Overzicht
Hoe moet je olijven drogen?
Olijven zijn gezond en lekker maar wist je dat je het ook kan drogen? Op deze pagina laten we zien hoe je olijven droogt in een droogoven. Er zijn verschillende voordelen aan olijven drogen. Eerst en vooral is de smaak nog sterker. Gedroogde olijven bevatten geen vocht dus ze wegen veel minder. Verder kan je ze maanden bewaren. Gedroogde olijven passen bij salades en sauzen.
Maar ook in pizza’s en spaghetti. Je kan ook olijvenpoeder ervan maken. Olijven zitten vol met vezels, ijzen en vitamine E. Het is een powerfood. Je hebt verschillende soorten olijven zo heb je zwarte olijven en groene olijven. Je kan ze mixen en samen drogen. Verwijder voor het drogen altijd de pit. Hieronder het stappenplan olijven drogen met een droogoven.
TIP: Gedroogde olijven passen heel goed in tomatensaus. Zorgt wel dat ze er met mate in doen want gedroogde olijven zijn sterk van smaak.
Stappenplan: zelf olijven drogen
- Kook groene of zwarte olijven liefst ontpit.
- Meestal zitten olijven in een pot met pekel. Spoel ze altijd eerst goed af met water zodat het zout op de olijven verminderd wordt.
- Dep ze droog met keukenpapier.
- Snij de olijven in 3 plakjes. Haal de pit eruit als je ze niet ontpit hebt ingekocht.
- Verdeel de olijfplakjes over de trays of roosters. Leg ze mooi langs elkaar.
- Stel de temperatuur in op 57 °C en laat het 8 uur drogen.
- Controleer op het einde of de olijven droog zijn. Wanneer ze gedroogd zijn breken olijven gemakkelijk doormidden i.p.v. te buigen.
- Laat ze na het drogen afkoelen.
- Bewaar ze liefst in een donkere luchtdichte verpakking. Een weckpot of bewaardoos is ideaal hiervoor.
Wat is de juiste droogtijd voor olijven?
We drogen olijven 8 tot 10 uur in de voedseldroger. Na het drogen breken de olijven makkelijk in tweeën. Als ze niet voldoende gedroogd zijn buigen ze.
De juiste temperatuur om olijven te drogen
Olijven drogen we op een temperatuur van 57°C in de voedseldroger. Probeer de temperatuur zo laag mogelijk te houden zodat voedingstoffen behouden blijven.
Olijven drogen in de oven
Als je geen voedseldroger hebt is het ook mogelijk om olijven te drogen in je oven. Gebruik bakpapier of herbruikbare droogvellen indien mogelijk. Volg het stappenplan bovenaan tot en met stap 5. Zet de oven op 90 °C en laat het 3 tot 4 uur drogen. Controleer regelmatig of de olijven droog zijn. Als ze voldoende droog zijn breken ze makkelijk doormidden.
Bron: https://www.backpackingchef.com/dehydrating-olives.html
Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.