Basilicum drogen in een voedseldroger

Hoe moet je basilicum drogen?

Basilicum heeft iedereen tegenwoordig in de keuken. Het is een echte tomatenkruid en zit als ingrediënt in de meeste pastagerechten. Wist je dat je vanaf nu ook zelf basilicum kunt drogen? Nadat de basilicum gedroogd is kan je het met je hand fijn verpulveren tot kruiden. Je kan het ook pletten of vermalen tot basilicum poeder. Bewaar het jaren in een kruidenpotje zodat je altijd zelfgemaakte basilicum kruide bij de hand hebt vanaf nu. Het voordeel aan zelf gedroogde basilicum is dat je zelf de temperatuur bepaald waarmee het gedroogd is. De regel zo laag mogelijk drogen zorgt er voor de meeste voedingstoffen behouden blijven. We drogen basilicum op 45°C voor ongeveer 10 uur. Lees hieronder het volledige stappenplan basilicum drogen met een dehydrator.

TIP: Basilicum is een gezonde kruiden vol met Calcium, Kalium fosfor en ijzer. Verder zit er ook vitamine C in. Als je het droogt aan een lage temperatuur worden al deze voedingsstoffen behouden.

Stappenplan: zelf basilicum drogen

 1. Knip de basilicumblaadjes van de steeltjes.
 2. Was de basilicum goed af met water.
 3. Zwier ze daarna droog in een slazwierder.
 4. Gebruik een droogvel en verspreidt hierop de basilicum blaadjes. Leg ze nooit op elkaar.
 5. Zet de droogoven op 45°C en stel de timer in op 10 uur.
 6. Laat het drogen en controleer na 10 uur of de basilicum voldoende gedroogd is. Als je de basilicumblaadjes in je hand kan verpulveren is de basilicum voldoende gedroogd.
 7. Laat de gedroogde basilicum afkoelen.
 8. Verpulver het blaadje met je hand, plet ze of maal ze tot basilicumkruiden.
 9. Bewaar ze in een kruidenpotje.

Wat is de juiste droogtijd van basilicum?

We drogen basilicum voor een lange tijd 10 uur in de voedseldroger.Na de droogtijd laat je het afkoelen en verpulver je het tot basilicumkruid of poeder. Basilicum is ideaal om tomatensaus en pasta’s op smaak te brengen het past echt geweldig samen.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om basilicum te drogen

Basilicum drogen we op een lage temperatuur van 45 tot 55 °C in de voedseldroger. Op deze manier blijven de smaken maar ook de voedingstoffen beter behouden.

Gedroogde Basilicum
Voordelen gedroogde basilicum
 • Gedroogde basilicum blijft voor lange tijd houdbaar
 • Vitaminen en mineralen blijven behouden
 • De smaak is sterker
 • Ideaal voor pasta’s op smaak te brengen
 • Rijk aan Calcium, Kalium fosfor en ijzer
 • Je kan het vermalen tot basilicumkruiden
 • Lekker bij tomatengerechten
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.

Basilicum drogen extra info

Gedroogde basilicum is gezond. Het wordt het meest gebruikt in pastagerechten. Basilicum is goed combineerbaar met tomaat. Basilicum is gezond het zit vol met riboflavine, vitamines C en K.

 • Om basilicum te drogen gebruiken we verse basilicum, je kan een basilicum plant kopen in de supermarkt. Als je het zelf kweekt nog beter.
 • Trek de basilicum blaadjes van de plant en leg ze over het droogrek. Het mag een beetje op elkaar liggen dit kan geen kwaad. Tijdens het drogen krimpen de blaadjes.
 • Gedroogde basilicum blijft lang houdbaar je kan het in vele pasta gerechten gebruiken. Dankzij een voedseldroger droog je de basilicum op een lage temperatuur waardoor vitaminen en smaken nog beter behouden blijven
 • Zet de voedseldroger op 45 graden en droog het 10 uur lang. Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden. Als dit jou niet uitmaakt kan je het op 55 graden zetten om tijd uit te sparen.
 • Zoals je kan zien wordt de basilicum donkerder van kleur.
 • Neem een kommetje en doe hierin de gedroogde basilicum. Als het voldoende droog is kan je de basilicum verpulveren met je hand. Optioneel kan je een vijzel of kruidenpletter gebruiken hiervoor.
 • Gedroogde basilicum blijft minimum 1 jaar houdbaar.

Basilicum drogen in de oven

Als je geen droogoven hebt is het mogelijk om basilicum in de oven te drogen. Gebruik altijd bakpapier of een droogvel die bestendig is voor de oven. Dit doe je op 75 °C en je droogt het 2 tot 4 uur. Controleer af en toe of de basilicum voldoende droog is. Als je het met je hand kunt verpulveren is het droog genoeg.

Bron: https://nl.wikihow.com/Basilicum-drogen

Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0