Olijven drogen in een droogoven

Hoe moet je olijven drogen?

Olijven zijn gezond en lekker maar wist je dat je het ook kan drogen? Op deze pagina laten we zien hoe je olijven droogt in een droogoven. Er zijn verschillende voordelen aan olijven drogen. Eerst en vooral is de smaak nog sterker. Gedroogde olijven bevatten geen vocht dus ze wegen veel minder. Verder kan je ze maanden bewaren. Gedroogde olijven passen bij salades en sauzen.

Maar ook in pizza’s en spaghetti. Je kan ook olijvenpoeder ervan maken. Olijven zitten vol met vezels, ijzen en vitamine E. Het is een powerfood. Je hebt verschillende soorten olijven zo heb je zwarte olijven en groene olijven. Je kan ze mixen en samen drogen. Verwijder voor het drogen altijd de pit. Hieronder het stappenplan olijven drogen met een droogoven.

TIP: Gedroogde olijven passen heel goed in tomatensaus. Zorgt wel dat ze er met mate in doen want gedroogde olijven zijn sterk van smaak.

Stappenplan: zelf olijven drogen

 1. Kook groene of zwarte olijven liefst ontpit.
 2. Meestal zitten olijven in een pot met pekel. Spoel ze altijd eerst goed af met water zodat het zout op de olijven verminderd wordt.
 3. Dep ze droog met keukenpapier.
 4. Snij de olijven in 3 plakjes. Haal de pit eruit als je ze niet ontpit hebt ingekocht.
 5. Verdeel de olijfplakjes over de trays of roosters. Leg ze mooi langs elkaar.
 6. Stel de temperatuur in op 57 °C en laat het 8 uur drogen.
 7. Controleer op het einde of de olijven droog zijn. Wanneer ze gedroogd zijn breken olijven gemakkelijk doormidden i.p.v. te buigen.
 8. Laat ze na het drogen afkoelen.
 9. Bewaar ze liefst in een donkere luchtdichte verpakking. Een weckpot of bewaardoos is ideaal hiervoor.

Wat is de juiste droogtijd voor olijven?

We drogen olijven 8 tot 10 uur in de voedseldroger. Na het drogen breken de olijven makkelijk in tweeën. Als ze niet voldoende gedroogd zijn buigen ze.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om olijven te drogen

Olijven drogen we op een temperatuur van 57°C in de voedseldroger. Probeer de temperatuur zo laag mogelijk te houden zodat voedingstoffen behouden blijven.

Gedroogde Olijven
Voordelen gedroogde olijven
 • Gedroogde olijven kan je maanden bewaren
 • De smaak van gedroogde olijven is pittig en sterk
 • Ideaal voor tomatensausen en pasta gerechten.
 • Vitaminen blijven behouden
 • Je kan er olijvenpoeder van maken
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.

Olijven drogen in de oven

Als je geen voedseldroger hebt is het ook mogelijk om olijven te drogen in je oven. Gebruik bakpapier of herbruikbare droogvellen indien mogelijk. Volg het stappenplan bovenaan tot en met stap 5. Zet de oven op 90 °C en laat het 3 tot 4 uur drogen. Controleer regelmatig of de olijven droog zijn. Als ze voldoende droog zijn breken ze makkelijk doormidden.

Bron: https://www.backpackingchef.com/dehydrating-olives.html

Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0