Tomaten drogen in voedseldroger

Hoe moet je Tomaten drogen?

Op deze pagina laten we je zien hoe je tomaten moet drogen. Om tomaten te drogen gebruiken we in dit stappenplan een voedseldroger. Gedroogde tomaten proeven veel sterker van smaak. Je kan de smaak vergelijken met tomatenpuree. Je kan gedroogde tomaten gebruiken in saus en soep. De geconcentreerde tomatensmaak geeft je soep of saus een extra sterke smaak. Extra handig is dat vitaminen behouden blijven. Je voegt de gedroogde tomaten past op het einde van de bereiding toe aan het gerecht.

TIP: Als je wil kan je ze in kruiden met basilicum of oregano.

Tomaten drogen: Stappenplan

 1. Spoel de tomaten goed af voor het drogen.
 2. Snijd de tomaten in dunne plakjes. Hoe dunner hoe sneller ze drogen.
 3. Verdeel ze over de drooglades en laat het 16 uur drogen op 55 – 60 °C in de voedseldroger.
 4. Als ze voldoende gedroogd zijn kan je ze breken met je hand.
 5. Gebruik gedroogde tomaten in pastasauzen en soep.

Wat is de juiste droogtijd voor tomaten?

We drogen tomaten 16 – 20 uur. Tomaten bevatten net als kiwi’s en bananen veel vocht dus de droogtijd gaat langer zijn als bijvoorbeeld appels en peren. Ook de dikte van de tomatenschijfjes speelt een rol in de droogtijd, we raden aan om ze 3 – 4 mm in plakjes te snijden.

0
UUR DROGEN

De juiste temperatuur om tomaat te drogen

Tomaat droog je op 55 °C in de voedseldroger. Je kan ze ook op 70°C drogen om tijd uit te sparen. Draai het rooster tijdens de helft van de droogtijd omdat de tomatenplakjes dicht bij het warmte element sneller droog zijn. Denk eraan dat de tomatenschijfjes volledig droog moeten zijn als je ze lang wilt bewaren.

Gedroogde tomaten
Voordelen gedroogde tomaat
 • Gedroogde tomaat is gezond
 • Vitaminen blijven behouden
 • De smaak is veel sterker
 • Proeft naar tomatenpuree
 • Perfect voor soep, sauzen en tomatensap
 • Je kan het verpulveren tot tomatenpoeder
10
beste dehydrator
De best beoordeelde droogoven uit al onze testen! Met 6 RVS lades en een droogoppervlakte van 0.48 m² kan je een grote hoeveelheid voedsel tegelijk drogen. Sterke RVS behuizing en BPA-vrij. Dubbelwandig met isolatie
We hebben de Wartmann WM-2206 DH meermaals getest op kwaliteit, functie en gebruiksgemak. Winnaar van het jaar 2023!
10
welke-voedseldroger-kopen
Als je nog meer voedsel wilt drogen ga dan voor de Wartmann WM-2110 DH. Dezelfde kwaliteit en functies als zijn kleine broer maar dan met 10 lades en een droogoppervlakte van maar liefst 1,1m².
Als je van plan bent om veel voedsel tegelijk te drogen dan heb je met deze droogoven voldoende capaciteit. Volledig in RVS.
Meer dan 100 beproefde recepten die uitnodigen om meteen zelf aan de slag te gaan. Fruit, groenten en kruiden drogen was nog nooit zo makkelijk.

Tomaten drogen extra tips

 • Tomaten drogen in de voedseldroger is makkelijk. Gedroogde tomaten kan je gebruiken in pastagerechten, sauzen en soepen. Je kan het ook verpulveren tot tomatenpoeder nadien.
 • Gedroogde tomaten zitten vol vitamine C, vitamine A, vitamine K, vitamine B, vitamine B12 en foliumzuur het versterkt je immuunsysteem.
 • Spoel de tomaten goed af met water voor het drogen.
 • Verwijder de kroon en snijdt de tomaten in dunne plakjes van 3 tot 4 mm. Hoe dunner de plakjes hoe sneller het droogt.
 • Je kan tomaten ook volledig drogen maar dan ga je enkele droogrekje ertussen uit moeten halen anders past het er niet in.
 • Zet de voedseldroger op 55 tot 60 °C en droog het 16 uur lang. Hoe lager de temperatuur hoe sterker de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden. Als dit jou niet uitmaakt kan je het op 70 °C zetten om tijd uit te sparen.
 • Gedroogde tomaat krimpt tijdens het drogen. De smaken worden veel sterker het proeft naar tomatenpuree.
 • Na het drogen kan je de tomaten verpulveren tot tomatenpoeder, gebruik een vijzel of specerijenmolen hiervoor.
 • Gedroogde tomaat kan je 6 tot 8 maanden bewaren. Bewaar het op een droge donkere plaats in een kruidenpotje, weckpot of vacuumzak. Let wel op na enkele maanden verliest de gedroogde tomaat zijn smaak en geur.
Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Beste Voedseldroger
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0