Wat is de juiste droogtijd voor dadels?

We drogen dadels 30 uur. Dadels drogen duurt lang net zoals druiven. Dit komt omdat ze veel vocht bevatten en ze dik zijn. Snijd ze in de helft zodat ze sneller drogen.

De juiste temperatuur om dadels te drogen

Dadels droog je op 57 °C in de voedseldroger. Het is een beetje vergelijkbaar met mango drogen.

Dadels in de oven drogen

Als je geen droogoven hebt kan je dadels drogen in de oven. Dit doe je op 66 °C. Gebruik altijd bakpapier. Je laat ze er rond de 10 – 12 uur in staat om te drogen. Zet de oven op een kiep zodat vocht voldoende kan ontsnappen.

Wartmann Teflonmat 40 x 40
 
Prijs
Wartmann Siliconenmat 40x40cm
 
Prijs
Wartmann WM-2006 DH
Onze keuze Wartmann WM 1902 DH
Espressions EP5600

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dadel

Bron: https://www.delightedcooking.com/how-do-i-dry-dates.htm



Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *