Gember drogen in een voedseldroger

Hoe moet je gember drogen?

Op deze pagina bespreken we hoe je zelf gember droogt in een voedseldroger. Gember is een van de meest geconsumeerde specerijen in de wereld. Het proeft fris maar peperig aan en het is een echte powerfood. Het is gezond en helpt om maagklachten te behandelen. Meestal drink je gemberthee zodat het snel opgenomen wordt door je lichaam. Gember schil je eerst waarna je het in plakjes in de voedseldroger droogt. Dit duurt ongeveer 10 tot 12 uur afhankelijk van hoe dik je de gember in plakjes hebt gesneden.

TIP: Na het drogen kan je de gember vermalen tot gemberkruiden met een kruidenmolen. Gedroogde gember is sterk en scherp van smaak. Wist je dat je gedroogde gember kan wellen na het drogen. je het vocht weekt wordt het terug groter. Tijdens het wellen komt er veel smaak vrij ideaal om thee te zetten.

Gember drogen stappenplan

 1. Schil de gember en snij het in plakjes van 1-2 mm.
 2. Gebruik droogvellen en leg hierop de plakjes.
 3. Zet de voedseldroger op 45 °C en laat het 10 tot 14 uur drogen.
 4. Nadat de droogtijd verstreken is controleer je of het voldoende droog is. Als het niet voldoende droog is laat je het nog een paar uur extra drogen.
 5. Gedroogde gember is perfect voor currygerechten maar je kan er ook thee mee zetten.

Wat is de juiste droogtijd voor gember?

We drogen gember 10 tot 14 uur in de voedseldroger. Controleer na 6 uur drogen of het voldoende droog is. Als het niet droog is laat je het nog 2 uur staan. Herhaal deze stap indien nodig.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om gember te drogen

Gember droog je op een lage temperatuur van 45 °C in de voedseldroger. Dit doen we omdat gember een powerfood is zodat de voedingstoffen zeker niet verloren gaan.

Gedroogde gember
Voordelen gedroogde gember
 • Gedroogde gember blijft een jaar houdbaar
 • Smaak is veel sterker
 • Voedingstoffen blijven behouden
 • Ideaal voor thee, soep, sauzen en gerechten
 • Rijk aan B1, B2, B6, vitamine C, kalium en magnesium
 • Gember is een powerfood
 • Je kan het vermalen tot gemberpoeder
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.
Gember drogen

Gedroogde gember extra info

Gember is één van de meest geconsumeerde specerijen in de wereld. Het proeft fris en peperig, het is een echte gezonde powerfood. Ook helpt het om maagklachten te behandelen. Meestal drink je gemberthee zodat het snel wordt opgenomen door je lichaam.

 • We gebruiken verse gember.
 • Schil eerst de gember, spoelen is niet nodig aangezien het onder de schil zuiver is.
 • Snijdt de gember in dunne schijfjes van 1-2 mm.
 • Je kan het zo op de roosters leggen zoals wij maar denk eraan dat gember krimpt tijdens het drogen. Tijdens het droogproces kunnen er stukjes door het rooster vallen. Niet zo erg maar je kan dit voorkomen door een kruidenlade of droogvel te gebruiken. De kruidenladen zit meestal meegeleverd bij je voedseldroger, althans bij de Vita5 Nobel Pro 6 die we hier gebruiken. Tevens één van de beste voedseldrogers van het moment.
 • Dankzij een voedseldroger droog je de gember op een lage temperatuur waardoor vitamine behouden blijven.
 • Zet de voedseldroger op 45 graden en droog het 10-12 uur lang. Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden. Als dit jou niet uitmaakt kan je het op 55 graden zetten om tijd uit te sparen.
 • Zoals je kan zien krimpen de gemberschijfjes tijdens het drogen. Ze zijn nog 1/3 van de originele grootte. Dit komt omdat er zo goed als geen vocht meer in zit. Dit is ook de reden dat het lang houdbaar blijft aangezien bacteriën vocht nodig hebben om te vermenigvuldigen.
 • Neem een kommetje en doe hierin de gedroogde gember. Als het voldoende droog is kan je het verpulveren. Je gebruikt best een vijzel of kruidenpletter hiervoor.
 • Als je veel thee drinkt kan je de gember stukjes zo bewaren. Gember met kokend water en honing is gezond. Het helpt tegen maagklachten.
 • Gedroogde gember blijft tot wel 1 jaar houdbaar.

Gember drogen in de oven

Als je geen droogoven hebt is het mogelijk om gember te drogen in de oven. Zet je oven op 60 °C en laat het 2 uur drogen. Gebruik bakpapier of droogvellen om de plakjes gember op te leggen. Na de 2 uur controleer je of het voldoende droog is als dit niet het geval is laat je het een half uur extra drogen. Doe de deur op een kiep tijdens het drogen zodat vocht kan ontsnappen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gember

Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0