Bramen drogen in een voedseldroger

Hoe moet je bramen drogen?

Bramen zijn gezond en lekker maar wist je dat je ze ook kan drogen in een dehydrator? Het proeft en ziet er een uit als frambozen. De droogtijd en temperatuur is ook vergelijkbaar met frambozen drogen. Bramen behoren tot het plantengeslacht Rubus.  De vruchten zijn donkerblauw en zoet. De bladeren zijn ook geschikt voor consumptie. Je kan ze dus drogen van de gedroogde bladeren thee trekken. Verder maakt men meestal bramenjam van bramen. Bramen bevatten van nature vitamine C, Calcium en Magnesium. Als je ze droogt blijven de voedingstoffen behouden. Op deze pagina gaan we bespreken hoe je bramen droogt. Hieronder het stappenplan:

TIP: Als je zelf bramen plukt weet dan dat je de bladeren ook kan drogen. Nadien kun je hier thee van maken. Zoals altijd was de bladeren en bramen goed af met water voordat je ze droogt.

Stappenplan: zelf bramen drogen

  1. Koop of pluk rijpe bramen zodat ze zoet van smaak zijn.
  2. Als je ze zelf plukt knip dan ook een paar takjes af waar de bladeren nog aan zitten. De bladeren zijn geschikt voor thee. Dus je kan ze mee drogen samen met de bramen.
  3. Zwier de bladeren nadien droog met een slazwier. De bramen dep je voorzichtig droog met keukenpapier of een keukenhanddoek.
  4. Verdeel de bramen over het droogrek of rooster.
  5. Je kan droogvellen gebruiken. Als bramen droog zijn kan je ze verpulveren met je hand.
  6. Zet de dehydrator op 57 °C en de timer op 20 uur.
  7. Bramen duren net zoals frambozen drogen lang. Controleer na de droogtijd of ze droog zijn. Ze vallen uit elkaar en je kan ze verpulveren met de hand als ze droog zijn.
  8. Als ze niet voldoende droog zijn droog je ze nog enkele uren verder.
  9. Als de bramen afgekoeld zijn kan je ze bewaren bij voorkeur in het donker in een weckpot of bewaardoos in de keukenkast.

Wat is de juiste droogtijd voor bramen?

We drogen bramen voor een lange tijd 20 uur in de voedseldroger. Na de droogtijd laat je het afkoelen. Bewaar het op een donkere plaats in een bewaardoos of weckpot.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om bramen te drogen

Bramen drogen we net zoals frambozen op een temperatuur van 57 °C in de voedseldroger. Gedroogde bramen behouden hun mineralen en vitaminen.

Gedroogde Braambessen
Voordelen gedroogde bramen
  • Gedroogde bramen kan je maanden bewaren
  • Vitaminen blijven behouden
  • De smaak is sterker
  • Ideaal voor muesli en yoghurt
  • Bron van antioxidanten
  • Rijk aan calcium, magnesium en vitamine C
  • Je kan thee van de bladeren maken
10
voedseldroger
Vita5 Nobel Pro 6 Winnaar 2022
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0,6 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Compact design met handvatten perfect voor thuisgebruik. RVS en BPA-vrij.
We hebben de Vita5 Nobel Pro 6 een 3 tal weken getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2022!
10
Vita5 Nobel Pro 10
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Vita5 Nobel Pro10. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,45m²! Binnenkant volledig RVS en BPA-vrij!
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0