Bramen drogen in een voedseldroger

Hoe moet je bramen drogen?

Bramen zijn gezond en lekker maar wist je dat je ze ook kan drogen in een dehydrator? Het proeft en ziet er een uit als frambozen. De droogtijd en temperatuur is ook vergelijkbaar met frambozen drogen. Bramen behoren tot het plantengeslacht Rubus.  De vruchten zijn donkerblauw en zoet. De bladeren zijn ook geschikt voor consumptie. Je kan ze dus drogen van de gedroogde bladeren thee trekken. Verder maakt men meestal bramenjam van bramen. Bramen bevatten van nature vitamine C, Calcium en Magnesium. Als je ze droogt blijven de voedingstoffen behouden. Op deze pagina gaan we bespreken hoe je bramen droogt. Hieronder het stappenplan:

TIP: Als je zelf bramen plukt weet dan dat je de bladeren ook kan drogen. Nadien kun je hier thee van maken. Zoals altijd was de bladeren en bramen goed af met water voordat je ze droogt.

Stappenplan: zelf bramen drogen

 1. Koop of pluk rijpe bramen zodat ze zoet van smaak zijn.
 2. Als je ze zelf plukt knip dan ook een paar takjes af waar de bladeren nog aan zitten. De bladeren zijn geschikt voor thee. Dus je kan ze mee drogen samen met de bramen. Week de zelfgeplukte braambessen in een emmer met koud water en zout om beestjes te verwijderen.
 3. Zwier de bladeren nadien droog met een slazwier. De bramen dep je voorzichtig droog met keukenpapier of een keukenhanddoek.
 4. Verdeel de bramen over het droogrek of rooster.
 5. Je kan droogvellen gebruiken. Als bramen droog zijn kan je ze verpulveren met je hand.
 6. Zet de dehydrator op 55 °C en de timer op 20 uur.
 7. Bramen duren net zoals frambozen drogen lang. Controleer na de droogtijd of ze droog zijn. Ze vallen uit elkaar en je kan ze verpulveren met de hand als ze droog zijn.
 8. Als ze niet voldoende droog zijn droog je ze nog enkele uren verder.
 9. Als de bramen afgekoeld zijn kan je ze bewaren bij voorkeur in het donker in een weckpot of bewaardoos in de keukenkast.

Wat is de juiste droogtijd voor bramen?

We drogen bramen voor een lange tijd 20 uur in de voedseldroger. Na de droogtijd laat je het afkoelen. Bewaar het op een donkere plaats in een bewaardoos of weckpot.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om bramen te drogen

Bramen drogen we net zoals frambozen op een temperatuur van 55 °C in de voedseldroger. Gedroogde bramen behouden hun mineralen en vitaminen.

Gedroogde Braambessen
Voordelen gedroogde bramen
 • Gedroogde bramen kan je maanden bewaren
 • Vitaminen blijven behouden
 • De smaak is sterker
 • Ideaal voor muesli en yoghurt
 • Bron van antioxidanten
 • Rijk aan calcium, magnesium en vitamine C
 • Je kan thee van de bladeren maken
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.

Braambessen drogen tips

 • Je kan de braambessen plukken in de natuur of kopen in de supermarkt. Als je ze plukt in de natuur zitten ze vaak vol met beestjes. We laten het dan weken in een emmer met koud water en zout om de beestjes te verwijderen.
 • Braambessen zijn gezond het bevat vitamine A, B1, B2, B6, B11, C en E. Verder zit het vol mineralen.
 • Gedroogde braambessen gebruik je het best in smoothies, yoghurt of gebak. Ze zijn sterk van smaak meestal te sterk om zo op te eten.
 • Verdeel de braambessen over de trays.
 • Zet de voedseldroger op 55 °C en droog het 20 tot 24 uur lang. Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden. Braambessen drogen duurt langer als bijvoorbeeld bananen drogen dit komt omdat ze meer vocht bevatten. Gelukkig duurt het niet zo lang als druiven of pruimen drogen.
 • Tijdens het drogen krimpen de braambessen en worden ze donkerder van kleur. Als je de braambessen met de hand kan verpulveren zijn ze voldoende droog. Je kan er ook braambessenpoeder van maken.
 • Als de braambessen voldoende droog zijn kan je ze tot 6 maanden bewaren. Controleer voor je ze gebruik altijd op schimmels.
 • Bewaar het in een bewaardoos, weckpot of vacuumzak liefst op een donkere droge plaats. Zet ze nooit in de koelkast want dan gaan ze schimmelen!
Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0