Hoe moet je Frambozen drogen?
Frambozen drogen heeft als voordeel dat ze zeer sterk van smaak zijn dus zoet maar ook fris en pittig. Gedroogde framboos kan gebruikt worden in muesli of yoghurt en zit vol vitaminen. Ontdek op deze pagina hoe je het best frambozen droogt met een voedseldroger. Omdat frambozen veel vocht bevatten duurt het veel langer als banaan drogen of appel drogen. Het kan zeker 20 uur droogtijd nodig hebben. Voordat je frambozen gaat drogen spoel je ze goed af met water. Dep ze daarna droog met een keukenhanddoek.
TIP: Let op nadat de framboos gedroogd is zal hij makkelijk uit elkaar vlokken als je het induwt.
Frambozen drogen: Stappenplan
- Spoel de frambozen af met water.
- Verdeel ze over de drooglades.
- Zet de voedseldroger op 55 – 60 °C en laat het 20 uur drogen.
- Draai na 10 uur de drooglades om zodat de voorste frambozen ook een kans krijgen om dichter bij het warmte element te drogen.
- Als de frambozen voldoende gedroogd zijn kan je ze verpulveren met je hand. Ze zullen vervlokken.
- Bewaar op een droge plaats in een weckpot of bewaardoos.
Wat is de juiste droogtijd voor frambozen?
We drogen frambozen 20 uur. Frambozen bevatten net als aardbeien en banaan meer vocht dus laten we ze iets langer droger dan bij de meest fruitsoorten. Als je ze lang wilt bewaren moet het echt droog zijn! Let ook op dat de frambozen dichter bij het droogelement sneller gedroogd zijn. Daarom dat we tijdens de helft van de droogtijd het rooster omdraaien zodat het optimaal gedroogd wordt. Als het na de 20 uur nog niet droog is laat je het nog een paar uur extra drogen.
De juiste temperatuur om frambozen te drogen
Framboos droog je net zoals aardbeien op 55 – 60 °C in de voedseldroger.
Frambozen drogen extra tips
- Gedroogde frambozen zijn sterk en zuurder van smaak. Je kan ze best gebruiken in smoothies, brownies, yoghurt of gebak. Frambozen zit vol met vitamine C maar ook vitamine K, E, A en B6.
- Spoel de frambozen goed af met water en droog ze na met een propere keukenhanddoek of keukenpapier. Verdeel ze over de trays.
- Zet de voedseldroger op 55 tot 60 °C en droog het 20 uur lang. Hoe lager de temperatuur hoe beter de smaak en hoe beter vitaminen bewaard worden. Tijdens het drogen krimpen de frambozen en worden ze mat en licht van kleur. Na het drogen is de smaak niet meer zo zoet maar eerder wat zuurder.
- Ze hebben een sterke smaak dus eet je het best niet zo op maar gebruik het in smoothies, gebak enzovoort.
- Als de frambozen voldoende gedroogd zijn kan je ze verpulveren met de hand. Je kan er ook frambozenpoeder van maken, gebruik een vijzel hiervoor.
- Gedroogde frambozen zijn tot 6 maanden houdbaar.
- Bewaar het in een bewaardoos, weckpot of vacuumzak liefst op een donkere droge plaats. Zet ze niet in de koelkast want dan kan het schimmelen.
Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor voedseldroger-tests.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.