Salie drogen in een voedseldroger

Hoe moet je salie drogen?

Op deze pagina kan je duidelijk zien hoe je salie zelf droogt. Salie is heel eenvoudig om te drogen en droogt sneller omdat er niet zoveel vocht in zit. Kruiden drogen gaat over het algemeen veel sneller dan fruit drogen omdat in die laatste veel vocht en vruchtvlees zit. Hieronder het stappenplan hoe je salie droogt in een dehydrator. Salie staat bekend om zijn geneeskrachtige werking op de luchtwegen.

Het werkt ontstekingsremmend en ontsmettend bij een ontstoken keel. Let er wel op dat je maximum 2 kopjes thee per dag drinkt omdat er de stof thujon in zit waarvan gezegd is dat ze giftig is als je het overmatig gebruikt. Ze zeggen als je 3 weken achter elkaar salie drink dat je dan gaat hallucineren maar of dit waar is valt te betwijfelen. Drink gewoon met mate en alles komt in orde.

TIP: Na het drogen kan je de bladeren verkruimelen zodat je echte salie kruiden hebt.

Salie drogen Stappenplan?

 1. Was de salie met water. Spoel ze daarna met een slazwierder.
 2. Trek de bladeren van de steel.
 3. Verwijder alle vuile en kapotte bladeren.
 4. Verdeel de salie bladeren over je het droogrekje of rooster.
 5. Zorgt dat de bladeren elkaar niet raken en al zeker niet op elkaar.
 6. Zet de voedseldroger op 45 °C en laat het 10 uur drogen.
 7. Controleer vanaf nu de bladeren om het uur om te zien of ze droog zijn. Als de bladeren een knapperig droog randje hebben is de salie voldoende gedroogd.
 8. Bewaar ze in bewaardoos of weckpot.
 9. Je kan ze ook malen tot saliekruiden. Bewaar ze dan in een kruidenpotje.

Wat is de juiste droogtijd voor salie?

We drogen salie 10 uur in de voedseldroger. Nadat je het 4 uur hebt gedroogd laat je het verder drogen maar controleer je om het uur of de salie droog is. Salie is voldoende gedroogd zodra de bladeren een knapperig en droog randje hebben. Als het voldoende droog is kan je de salie verkruimelen met je handen.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om salie te drogen

Salie droog je op een lagere temperatuur van 45 °C in de voedseldroger. Als je de droogtemperatuur boven de 60 °C zet kunnen er voedingstoffen verloren gaan.

Salie voedseldroger
Voordelen gedroogde salie
 • Gedroogde salie kan je 6 maanden bewaren
 • Voedingstoffen blijven behouden
 • De smaak is sterker
 • Ideaal voor thee, salades, een vleesgerechten.
 • Rijk aan vitamine B11 en vitamine K
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.

Gedroogde salie extra info

 • Gedroogde salie is gezond. Salie staat bekend om zijn geneeskrachtige werking op de luchtwegen. De blaadjes werken ontstekingsremmend en ontsmettend.
 • Verder is het een natuurlijke bron van antioxidanten namelijk, rozemarijnzuur, carnosol en carnosinezuur. Dit zijn belangrijke antioxidanten die je lever ondersteunen. Salie heeft vocht afdrijvende en antioxiderende eigenschappen
 • Om salie te drogen gebruiken we verse salie, je kan een salie plantje kopen in de supermarkt. Als je het zelf kweekt nog beter.
 • Knip de stengels af met een schaar. Leg de salieblaadjes met tak over het droogrek. Het mag een beetje op elkaar liggen dit kan geen kwaad. Tijdens het drogen krimpen de blaadjes. Vandaar ook dat we de stengels eraan laten anders kan de salie door het rooster vallen.
 • Gedroogde salie blijft lang houdbaar je kan het in vele gerechten gebruiken. Het kruid wordt gebruikt in vulling voor gevogelte, lams- en varkensvlees. De blaadjes hebben een sterke smaak en zeer aromatische geur.
 • Dankzij een voedseldroger droog je de salie op een lage temperatuur waardoor vitaminen en smaken nog beter behouden blijven.
 • Zet de voedseldroger op 45 graden en droog het 10 uur lang. Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden. Als dit jou niet uitmaakt kan je het op 55 graden zetten om tijd uit te sparen.
 • Zoals je kan zien wordt de salie groen wit van kleur en krimpt het ook tijdens het drogen.
 • Neem een kommetje en doe hierin de gedroogde blaadjes. Als het voldoende droog is kan je de salie verpulveren met je hand. Optioneel kan je een vijzel of kruidenpletter gebruiken hiervoor.
 • Verwijder voor of na het pletten de stengels.
 • Gedroogde salie blijft tot 6 maanden houdbaar. Bewaar het op een droge donkere plaats.

Salie drogen in de oven

Als je geen dehydrator hebt is het mogelijk om salie te drogen in de oven. Volgt het stappenplan tot en met stap 5. Zet daarna de oven op 80 °C. Gebruik bakpapier en leg de salie balderen langs elkaar. Zet de oven op een kier zodat het vocht voldoende kan ontsnappen. Laat de saliebladeren een uur drogen. Kijk of de bladeren droog zijn als dit niet het geval is laat je het nog een half uur extra drogen. Herhaal indien nodig. Na het drogen kan je ze verkruimelen of bewaren in een afgesloten donkere omgeving zoals een bewaardoos of weckpot in een keukenkast.

Bron: https://nl.wikihow.com/Salie-droge

Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0