Skip to main content

Olijven drogen in een droogoven

olijven drogen voedseldroger

Hoe moet je olijven drogen?

Olijven zijn gezond en lekker maar wist je dat je het ook kan drogen? Op deze pagina laten we zien hoe je olijven droogt in een droogoven. Er zijn verschillende voordelen aan olijven drogen. Eerst en vooral is de smaak nog sterker. Gedroogde olijven bevatten geen vocht dus ze wegen veel minder. Verder kan je ze maanden bewaren. Gedroogde olijven passen bij salades en sauzen.

Maar ook in pizza’s en spaghetti. Je kan ook olijvenpoeder ervan maken. Olijven zitten vol met vezels, ijzen en vitamine E. Het is een powerfood. Je hebt verschillende soorten olijven zo heb je zwarte olijven en groene olijven. Je kan ze mixen en samen drogen. Verwijder voor het drogen altijd de pit. Hieronder het stappenplan olijven drogen met een droogoven.

TIP: Gedroogde olijven passen heel goed in tomatensaus. Zorgt wel dat ze er met mate in doen want gedroogde olijven zijn sterk van smaak.

Stappenplan: zelf olijven drogen

  1. Kook groene of zwarte olijven liefst ontpit.
  2. Meestal zitten olijven in een pot met pekel. Spoel ze altijd eerst goed af met water zodat het zout op de olijven verminderd wordt.
  3. Dep ze droog met keukenpapier.
  4. Snij de olijven in 3 plakjes. Haal de pit eruit als je ze niet ontpit hebt ingekocht.
  5. Verdeel de olijfplakjes over de trays of roosters. Leg ze mooi langs elkaar.
  6. Stel de temperatuur in op 57 °C en laat het 8 uur drogen.
  7. Controleer op het einde of de olijven droog zijn. Wanneer ze gedroogd zijn breken olijven gemakkelijk doormidden i.p.v. te buigen.
  8. Laat ze na het drogen afkoelen.
  9. Bewaar ze liefst in een donkere luchtdichte verpakking. Een weckpot of bewaardoos is ideaal hiervoor.

Voordelen gedroogde olijven

✅ Gedroogde olijven kan je maanden bewaren

✅ De smaak van gedroogde olijven is sterk

✅ Ideaal voor tomatensausen en pasta gerechten.

✅ Ook geschikt voor pizza

✅ Vitamine en mineralen blijven behouden

✅ Je kan er olijvenpoeder van maken

Wat is de juiste droogtijd voor olijven?

We drogen olijven 8 uur in de voedseldroger. Na het drogen breken de olijven makkelijk in tweeën. Als ze niet voldoende gedroogd zijn buigen ze.

De juiste temperatuur om olijven te drogen

Olijven drogen we op een temperatuur van 57°C in de voedseldroger.

gedroogde olijven

Olijven drogen in de oven

Als je geen voedseldroger hebt is het ook mogelijk om olijven te drogen in je oven. Gebruik bakpapier of herbruikbare droogvellen indien mogelijk. Volg het stappenplan bovenaan tot en met stap 5. Zet de oven op 121 °C en laat het 3 tot 4 uur drogen. Controleer regelmatig of de olijven droog zijn. Als ze voldoende droog zijn breken ze makkelijk doormidden.

Wartmann Teflonmat 40 x 40
 
Prijs
Wartmann Siliconenmat 40x40cm
 
Prijs
Wartmann WM-2006 DH
Onze keuze Wartmann WM 1902 DH
Espressions EP5600

Bron: https://www.backpackingchef.com/dehydrating-olives.html



Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *