Skip to main content

Basilicum drogen in een voedseldroger

basilicum drogen

Hoe moet je basilicum drogen?

Basilicum heeft iedereen tegenwoordig in de keuken. Het is een echte tomatenkruid en zit als ingrediënt in de meeste pastagerechten. Wist je dat je vanaf nu ook zelf basilicum kunt drogen? Nadat de basilicum gedroogd is kan je het met je hand fijn verpulveren tot kruiden. Je kan het ook pletten of vermalen tot basilicum poeder. Bewaar het jaren in een kruidenpotje zodat je altijd zelfgemaakte basilicum kruide bij de hand hebt vanaf nu. Het voordeel aan zelf gedroogde basilicum is dat je zelf de temperatuur bepaald waarmee het gedroogd is. De regel zo laag mogelijk drogen zorgt er voor de meeste voedingstoffen behouden blijven. We drogen basilicum op 35 °C voor ongeveer 16 tot 18 uur. Lees hieronder het volledige stappenplan basilicum drogen met een dehydrator.

TIP: Basilicum is een gezonde kruiden vol met Calcium, Kalium fosfor en ijzer. Verder zit er ook vitamine C in. Als je het droogt aan een lage temperatuur worden al deze voedingsstoffen behouden.

Stappenplan: zelf basilicum drogen

  1. Knip de basilicumblaadjes van de steeltjes.
  2. Was de basilicum goed af met water.
  3. Zwier ze daarna droog in een slazwierder.
  4. Gebruik een droogvel en verspreidt hierop de basilicum blaadjes. Leg ze nooit op elkaar.
  5. Zet de droogoven op 35 °C en stel de timer in op 18 uur.
  6. Laat het drogen en controleer na 14 uur of de basilicum voldoende gedroogd is. Als je de basilicumblaadjes in je hand kan verpulveren is de basilicum voldoende gedroogd.
  7. Laat de gedroogde basilicum afkoelen.
  8. Verpulver het blaadje met je hand, plet ze of maal ze tot basilicumkruiden.
  9. Bewaar ze in een kruidenpotje.
basilicum voedseldroger

Voordelen gedroogde basilicum

✅ Gedroogde basilicum blijft voor lange tijd houdbaar

✅ Vitaminen en mineralen blijven behouden

✅ De smaak is sterker

✅ Ideaal voor pasta’s op smaak te brengen

✅ Rijk aan Calcium, Kalium fosfor en ijzer

✅ Je kan het vermalen tot basilicumkruiden

Wat is de juiste droogtijd van basilicum?

We drogen basilicum voor een lange tijd op 18 uur in de voedseldroger.Na de droogtijd laat je het afkoelen en verpulver je het tot basilicumkruid of poeder. Basilicum is ideaal om tomatensaus en pasta’s op smaak te brengen het past echt geweldig samen.

De juiste temperatuur om basilicum te drogen

Basilicum drogen we op een lage temperatuur van 35 °C in de voedseldroger. Op deze manier blijven de smaken maar ook de voedingstoffen beter behouden.

Basilicum drogen in de oven

Als je geen droogoven hebt is het mogelijk om basilicum in de oven te drogen. Gebruik altijd bakpapier of een droogvel die bestendig is voor de oven. Dit doe je op 50 °C en je droogt het 2 tot 4 uur. Controleer af en toe of de basilicum voldoende droog is. Als je het met je hand kunt verpulveren is het droog genoeg.

Wartmann Teflonmat 40 x 40
 
Prijs
Wartmann Siliconenmat 40x40cm
 
Prijs
Wartmann WM-2006 DH
Onze keuze Wartmann WM 1902 DH
Espressions EP5600
gedroogde basilicum

Bron: https://nl.wikihow.com/Basilicum-drogen



Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *